Stereotip #1: Za jogo nisem dovolj fleksibilen!

Skozi naslednjih pet tednov bomo razbijali pet najpogostejših stereotipov o jogi. Danes začenjamo s tistim, ki je odgovoren za pogosto nelagodnost in strah pri odločitvi za obisk prve ure joge.

Stereotip #1: Za jogo nisem dovolj fleksibilen! (foto: profimedia) profimedia
14. 5. 2018

Za jogo nisem dovolj fleksibilen!

Gre za pogosto in absolutno napačno prepričanje, da mora biti za vadbo jogo naše telo prožno.

V poplavi zahtevnih položajev, ki jih prepogosto vidimo na družabnih omrežjih in medijih, je takšno prepričanje danes še toliko bolj razumljivo in pričakovano. Pomembno je, da se zavedamo ključnega cilja joge: cilj joge je izboljšati prožnost naših teles. Vsi, ki pri sebi opažate, da se je z leti vaša prožnost poslabšala ali pa nikoli čisto zares niste bili fleksibilni, ste dejansko najboljši primer posameznikov, ki bi morali obiskovati ure joge. Redna vadba joge je potovanje do prožnosti naših teles. Za nekoga bo uspeh prvi dotik prstov na nogi, za drugega postavitev nog za glavo.

Ljudje smo različni, naša telesa so različna in zgodovina naših telesnih aktivnosti je pestra. Če se nikoli niste resneje ukvarjali s športom, potem boste verjetno počasneje prišli do prožnosti telesa, kot vadeči na sosednji joga blazini, ki je kot otrok hodil na gimnastiko ali ure plesa. Večina ljudi (tudi jogistov) nima takšnih ozadij.

Če nisi fleksibilen, moraš obiskovati ure joge

Če se ne morete stoje dotakniti svojih prstov na nogi, to resnično ni razlog, da ne bi poiskali najbližjega studia in obiskali prvo uro joge. Dejansko naj vam to predstavlja odličen motiv, da stvari obrnete na glavo in obiščete uro joge. Naj vas slike, ki jih dnevno vidite na svojem Facebooku ali Instagramu, ne zavedejo in prestrašijo. Če so vaše mišice skrčene, jih morate zrahljati, sprostiti in pretegniti. Skrčene mišice lahko vodijo do bolečin v hrbtu in so "odlični gostitelji" številnih mobilnostnim težav, ki so lahko opazne danes, predvsem pa nam bodo povzročale sive lase v prihodnosti. Raztezanje je del vadbe, ki bi ga prav vsi morali vključiti v svoje vsakdanjike. Tako tisti, ki se s športom ne ukvarjate aktivnejše kot tisti, ki v svoj vsakdan vključujete zahtevnejše oblike vadbe. Delo na izboljšanju naše prožnosti je prepogosto člen, ki ga prezremo ali postavimo na stran. Ta člen pa je ključen pri preprečevanju poškodb in zagotavljanju vitalnosti naših teles na dolgi rok. 

Z redno vadbo joge se bo povečevala tudi vaša telesna prožnost

Če menite, da za jogo niste dovolj prožni, vas vabim, da to prepričanje postavite na stran in obiščete svojo prvo uro. Z redno vadbo boste pri sebi kmalu opazili spremembe. Za cilj si postavite željo, da bi bili bolj prožni, skozi vadbo joge pa boste poleg fleksibilnosti pridobivali tudi na moči in umirjanju svojih misli. Joga je osebna vadba, ki si jo lahko prilagodite in oblikujete po svojih željah.

Joga ni tekmovanje s tistim na sosednji blazini. Joga je tekmovanje s samim seboj.

Nina Gaspari

Se še niste prijavili na joga izziv za začetnike z Nino Gaspari? Potem lahko to še vedno storite tukaj.