Kako pripraviti Budino skledo?

4. 6. 2018
Deli
Kako pripraviti Budino skledo? (foto: profimedia)
profimedia

V angleščini nadvse hranljivim skledam ali obilnim solatam pravijo kar "Buddha bowl" (Budina skleda) in te so zares polne obilja. Poglejmo si, kako jih naredimo. 

Naredite lahko poljubne kombinacije iz zelenjave, žit in stročnic. Mi vam predstavljamo recept, ki bo vseboval kvinojo, sladki krompir, stročji fižol, korenček, šparglje in avokado. Je nadvse hranljiva in okusna - topla ali hladna.

Za 1 budino skledo potrebujemo: 

  • 1 skodelico kuhane kvinoje 
  • 1/2 sladkega krompirja (približno 1 skodelico narezanega na koščke)
  • 3/4 skodelice (200 g) špargljev
  • 3/4 skodelice stročjega fižola
  • 1 korenček
  • 1/2 majhnega avokada
  • sezamovo olje

Za tahini preliv:

  • 2 čajni žlički tahinija
  • 4 žlice vode
  • ščep soli in česna v prahu

1. Narežemo sladki krompir na koščke in ga položimo na papir za peko. Če želimo dodamo malo olja ter pečemo v pečici na 190°C približno 20 minut oz. dokler ni pečen. 

2. Medtem skuhamo posebej kvinojo in posebej fižol. Naribamo korenček.

3. Skuhamo šparglje (približno 10 minut). 

4. Pripravimo tahinijev preliv iz zgoraj omenjenih sestavin. 

5. Kvinojo, sladki krompir, fižol, šparglje in korenček damo v skledo. Dodamo polovičko avokada, potresemo s sezamovimi semeni in črno kumino. Prelijemo s tahnijevim prelivom. In uživamo!

Recept in fotografije: Sabina Turk, Hearty Vegan Kitchen

Pri budini skledi ni omejitev... Tu je še nekaj idej... 

Korenček, bučke, cvetača, špinača, redkivce, avokado in čičerika. 

Brokoli, tofu, humus, paradižnik, avokado, kumarice, grah, potroseno z oreščki in mleto papriko. 

Solata, riž, korenček, paprika, avokado in paradižnik. 

Solata, korenček, tofu, rdeča pesa, redkvice, leča, avokado s črno kumino in limono. 

Tofu, paprika, kalčki, bučke, motovilec, limona in preliv iz indijskih oreščkov ter kurkume. 

Poglejte si še: 

 

 

 

 

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj