Miljenko Jergović: Levijeva tkalnica svile

9. 2. 2016
Deli
Miljenko Jergović: Levijeva tkalnica svile

Branje za tiste, ki želite odkrivati skrivnostno tkanje pisateljevih idej

Levijeva tkalnica svile je posebna knjiga, ker se v njej zlivajo ideje. Bila sem nekoliko razočarana, ko sem odkrila, da ne bom brala Jergovićevega romana, kot sem po odkritosrčnem, briljantnem romanu Oče, pričakovala. Razlog za razočaranje je med mojstrskim poigravanjem z idejami med branjem izpuhtel.

Če sem bila nad Očetom očarana, ker me je avtor spustil globoko v kotičke svoje intime, sem tokrat hvaležno pogledala v njegovo ustvarjalno delavnico. Koliko avtorjev si pravzaprav upa bralca spustiti tako blizu in mu pokazati, da je pisateljevanje naporen poklic, saj se med kopico idej ne uresničijo vse? Pravzaprav do te knjige nisem poznala nobenega.

Tkanje zgodb je plod vztrajnega uma, saj je težko določiti, katero idejo se splača izpeljati do konca, jo prenesti na papir in se ji popolnoma posvetiti. Levijeva tkalnica svile ne nudi celovite zgodbe, temveč bralcu poklanja celovit vpogled v ustvarjalni proces. Med potovanjem v zgodbe se pogosto sprašujem, zakaj je avtor želel deliti s svetom prav tisto, ki je pred mano? Zakaj nekatere zgodbe želimo deliti, medtem ko druge obdržimo zase? Jergović naniza ideje, ki obetajo veliko in iz nekaterih zgodb bi se resnično lahko rodili čudoviti romani. Zakaj se niso, ve le on. Bralec pa lahko hvaležno občuduje njegov pogum, da je razkril svoj nabor idej.

Knjiga esejev, poezije, kratkih zgodb, dnevniških zapisov bo nahranila dušo radovednih bralcev, ki se radi potapljajo v kreativni svet idej in se v njem ne izgubijo.

Za bralce, ki so lačni celovitih zgodb bo najbrž branje izziv. Toda, če znate uporabljati domišljijo lahko nikdar dokončane romane sprejmete kot nepozabno potovanje v svet idej.

In še opozorilo: preden se potopite v svet njegovih idej, preberite kakšnega izmed njegovih odličnih romanov: Sarajevski Marlboro, Dvorci iz orehovine, Ruta Tannenbaum, Pleše v somraku, Zgodovinska čitanka, Oče.

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.

Danaja Lorenčič

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"