Dr. David Frawley in dr. Vasant Lad: Joga zelišč

Joga zelišč je sijajen prevod starodavnih ajurvedskih načel in pogledov za sodobno pojmovanje in razumevanje.

4. 3. 2013

Avtorja sta uspela kompleksno znanost skrčiti in vešče preplesti s spoznanji zahodnega zeliščarstva in sodobne medicine. Premišljeno zasnovan priročnik, z izčrpnimi opisi posameznih rastlin je zanimiv in informativen za izurjenega zeliščarja, hkrati pa tudi dostopen za bralca, ki se z ajurvedo srečuje prvič.

Tudi bralec z zadržki se bo ob navdihujočem branju prepričal o neverjetni aktualnosti ajurvede in ključnosti sinteze različnih sistemov zdravljenja.

Ajurvedski pristop k zeliščem

Da bi lahko razumeli ajurvedski pristop k zeliščem, moramo razumeti osnovi sistem ajurvede, ki je popolna zdravilska znanost in vključuje fizične, psihološke in duhovne vidike življenja. K zeliščem pristopa skozi znanost o njihovi energijski vrednosti. Lastnosti rastlin sistematično opisuje glede na okus, elemente, ogrevalne ali hladilne učinke, učinek po prebavi in druge posebne učinkovine, ki jih morda imajo.

Joga zelišč ni samo preprost in uporaben vodnik po temeljnih ajurvedskih načelih, pač pa skrbna sistematizacija najbolj uporabljanih zahodnih zelišč skozi optiko teh načel. Vsebuje tudi opise najbolj znanih kitajskih in posebnih ajurvedskih zelišč. Omenja več kot 270 zdravilnih zeli, 180 pa opisuje podrobneje.

Zelišča uporabljamo kot "posebno hrano", ki služi odstranjevanju presežkov in krepitvi primanjkljaja. Njihovo osnovno delovanje je spodbujanje točno določene organske funkcije.

Bolezen ne nastopi kot naključen pojav, temveč ima točno določene vzroke. Je neravnovesje energije živcev, ognjene energije in hranljive energije.

Za učinkovito uporabo zelišč je nujno poznavanje edinstvene konstitucije posameznika in specifične narave bolezni. Zahodni medicini in zahodnemu zeliščarstvu primanjkuje to vedenje. Enaka bolezen se lahko pojavi pri različnih konstitucijah, in kot takšno jo moramo obravnavati različno.

Ajurvedska medicina vedno poudarja veščine kuhanja s pravimi začimbami. Priprava hrane in zeliščarstvo skupaj sestavljata kombinacijo, ko lahko rečemo, da tako pripravljena jed ni kosilo, ampak zdravilo. To pa je za zdravje in dobro počutje bistveno.

Prvič imamo na razpolago izjemno uporaben ajurvedski priročnik, ki bi za celotno zahodno zeliščarstvo lahko pomenil tudi velik premik v smeri večje učinkovitosti.

Vsak, ki ga zanimajo zelišča, naj skrbno prouči to knjigo, ne glede na to, ali ga zanima zahodno zeliščarstvo, tradicionalno kitajsko zeliščarstvo ali ajurvedska medicina.

Več: www.orbis.si

Iz knjige: Zavest rastlin