Recept: MATCHA LATTE

Kaj je matcha, zakaj jo pijemo in kako jo pripravimo?

Recept: MATCHA LATTE (foto: profimedia) profimedia
19. 5. 2021

Ko sem pred dvema letoma nehala piti kavo, sem iskala možne nadomestke za jutranje rituale finega prebujanja. Matcho sem odkrila po naključju in bila je ljubezen na drugi pogled. Prvič sem matcho naročila v lokalu, a me ni navdušila. Kasneje mi jo je pripravila moja krasna prijateljica Gruša in takrat se je začelo pravo spoznavanje te krasne japonske sestavine.

Do danes v naših barih (žal) nisem odkrila dobre matche, ki bi se lahko postavila ob bok moji, doma pripravljeni skodelici. Zato se mi zdi nujno, da ta recept delim tudi z vami.

Štiri sestavine in pet minut

Najpomembnejša in prva sestavina je kakovostna, ekološka in 100% matcha

Preden se lotim recepta, pojasnim še dve zadevi. Za svojo matcho latte ne uporabljam sladkorja in ostalih sladil, lahko pa v svojo zamešate agavin ali javorjev sirup, stevio, kokosov sladkor ali datelj. Moj matcha latte je vedno pripravljen z rastlinskim mlekom, saj sem kravjega nehala piti pred dobrim desetletjem. Trenutno sem navdušena nad kokosovim mlekom, ki ne vsebuje sladkorja.

Matcha latte je: 

 • hkrati kremast in svilnat  
 • najlepše zelene barve na svetu  
 • brez sladkorja  
 • poln antioksidantov 
 • oh, tako okusen! 
Okusen matcha latte recept
 
SESTAVINE
 • 1 čajna žlička matcha prahu 
 • 1 čajna žlička kokosovega olja 
 • 1,5 skodelice tople vode 
 • 50ml kokosovega mleka 

KAJ ŠE LAHKO DODAMO

 • 1/4 čajne žličke maca prahu 
 • 1/4 čajne žličke spiruline v prahu 

POSTOPEK

Vse sestavine v blenderju mešamo dve minuti na visokih obratih. S tem bo matcha latte dobil krasno in čvrsto peno, ki ji ni para. Če želite slediti tradicionalni pripravi, pa je postopek tak:  

 1. Matcha prah pretresemo v večjo skodelico, dodamo kokosovo olje in malo tople vode. Če uporabljamo dodatke v prahu, jih lahko dodamo že v tem koraku.  
 2. Z bambusovo metlico nežno pregnetemo vse sestavine v skodelici. V tem koraku se mora matcha prah povsem povezati z vodo in na dnu ne sme ostati usedlina. 
 3. Ko je osnova pripravljena, dodamo preostanek vode, mleko in sladilo.
 4. Izberemo svojo najljubšo skodelico in si postrezemo z najboljšim matcha latte-jem.
 

Kaj je matcha?

Matcha je posebna vrsta zelenega čaja v prahu, ki se goji in (večinoma) proizvaja na Japonskem. Legenda pravi, da je matcho s Kitajske na Japonsko leta 1.191 pred našim štetjem pripeljal zen budistični duhovnik Eisai. Japonske uživalce žlahtnih lističev, prelitih z vročo vodo, je takrat prvič spoznal z zelenim čajem. Lističe matche vzgajajo na grmičkih tencha, ki jih nekaj tednov pred žetvijo prekrijejo z bambusom. V tem času se zaradi pomanjkanja svetlobe v lističih dodatno spodbudi proizvajanje klorofila, ki matchi dodeli prepoznano in neverjetno močno zeleno barvo. Prav barva matche je eden od prvih pokazateljev njene kakovosti in določa njeno ceno na trgu. Tukaj si je vredno zapomniti – bolj intenzivna kot je njena zelena barva, bolj kakovostna je matcha.  

Lističe pobrane matche pobiralci previdno prenesejo v kamnite brusne kolutes katerimi jih zmeljejo v čudoviti zeleni prah. Matcha prah se uporablja za pripravo čaja ali zanimivih sladic, smutijev in proteinskih kroglic. 

