Saj smo punce

Branje za punce in njihove starše

4. 1. 2013

Priročnik za (pred)najstnice je napisala Sensina novinarka in redaktorica Petra Arula, ki s tenkočutnostjo, razumevanjem in prijateljskim jezikom nagovori punce, ki jih začnejo zanimati spremembe na njihovem telesu in ko jim življenje v trenutku nasuje tisoče vprašanj, novih nalog in vlog ter spravi v obup še njihove starše.

Najboljše za hčerko

Pisanja knjige se je lotila z mislijo na svojo hčerko. V uvodu za starše je napisala: "Hčerki bi rada dala najboljšo popotnico, tako kot vsak starš, zato sem to knjigo napisala z vso skrbjo, zajela vsa pomembna vprašanja, povezana z odraščanjem, in se trudila, da dekleta dojamejo, da je njihovo življenje navsezadnje odvisno le od njih. Zdaj zanje še skrbimo starši (in učitelji v šolah), a če bodo zdaj pognale trdne temelje, bodo lažje šle tako čez puberteto kot stopile v svet odraslih."

Priročnik, ki ga je podprlo 15 slovenskih strokovnjakinj

Pri nastanku knjige je sodelovalo 15 slovenskih strokovnjakinj, saj se avtorica zaveda, da tudi najpreprostejša vprašanja terjajo odgovore, ki temeljijo na strokovnih temeljih. Kot pravi sama: "Pomembno se mi je zdelo, da knjigo napišem v sodelovanju s strokovnjakinjami (ženske zato, ker punce ponavadi lažje zaupamo ženskam; le katera je bila tako pogumna, da je šla na prvi ginekološki pregled k moškemu, se slekla pred dermatologom ali o svojih nažiranjih govorila z moškim)? Poleg tega lahko v 15 čudovitih ženskah, s katerimi z veseljem sodelujem tudi pri pisanju člankov, deklice lahko najdejo zaupnice, se z njimi poistovetijo, v njih najdejo moč. Ko sem pisala to knjigo, sem se iz pogovorov z njimi tudi sama naučila marsičesa novega in verjamem, da je v njej skrito kakšno spoznanje ali namig tudi za vas – morda se bosta v najtežjih trenutkih lahko tudi s to knjigo in skodelicama zdravega čokoladnega pudinga s svojo punco zbližali in se nasmejali."

Teme, ki pritegnejo

Velik del priročnika je namenjenega telesnim, čustvenim in duševnim spremembam v najstništvu, dobri samopodobi, iskanju sebe, svojega sloga, spoznavanju, kako najbolje poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje, pa tudi temu, kako z denarjem, kako poiskati pravi šport ali celo poklic zase, kako načrtovati nepozabne počitnice, kako ubežati dolgčasu in kje lahko punce ali njihovi starši najdejo posamezne inštitucije ter strokovnjakinje.

Poudarek na pozitivni samopodobi

Avtorica skozi svoje pisanje ves čas poudarja, da je najpomembneje, da punca sprejme samo sebe in svet okrog sebe takšen, kot je, le tako bo lahko srečna in le tako bo lahko najstniški čas lep, brezskrben in bo spoznavanje sveta zunaj objema družine prijetno in varno.

Odlomek iz knjige za pokušino

"Si kdaj pomislila, da si prav vse, kar misliš, čutiš, doživljaš? Da si sramežljivka, če veliko razmišljaš o sramežljivosti, ali kraljica drame, če kar naprej ustvarjaš drame v svoji domišljiji in okolici, in da si lahko samozavestna damica, s katero vsi želijo biti prijatelji, če verjameš sama sebi, si odločna in prijazna obenem. Že res, da so ljudje bolj ali manj sramežljive sorte že po naravi, pa tudi veseljaki ali turobneži se ločijo med seboj že iz plenic, a vse to lahko tudi spremeniš. Znanstveniki trdijo, da se obnašamo tako, kot razmišljamo in čutimo. Obenem pritegnemo v svoje življenje tudi dogodke, ki se skladajo z našim razmišljanjem. Če boš torej verjela v to, da boš naredila avdicijo za navijačice, saj redno treniraš in si res dobra v akrobacijah, se bo to po vsej verjetnosti zgodilo. A če si boš mislila, da nikoli ne boš prišla v 'prvo ligo', ker nisi dovolj dobra, boš na avdiciji oddajala takšno energijo, da ne boš prepričala sodnikov (le kako boš prepričala njih, če še sama ne verjameš, da si dovolj sposobna), po vsej verjetnosti pa se ti bo tudi kaj zalomilo, da (si) boš s tem še bolj potrdila svoje prepričanje."

Več o knjigi ...