Kate Middleton: Stres - Kako se ga znebimo

Knjiga, ki je lahko odlično orožje za boj proti stresu

23. 2. 2015

Knjiga Stres - kako se ga znebimo se morda na prvi pogled zdi kot le še eden izmed priročnikov za spopadanje s sodobno kugo - stresom. Stresu je v sodobni zahodni družbi skorajda nemogoče uiti, prav tako nemogoče pa se zdi najti recepte za spopadanje z njim. Če bi želela prešteti, kolikokrat sem slišala ''vi morate obvladovati stres in ne dovoliti, da stres obvladuje vas'', bi potrebovala vsaj dve dodatni roki.

Ker se vztrajno borim proti stresu, ki se ga, podobno kot trdovratnega madeža, ne da enostavno odstraniti, sem se lotila branja priročnika, ki ne obljublja hitrih rešitev, ponudi pa analizo stresa, njegovih vzrokov in posledic. Po logiki, da je dobro vedeti, kdo je tvoj sovražnik, je knjiga koristno čtivo. Pretirano bralca sicer ne razsvetli, najbrž tudi ne ozdravi, vendar pa branje vsekakor ne škodi.

Zdravnica in psihologinja dr. Kate Middleton je dolgo časa vodila dobrodelno organizacijo za pomoč pri anoreksiji in bulimiji. Motnje hranjenja razume kot posledico stresa oziroma kot način neuspešnega soočanja z njim. Poudarja, da biti v stresu ni znamenje ''šibkosti'', temveč neizogibna posledica življenja v 21. stoletju. Kar razlikuje to knjigo od večine priročnikov, ki ponujajo rešitve, ob katerih postanem še bolj stresno razpoložena (knjige, ki nenehno poudarjajo, da se je potrebno umiriti, globoko dihati, ...) je, da opravi z mitom, da moramo izprazniti urnik, če želimo zmanjšati stres. Ponudi preizkušene prijeme za spopadanje s stresom. Predlaga, kaj storiti: naučiti se sproščanja, ga umestiti v svoj urnik, premagati težave s spanjem. In česa ne: potlačevati čustva, zatekati se k alkoholu in mamilom, se oklepati prepričanja, da če nekaj spremenimo, bo naenkrat vse boljše (videz, teža), zatekati se k pristopu ''trdo delo, trda zabava''.

Avtorica predlaga načine, kaj storiti, da bi stres obvladali na pozitiven način. Pri tem opozarja, da je obvladovanje stresa podobno nenehnemu zdravemu prehranjevanju. V vsakdanjem življenju je  potrebno najti čas za sproščanje. Čas zase. Vzeti si čas zase, je nekaj kar mnogi ne znamo. In pogosto nam spodleti. Dr. Middleton pravi. ''Zavedati se moramo, da nam verjetno ne bo šlo vedno dobro od rok. Vsi imamo obdobja, ko nam življenje po naključju prinaša vrsto zahtev. Boljša ko je naša veščina obvladovanja stresa in večja ko je naša izbira protistresnega orožja in načinov sproščanja, več možnosti imamo, da takšne trenutke prestanemo, ne da bi na neki točki znoreli.''

Morda vam knjiga ne bo odgovorila na vprašanje, kako živeti brez stresa. Vam bo pa najbrž pomagala razumeti s čim se borite in s čim živite. Ko boste spoznali, kdo je vaš resnični sovražnik, si boste najbrž še bolj prizadevali, da se stresa znebite. Se osvobodite. In končno zaživite.

In še opozorilo: najslabše, kar se lahko zgodi, če preberete knjigo je, da nasveti ne učinkujejo. Boste pa po branju zagotovo bolje oboroženi za spopadanje v stresnih situacijah. Oborožite se in se uprite stresu!

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Danaja Lorenčič.