Margaret Mazzantini: Ne premikaj se

1. 9. 2015
Deli
Margaret Mazzantini: Ne premikaj se

Branje za tiste, ki se vas tuja bolečina dotakne

Rada berem. Ne le poleti, ampak vse letne čase. Letošnje poletje se me skorajda nobena knjiga ni dotaknila. Nisem krivila izbranih knjig, temveč sebe. In se s strahom spraševala, če sem izgubila strast do branja.

Strah se je razblinil ob romanu Ne premikaj se. Hrepeneče sem vzela knjigo v roke in se potopila v presunljivo zgodbo, ki je premaknila meni ljube knjigoljubke. In se spraševala, če bo premaknila tudi mene. Večkrat nagrajen roman je bil moj prvi stik z opojnim pisanjem uspešne italijanske pisateljice Margaret Mazzantini, ki je slovenske bralce očarala z romanom Novorojen.

Pretresljiva zgodba o kirurgu Timoteu, ki mu sporočijo, da je njegova hči na urgentnem oddelku, kamor so jo pripeljali po prometni nesreči, me je nepričakovano potegnila iz malodušja in me vrnila v življenje. Avtorica je pogumno zaplula v kotičke moške zavesti in razkrila življenje, polno bolečine, obžalovanj in zakrnelosti. Razgrnila je pretresljivo zgodbo moškega, ki je živel dvojno življenje – eno, umirjeno z ženo Elso, urejeno žensko iz višjega razreda, ki mu je zagotavljala varnost. In drugo, s strastno, nepredvidljivo Italio, ki jo je sprva preziral, kasneje pa ljubil in oboževal. Z njo je zdrvel proti prepadu, a hkrati dosegel nebo, saj je ob njej občutil ljubezen, ki je ni mogoče razložiti.

Izpoved moškega, ki je z občutkom krivde odkrival moč ljubezni, je ganljiva. Avtorica pričara občutke bolečine, samoobtoževanja in kesanja tako silovito, da se besede zažrejo globoko pod kožo. Med branjem sem težko dihala, stiskalo me je v grlu ob misli, da je pekoča bolečina del življenja, od katerega ni smiselno bežati. Z bolečino je potrebno ravnati spoštljivo in pazljivo. V njenem objemu namreč najdeš veliko več kot v malodušju.

Če bi bila to edina knjiga, ki bi jo prebrala to poletje bi bila hvaležna. Obogatila me je za spoznanje, da je smiselno seči globoko vase, se kljub strahu sprehoditi po svoji preteklosti in se soočiti z bolečino. In z njo zapolniti praznino ter se vrniti nazaj v življenje.

In še opozorilo: roman nosi naslov Ne premikaj se. A najbrž vas bo prav ta knjiga premaknila. Za filmoljube je po knjigi posnet tudi film s Penélope Cruz v vlogi Italie. Film je režiral in v njem odigral glavno vlogo pisateljičin mož - Sergio Castellitto.

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Danaja Lorenčič

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave