Maja Megla: Kako se iz porušenega zdravja prebiti nazaj v življenje?

28. 11. 2019
Deli
Maja Megla: Kako se iz porušenega zdravja prebiti nazaj v življenje? (foto: Unsplash.com)
Unsplash.com

Najnovejši znanstveni izsledki o stresu in boleznih s tehnikami in metodami za psihofizično regeneracijo. 

Tretji natis uspešnice Stres, kuga sodobnega časa v prenovljeni podobi. Naročite jo na spletni strani majamegla.si. Brezplačna dostava v Sloveniji.

Knjiga avtorice Maje Megla je nastala po dveletni bolezni, ko je za svoje nenavadne bolezenske simptome iskala pojasnila in rešitve tako v nevroznanosti, medicini in psihologiji kot tudi v komplementarnih, holističnih in alternativnih zdravilnih sistemih.

Zakaj čutimo bolečino kot pri zlomu, če zloma ni? Kaj se takrat dogaja v možganih? Kako se spopasti z bolečinskim sindromom? Zakaj se telo sesede v izčrpanost in si ne odpočije več? Čemu srčna aritmija, če je srčna mišica zdrava? Je življenja za tem, ko se zaradi stresa, pretresa ali travme zrušijo kemični procesi v možganih, konec, ker je škoda nepopravljiva? Se je mogoče prenoviti? Je mogoče ponovno zaživeti? Kako se iz porušenega zdravja prebiti nazaj v življenje?

Avtorica se je v knjigi oprla na izsledke najnovejših znanstvenih raziskav in vsebino preverjala na spletnih straneh ameriških in britanskih zdravstvenih in raziskovalnih ustanov, kot so klinika Mayo, Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT), Johns Hopkins Medicine, univerze Stanford, Harvard in Berkeley, Kalifornijski tehnološki inštitut idr. 

V knjigi združuje izsledke sodobne nevroznanosti in kvantne fizike, psihologije in družboslovnih ved, celostne (holistične) medicine in alternativnih pristopov, duhovna znanja pa črpa iz vseh tradicij sveta od krščanstva in budizma do indijske vedske duhovne tradicije in islamskih sufijev.

Skozi osebno izkušnjo ter znanstveno podprte znanstvene izsledke razumljivo pojasni tisto slabo stran stresa, ki nas uničuje v bolezni (izgorelost, fibromialgijo, depresijo, bolečinski sindromi ipd.) z nekaj nasveti, kako si pomagati, kje najti moč za spremembe in kako življenjske tegobe zaobrniti v dobro.

V knjigi so zbrane raznovrstne oblike samopomoči (prehrana, diete, zelišča in prehranski dodatki) ter preizkušene tehnike za fizično in psihično regeneracijo.

Avtorica Maja Megla je publicistka, po izobrazbi diplomirana literarna komparativistka in po delovnih izkušnjah novinarka in urednica pri reviji Mladina in  na časniku Delo.

O KNJIGI SO ZAPISALI:

Tanja Hadolin, magistra farmacije: »Knjigo prebiram in podčrtavam, kar običajno ne počnem. Avtorica je šla s časom naprej in s svojo izredno natančnostjo izbrala pomembne informacije ter zanesljive vire. Z vsem, kar je napisala, se strinjam.«

Renate Rugelj, Bukla: »Četudi je v tujini precej običajno, da se raziskovalne novinarke in novinarji poglobijo v neko temo in o njej zberejo vsa mogoča znanstvena dognanja in raziskave ter jih na jasen način obdelajo in razumljivo predstavijo bralcem, je knjiga za naš prostor vseeno unikum.«

Prof. dr. Marko Juvan, literarni teoretik, ZRC SAZU: »Znanja različnih disciplin, ki jih avtoričin um kritično povzema, povezuje in esejistično vešče ubeseduje, se oblikujejo v znanje, ki nastaja iz telesne bolečine in ki ga telo prek mišljenja kot avtopoetski sistem uporabi za lek, s katerim premaga svojo lastno obolelost.«

Prof. dr. Rok Tavčar, dr. med., specialist psihiater: »Pričujoča knjiga se podajanja informacij o stresu loteva celovito, obdela celo paleto pomembnih vidikov, od bioloških do psiholoških vzrokov, pojavnih oblik in možnosti zdravljenja. Knjigo toplo priporočam.«

majamegla.si 

 

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode