Mirjana Bobić Mojsilović: Abeceda mojega življenja

Če vaše življenje ni kot reklama za vložke, je to prava knjiga za vas.

9. 7. 2014

Po uspešnem romanu Dnevnik srbske gospodinje se med slovenske bralce (in predvsem bralke) vrača Mirjana Bobić Mojsilović z duhovito, grenko-sladko pripovedjo o razočaranju, neizpolnjenih pričakovanjih in sivih odtenkih staranja. Abeceda mojega življenja je univerzalna zgodba o nezmožnosti ohranjanja zakonske sreče, vse bolj odtujenih odraščajočih otrocih in iskanju nadomestnih zadovoljitev v obliki čevljev in drugih malih norih ženskih razvad.

Roman je zasnovan kot slovar, ki po srbski abecedi teče od prve do zadnje črke. Z vsako črko odkrijemo več o protagonistki, ki se spopada s strahom pred staranjem in z osamljenostjo, ki je posledica odtujenih družinskih odnosov. Vesna Popović je skoraj petdesetletna Beograjčanka, devica po horoskopu in mati dveh odraslih otrok. Mož jo je zapustil zaradi mlajše ženske, ki si ob gledanju reklame za Garnierovo vlažilno kremo verjetno predstavlja sebe.

Po opisu sodeč bi lahko sledila prehitra domneva, da je roman krik panične, histerične in zagrenjene ženske. Nekakšna slaba kopija Bridget Jones. Z vsako novo črko abecede se takšni dvomi povsem razblinijo. Avtorica, ki pravi, da raje umre od iluzij kot dolgčasa, z inteligentnim humorjem in s pravo mero (samo)refleksije predstavi svet, v katerem se bo prepoznala marsikatera ženska. Ali pa vsaj tiste, ki imajo podobno kot Vesna občutek, da živijo v svetu, kjer je botoks zapoved, naravno staranje pa prepoved.

Panične ženske vsepovsod okrog nas, okrog mene. Ne morem si zatiskati oči in ne morem se otresti pritiska. Moje prijateljice, tvoje kolegice, zvezde, gospodinje, profesorice klavirja, uslužbenke, zdravnice, vse imajo polna usta novic o pomlajevanju; smo sužnje norosti, ki nam daje lažno upanje, da ne bomo postale podobne našim materam. Smo žalostne in vznemirjene pacientke obsedenosti z videzom in z iluzijo o obrazih, ki naj bi bili mladi, napeti, željni pohval.

Abeceda mojega življenja je tudi izpoved o žalostni usodi sodobne družine. Razkriva tiste plati zakonskega življenja, ki je večina literature ne obravnava. Predstavljena je scenografija zakonske resničnosti, kjer so doma tudi umazane nogavice, dlake v umivalniku, preznojene srajce, kaznovanje otrok, občasno preklinjanje in zanič kosila.

Knjiga je prijetna uteha za ženske, ki so podobno kot Vesna sledile ideologiji »kuham, ker te ljubim. Jem, ker te ljubim«. Dokler jih ni mož zamenjal za žensko, ki obvlada deskanje, na facebooku samoiniciativno organizira akcije za ohranitev zelene evglene in je njeno življenje kot reklama za vložke. In kljub temu niso izgubile apetita do življenja.

Opozorilo: knjige ne vzemite v roke, če vas čakajo še druge obveznosti. Logika »samo prelistala bom nekaj strani, da vidim, če je knjiga zanimiva« se v tem primeru ne obnese. Branje vas lahko tako prevzame, da boste namesto gospodinjskega dela, delovnih ali študijskih obveznosti prepotovali od prve do zadnje črke. Z veliko smeha. In morda celo s kakšno solzo.

Nič več zagrenjene. Temveč osvobojene.

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.

Danaja Lorenčič