Karin Cvetko Vah: Opravičilo človeka

Drobna knjižica z izjemnim sporočilom. Branje na lastno odgovornost.

21. 8. 2014

Opravičilo človeka je kritičen razmislek o stanju današnje družbe, ki prebudi in razjezi kritičnega bralca. Namen knjige ni le v opravičevanju, temveč predvsem v razčlenitvi razlogov zanj in aktivaciji jeze, ki mora voditi v odpor. Avtorica trdi, da se moramo razjeziti in zahtevati, da nam povrnejo možnost delati dobro.

Iskreno, s čustvi nabito besedilo, je sestavljeno iz sedmih poglavij, ki predstavljajo opravičila v imenu posameznih skupin. Karin Cvetko Vah je svoje opravičilo namenila »vsem, katerih življenja, zdravje, zaposlitev, dostojanstvo so vsakodnevno ogroženi zaradi ureditve sveta, ki jo sprejemamo kot samoumevno in ki nekatere izbere, preostale pa zavrže. Svet moramo vrniti vsem njegovim prebivalcem, to pa lahko storimo le tako, da zavzamemo aktivno držo«.

Knjiga je na knjigarniških policah šele mesec dni, vendar si je že utrla pot na lestvico najbolje prodajanih. Kar me izjemno veseli, saj je to dokaz, da še obstajajo ljudje, ki berejo z glavo. In ne zgolj za zabavo. Branje bo zadovoljilo empatične bralce, ki sene želijo sprijazniti s hladno, odtujeno družbo. In se v družbi, ki se obnaša neodgovorno,obnašajoodgovorno. Ne gledajo stran, si ne zatiskajo oči in ne zatirajo lastnih čustev. In si upajo izražati svoje kritične pomisleke. Ob tem pa se dobro zavedajo svojega privilegiranega položaja – belega, zaposlenega, zdravega človeka.

Opravičilo človeka je v obdobju, ko smo zaradi dejanj elit pahnjeni v absurden položaj in lahko občutimo krivdo za vsako lastno ravnanje, če se dovolj poglobimo vanj, potreben udarec v glavo. Razburljivo branje te izzove, da se spopadeš s samim seboj in se strezniš. Spodbudi te, da se vprašaš: kaj lahko spremenim?

Prebujenje ne more biti pasivno, temveč je v svojem bistvu nujno aktivno. Pasivnost ni več izbira. Ko sem obrnila zadnjo stran, sem bila nekoliko razočarana, da se knjiga ne nadaljuje. Ves čas sem namreč prikimavala avtorici, ki je mojstrsko ubesedila filozofijo številnih upornikov z razlogom.

Opravičilo človeka je balzam za mojo uporniško dušo. Besedilo mi je povrnilo vero v ljudi. Vlilo mi je pogum, da je smiselno vztrajati na svoji poti, negovati svoje vrednote in si prizadevati za preoblikovanje družbe v prijaznejšo skupnost. Med branjem je ideja o tem, da se sprijaznim z usodo izpuhtela med vrsticami.

Drobna knjižica je opomin, da si sam sprememba, ki jo želiš videti v svetu. In da lahko prispevaš svoj majceni delež v mozaiku. Ne glede na to, če ga bodo prispevali drugi.

To je knjiga, h kateri se bom vračala. Kadar usahne vera v moč nad lastnim življenjem in jo izpodrine občutek nemoči, je ta knjiga resnično najboljša prijateljica. Dvigne te. Povrne ti vero v človeka. In te opogumi, da stopiš vstran, na toplo, svetlo, človeku prijazno stran. Karin Cvetko Vah je z navdihujočim, strastnim besedilom uspelo prispevati ne majhen, temveč velik del v mozaiku.

In še opozorilo: besedilo vsebuje nekatere radikalne teze in stališča. Avtorica odsvetuje knjigo osebam s šibko izraženim smislom za podrejanje. Branje na lastno odgovornost! Posledice so lahko usodne. Možni stranski učinki, ki sem jih že zaznala: alergična reakcija na pasivnost, povečana potreba po odporu, odsotnost tesnobe, povečano zaupanje v ljudi, aktivirana jeza, popolna nezmožnost sodelovanja z zlom in pretirana želja po odgovornem ravnanju. Knjigo, tudi zaradi stranskih učinkov, ki upam, da ne izginejo, temveč se z večkratnim branjem okrepijo, priporočam.

Danaja Lorenčič

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.