Amos Oz: Panter v kleti

8. 9. 2014
Deli
Amos Oz: Panter v kleti

Topla, kratka zgodba izraelskega mojstra pisane besede

Izraelski pisatelj Amos Oz je slovenske bralce očaral že z romanom Zgodba o ljubezni in temnini, ki je pravzaprav zgodba o njegovi družini. Nekoliko manj izrazito avtobiografski je njegov kratek roman Panter v kleti. V njem pisatelj skozi zgodbo dvanajstletnika bralca popelje v jeruzalemsko poletje leta 1947, v zadnje dni britanske okupacije in tik pred ustanovitvijo izraelske države. Profči, pripovedovalec, ki je pravzaprav pisatelj, s prijateljema ustanovi skupino SAS (Svoboda ali smrt), kjer kujejo domišljijske podtalne načrte. Ko se spoprijatelji s sramežljivim, judovski kulturi in jeziku naklonjenim angleškim vojakom ga prijatelja obtožita izdajstva. Temo izdajstva avtor uporabi za raziskovanje posameznikovega položaja v okolju, kjer država nenehno posega v svobodo posameznika. Pred bralca nevsiljivo postavlja vprašanje, kaj je izdajstvo. Je ljubiti sovražnika vrhunec izdajstva? Je izdajati skrivnosti v obliki zgodb še huje? Ali pa je izdajstvo to, da zgodbe ne poveš?

Zgodba je na trenutke duhovita, vendar prevladuje resnost zaradi vprašanj o svobodi in izdajstvu. V osrčje romana avtor postavi problematiko odraščanja, kjer se neizogibnemu konfliktu s samim sabo pridružijo še mladostnikova nesoglasja z družino in občutek nemoči zaradi okolja, ki omejuje svobodo posameznika.

V romanu spremljamo čustveno in zelo intenzivno odraščanje dečka, hkrati pa smo priča spremembam, ki se dogajajo na državni ravni v tistem obdobju. Med branjem intimne pripovedi stojimo na prepihu, saj se javno in zasebno v zgodbi nenehno prepleta. Imela sem občutek, da berem o dvojni vojni – tisti, ki poteka znotraj mladostnika in tisti, ki se dogaja na državni ravni, onkraj človekovega razumevanja. Pri tem sem se spraševala, kje se konča svoboda posameznika in začne pravica države, da uravnava njegovo življenje?!

Zgodba o težavnem odraščanju otroka v kompleksnem svetu, polnem nasprotij je ponovni dokaz, zakaj je Amos Oz mojster besede. Gre za zelo toplo, tekoče branje zgodbe, "ki pride iz temnine, blodi okrog in se vrne v temnino. Za seboj pusti spomin, v katerem se mešajo bolečina in malo smeha, obžalovanje in začudenje." Med branjem se prepletajo občutki topline, grenkobe, žalosti in sočutja.

Kratek roman odlikuje avtorjeva neverjetna zmožnost, da obudi spomine na lastno otroštvo, vendar to naredi tako subtilno, da ni popolnoma jasno, kjer se resničnost konča in domišljija začne.

Odlična analiza odraščanja na pragu sprememb je več kot primerna za najstnike. Bralec, ki je star (beri: mlad) toliko kot protagonist, se bo lahko poistovetil s težavami mladostnika, ki hrepeni po ljubezni in neodvisnosti.

Opozorilo za filmoljube: po romanu je bil leta 2007 posnet tudi film z naslovom Mali izdajalec.

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Danaja Lorenčič

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode