Markus Zusak: Kradljivka knjig

13. 10. 2014
Deli
Markus Zusak: Kradljivka knjig

Očarljivo in pretresljivo branje za tiste, ki se v knjigo brez težav zaljubite

Ne kradem knjig. Če pa bi kdaj ukradla kakšno knjigo, bi bila to Kradljivka knjig. To je ena izmed tistih knjig, zaradi katere si ne upam niti pomisliti, kako bi bilo, če je ne bi prebrala. Izjemen roman, ki je postavljen v čas druge svetovne vojne skozi oči smrti pripoveduje zgodbo o Liesel Meminger, ki živi v rejniški družini v bližini Münchna.

Roman, kjer je smrt pripovedovalka zgodbe je presenečenje v številnih pogledih. Vanj so vpete zgodbe v zgodbah, nekatere so predstavljene celo v skicah, ki pričarajo posebno vzdušje in popestrijo izjemen tok pripovedi.

Pisatelj je navdih črpal iz materinih pripovedi o nacistični Nemčiji, kar verjetno pripomore k posebnemu vzdušju. Med branjem sem dobila vtis, da mi nekdo pripoveduje zgodbo, ki ne želim, da se konča. Pretresljiva zgodba, ki ne more imeti srečnega konca, predstavlja holokavst v luči prijateljstva, ljubezni, mladostnega hrepenenja in prikaže neizmerno moč literature, ki lahko v bridkih časih nudi nežno uteho.

Krutost in nežnost se tako spretno prepletata skozi roman, da nisem vedela, če naj jokam, prikimavam, odkimavam ali naj se brez občutkov krivde prepustim občutkom ganjenosti.

Zgodba deklice Liesel, ki je izgubila brata in se preselila h krušnim staršem se bere tekoče, čeprav je branje v grlu stiskajoče in na trenutke dih jemajoče. Liesel ni le kradljivka knjig, je zbiralka besed, ki si jih želi nekega dne sestaviti v celoto. Njej to ni uspelo. Markusu Zusaku pa je to uspelo, saj je ustvaril čudovit roman, ki nudi vpogled v človeško psiho.

Knjiga me je popeljala v svet nacistične Nemčije na povsem nov, svež, tenkočuten način. Kljub obsegu te knjiga posrka vase in te ne spusti niti ko jo odložiš. Zdi se kot, da skupaj s smrtjo, ki je utrujena od duš, potuješ v najbolj kruto obdobje človeške zgodovine. Med branjem me je navdajal občutek nemoči, ko sem iz svoje cone udobja spremljala svet, ki je bil istočasno neusmiljen, brutalno krut in hkrati božajoče nežen.

Knjiga je prejela številne nagrade, v ZDA je po izidu zelo dolgo vztrajala na lestvici najbolj prodajanih knjig za mladostnike. Branje se mi ne zdi primerno le za mladostnike, temveč tudi za odrasle. Vsekakor gre za veličastno branje, ki pusti izjemen pečat.

Za filmoljube: Po knjigi so posneli film z odličnim Geoffreyem Rushom in Emily Watson, v vlogah Hansa in Rose Hubermann.

In še opozorilo: previdnost ni odveč za tiste, ki se v knjige z lahkoto zaljubite. Ta knjiga lahko namreč postane vaša usodna knjiga.

Knjiga je izšla pri založbi Sanje.

Danaja Lorenčič

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu