Eduardo Galeano: Otroci dni

19. 1. 2015
Deli
Eduardo Galeano: Otroci dni

Čudovito in domiselno potovanje skozi človeško zgodovino

Otroci dni je svojevrsten koledar, ki predstavlja zgodovino človeštva skozi drugačno prizmo. Urugvajski pisatelj namreč vsak dan v letu počasti z anekdoto, ki je vezana na spregledane, neopažene in trivialne dogodke.

S posebno mero pozornosti sem brala tiste strani, ki so vezane na rojstne dneve mojih najljubših ljudi. V prizadevanju, da bi bila sama sebi najljubša oseba sem odkrila, kaj se je zgodilo na moj rojstni dan (22. oktobra). Takrat naj bi bil Dan naravne medicine. ''Indijanci Navaho zdravijo s petjem in slikanjem. Tem zdravilnim umetnostim, svetim duhovom proti malodušju, pomagajo rastline, voda in bogovi. Bolnik devet noči, noč za nočjo, posluša napev, ki iz njegovega telesa odganja slabe sence, medtem ko prsti slikarja v mivko slikajo puščice, sonca, lune, ptice, mavrice, žarke, kače in vse drugo, kar pomaga zdraviti. Po koncu zdravilnih obredov se pacient vrne domov, napevi izginejo, porisana mivka se razprši.''

Galeano datume osvetli s povsem novega zornega kota, saj razgrinja tiste dogodke, ki so potisnjeni v ozadje. Koledar svetih in prekletih je osvežujoč in poživljajoč koktajl političnih, zgodovinskih, družbenih dogodkov, začinjen z magičnim realizmom. Branje, ki opominja na najtemnejše poraze in najsvetlejše zmage je skrb vzbujajoče, ob zavedanju, da zgodovina človeka ne izuči. Hkrati pa je navdihujoče, po zaslugi spoznanja, da človek marsikaj lahko preživi.

To je knjiga, ob kateri se boste smejali, morda pa celo jokali. In gledali na svet iz več plati. Primerno branje za tiste, ki se radi ozirate v preteklost. Zaradi mojstrskega pisateljskega sloga pa je knjiga več kot primerna za začetek leta, saj udari v obraz kot mraz. Očarljivo je, da pisatelj s podobno mero navdušenja in strasti popiše dogodke, ki so vezani na družbeno-politično dogajanje, kot tudi tiste iz sveta pop kulture.

Otroci dni na novo odprejo vprašanje o zgodovini in presežejo miselnost, da zgodovino pišejo zmagovalci. Prav tako knjiga ne pusti priokusa, da je zgodovina zabloda poražencev. Najbrž ni naključje, da sem se med zgodbami junakov in junakinj, ki so spolzeli iz zgodovinskega zemljevida, spomnila besed Juliana Barnesa v odličnem romanu Smisel konca: zgodovina je spomin preživelih, med katerimi ni zmagovalcev niti poražencev.

Otroci dni je čudovito darilo za tiste, ki gledate na svet skozi črno-belo perspektivo. Razsvetljujoče zgodbe obarvajo pogled na zgodovino, na svet in človeka. Ne preveč svetlo. Ne povsem temno. V spregledani sivini se namreč nahajajo zgodbe, ki ne kažejo le na to, kako preživeti. Temveč kako živeti.

In še opozorilo: morda vam bo ob kakšni anekdoti zastal dih. Podobno kot je meni ob spoznanju, da se je 29. januarja leta 1860 rodil Anton Čehov ''Pisal je, kot da ne pripoveduje nič. In je povedal vse.''

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.

Danaja Lorenčič.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu