Petra Soukupová: Morje

Sproščujoče poletno branje, ki sproži razburkano valovanje čustev

8. 8. 2014

Prvenec češke pisateljice in scenaristke Petre Soukupove odkriva zanimiv preplet družinskih odnosov preko treh generacij, od staršev, otrok, sester, zakoncev, ljubimcev. Izjemno dinamičen tok pripovedi omogoča, da z lahkoto zaplavaš v roman in se prepustiš zgodbi. Zaradi odrezavih, nekoliko neosebnih stavkov se zdi kot da bereš scenarij. Izjemno natančno, skoraj dokumentarno opisovanje likov omogoča bralcu takojšnje vživljanje v zgodbo.

Družinska kronika je predstavljena kot razburkano morje odnosov. Družinska idila se razblinja med stavki, ki realistično popisujejo usodo družine, kjer toplino izpodriva praznina. Avtorica zelo odkrito prikaže razkroj medosebnih odnosov. In razkriva družinsko sceno, kjer bližino nadomesti neprijetna tišina – edina možna oblika komunikacije med odtujenimi člani družine.

Morje je knjiga, ki jo sprejmeš v objem in je ne želiš izpustiti iz rok dokler ne odkriješ razpleta zgodbe. Najraje berem v tišini in samoti. Tokrat sem knjigo brala na železniški postaji. Prepričana sem bila, da bom knjigo odložila po nekaj straneh. Kot se zgodi vedno, kadar poskušam brati na javnem mestu.

Že po prvih desetih straneh me je knjiga tako posrkala vase, da sem skoraj pozabila kje sem. Zdrznila sem se šele ob družinskem pogovoru, ki je potekal v češčini. Za trenutek sem pomislila, da sem se preveč vživela v knjigo in slišim like iz knjige, kako govorijo z mano. Kmalu sem odkrila, da je ob meni, medtem ko sem bila popolnoma zatopljena v branje, sedela zgovorna češka družina. Precej bolj zgovorna od tiste, opisane v knjigi.

Morje je ena izmed redkih knjig, ki me je tako pritegnila, da se je čas zame ustavil. Pravzaprav se je celo zavrtel nazaj - v mladost, saj sem se v enem izmed likov celo prepoznala. Kar ne preseneča, saj so liki tako dobro predstavljeni, da se skoraj vsak lahko prepozna v katerem izmed njih.

Knjiga, ki prepriča s pisateljskim slogom je kot skok v morje. Ko se potopiš v zgodbo, te tok pripovedi odnese v njeno globino. In še opozorilo: Vsaka prekinitev med branjem je nezaželena. Zaradi izjemnega pripovednega sloga se knjiga bere kot da bi gledal film. Ki so ga, mimogrede, že posneli. Vsekakor knjiga, ki je ne želite zamuditi, če se želite med branjem sprostiti.

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.

Danaja Lorenčič