Prednosti matche

Trajna energija in sočasna umirjenost: aminokislina L-Teanin in kofein poskrbita za ustvarjanje trajne in osredotočene energije. L-teanin je pomirjujoča aminokislina, ki se skorajda izključno nahaja v zelenem čaju rastline Camellia sinensis. V nasprotju s tradicionalnimi zelenimi čaji prah matche vključuje celoten list te rastline, zato ljubitelji matche uživamo 100% prehranske koristi rastline Camellia sinesis. Ob zaužitju ene mere matche bo telo prejelo med 30 in 70mg kofeina, medtem ko kava svojim uživalcem ponudi med 95 in 144g kofeina na skodelico (razmerje je odvisno od priprave). V nasprotju s kavo bo torej telo z matcho prejelo bolj zdravo dozo kofeina in se izognilo upadu energije, ki navadno sledi nekaj ur po zaužitju kave.

Zakladnica antioksidantov: matcha slovi po zelo visoki vsebnosti antioksidantov. Te krasne “energijske elektrarne” nas ščitijo pred škodljivimi prostimi radikali – kompleksnimi molekulami, ki so odgovorne za staranje, poškodbe tkiv, raka in nekaterih drugih kroničnih bolezni. 

Izboljšanje imunskega sistema: matcha povečuje naravno imunsko zaščito telesa. Antioksidanti, ki so prisotni v matchi, so ključni elementi, ki telesu pomagajo pri boju proti boleznim in okužbam. Že ena sama skodelica matche na dan vsebuje enako število antioksidantov, kot jih najdemo v 10 skodelicah tradicionalnega zelenega čaja. Matcha vsebuje polifenol, katehin in epigalokatehin galat (EGCG), ki pomagajo izboljšati imunski sistem in izboljšujejo tvoje splošno počutje. Matcha vsebuje tudi kalij, vitamine A in C, kalcij in železo.

 
Na kaj moraš paziti pri izbiri matche
 

Na kaj moramo paziti, ko izbiramo matcho

Pri izbiri matche svojo pozornost posvetimo sestavi prahu, ki se skriva v embalaži. Za pripravo čaja svetujem, da kupite 100% organski matcha prah, v katerega niso dodali sladkorja in mleka v prahu. Ob nakupu preverite čistost in moč zelene barve, ki je resnično pravi pokazatelj kakovosti matche. Pri nakupu matche vedno pazim, da izvira iz Japonske. Matcho shranjujem v vratih hladilnika in s tem poskrbim, da tudi po odprtju embalaže obdrži svoj okus in svežino. 

Ceremonialna in kulinarična matcha

Med ljubitelji matche se nenehno pojavlja vprašanje, katera vrsta matche je primerna za pripravo vse bolj priljubljenega toplega napitka. Ceremonialna matcha je najbolj kakovostna matcha, ki je organsko gojena in pridelana, njene lističe pridelovalci pobirajo ročno in celotnemu postopku pridelave posvečajo veliko pozornosti. Cena ceremonialne matche na trgu dosega tudi 1 EUR (in več) na 1g. Prepoznaš jo po izredno močni, skorajda neonski zeleni barvi. Kulinarična matcha je nekoliko nižje kakovosti in njena barva ni tako izrazita. Primerna je za pripravo smutijev, sladic in ostalih krasnih receptov. Za uživanje matche v obliki čaja (z mlekom ali brez) svetujem ceremonialno matcho. Za matcha latte pa lahko izberete tudi dobro kulinarično matcho.  

Katere pripomočke potrebujemo za pripravo domače matche? 

 • Chasen: bambusova metlica je za pripravo popolnega matcha čaja bistvena. Odlična je tudi za potovanja. Za pripravo svojega matcha latte-ja sicer uporabljam kar Blendecov mešalnik.
 • Chashaku: bambusova merilna žlička, ki se jo uporablja pri pripravi ceremonialnega matcha čaja. Seveda lahko uporabite svojo merilno žličko.
 • Chawan: tradicionalna japonska skodelica za pitje matche. Skodelica izhaja iz Kitajske, vendar so jo v 16. stoletju začeli uporabljati tudi na Japonskem. Navadno se za serviranje matche uporabi črne skodelice, v katerih edinstvena zelena barva matche res pride do izraza. Jaz si svojo matcho zjutraj postrežem v svoji najljubši skodelici.
 • Blender: močan blender je resnično odličen za hitro in enostavno pripravo matche in matche latte-ja. 

Kaj vse lahko dodamo v svojo matcho

Pri pripravi svoje matche je vsak lahko resnično kreativen. Poleg matche se najpogosteje dodaja tudi: 

 • Kosovo olje ali maslo: ta sestavina je pomembna, če ne uporabljate mleka, saj bo matchi dodala kremasto teksturo. Če želite, da ima matcha ekstra kremasto teksturo in peno, potem poleg kokosovega olja uporabite tudi malo mleka. Jaz uporabljam rastlinsko kokosovo mleko. 

Nina Gaspari