Stereotip #3: Joga je za mlade in suhe punce v najbolj modernih pajkicah

4. 6. 2018
Deli
Stereotip #3: Joga je za mlade in suhe punce v najbolj modernih pajkicah (foto: Profimedia)
Profimedia

Nadaljujemo z razbijanjem stereotipov o jogi. 

Če te danes vprašam, kako si predstvljaš, da izgleda nekdo, ki se ukvarja z jogo, bo tvoj odgovor (v to sem skoraj povsem prepričana) vodil v smer: ženska, suha, mlada, gibčna... Ta dokaj stereotipen pogled so v zadnjih letih objave na družabnih omrežjih, kjer se dnevno rojevajo »Instagram jogisti«, še dodatno podkrepile objave v medijih in prvih objavah, ki jih zjutraj ali zvečer vidiš na svojih družbenih omrežjih.

Joga je za mlade in suhe punce v najbolj modernih pajkicah

Preden se lotimo, za kakšen tip telesa in za koga je joga primerna, se najprej dotaknimo mode. Pajkice, haremke, hotke ... za vadbo joge je primerno vsako oblačilo, ki ti omogoča nemoteno gibanje. Nase lahko daš ravlečeno trenirko ali kratke hlače, preveri le, da v izbranem kosu lahko narediš dolge razkorake in da te pri tem tkanina ne bo omejevala ali "rezala". Ker veliko časa preživim tudi v jogi premernih oblačilih, sama največkrat posežem po oprijetih »leggicah«, saj sem ugotovila, da se v njih dobro počutim in me ne ovirajo pri vadbi. 

V zadnjih mesecih se je prav na tematiko jogi primernih oblačil in postav na družbenih medijih odvijala prava vojna. Na eni strani je bitko bila Dana Falsetti, ki si je želela prekiniti sodelovanje z eno od strani, ki uporabnikom ponuja video posnetke in vadbene ure joge. Portal je konec lanskega leta kupilo podjetje, ki med drugim, na trgu ponuja modna oblačila za jogo, svoje marketinške in prodajne aktivnosti pa gradi na mladih, seksi, suhih in manekensko dovršenih puncah in fantih. Dana se kot strastna aktivnistka za razbijanje tabujev, ki se dotikajo izgleda in teže, seveda v tej zgodbi ni več videla. Ko je želela iztopiti, je po pošti prejela tožbeni zahtevek. Na pomoč ji je priskočila jogijska skupnost (vodila jo je ena od najbolj sledenih predstavnic Kino MacGregor, ki je trenutno zaradi svoje podpore tudi sama pristala pod kremplji tožbe istega podjetja) in Dani pomagala ustaviti tožbo.

Instragram: Nolatrees

To je le en primer, ki kaže na to, kako smo v današnji družbi izgubili primarno vlogo joge - joga je primerna za vsakogar. Mlade, starejše, suhe in tiste malo manj suhe, dekleta in fante, tudi za otroke. Vesela sem, ko se mi na instagramu prikaže ena od zadnjih Daninih slik, ali pa ko vidim Jessamyn, ki že nekaj let podrobno piše o težavah s samopodobo in nezadovoljstvom s svojim izgledom, s katerima ima po enih od zadnjih raziskav težave že prek polovice najstnic.

Joga je odlična prav za vse, ki se spopadate s takšnimi težavami. V prejšnjih zapisih smo že omenili, da pri jogi ne gre zgolj za telesno aktivnost in da cilj joge ni v krasni pozi, ki jo nato objavimo na instagramu. Joga je pot, skozi katero spoznavamo sebe, se sprejemamo takšne kot smo in začnemo nazdravljati vsem stvarem, ki smo jim še včeraj rekli hibe, jutri pa bodo prikupne malenkosti.

Gospa Tao

Imam neverjetno srečo, da sta moji babici še vedno živi in obe, vsaka po svoje, čeprav jih štejeta že krepko prek 80 let, dokaj vitalni. Vsaka od njiju je posebna zgodba. Prva za hojo zadnja leta uporablja palico, a kljub temu vsak dan telovadi. Ko mi je pred enim letom pokazala vaje, ki jih je pred leti dobila od fizioterapevtke v enem od naših zdravilišč, sem ugotovila, da jih je kar nekaj iz joge. Druga babica je bila vedno precej športna. Še danes se, kljub močni osteoporozi in dejstvu, da je imela pred 40-leti zlomljeno hrbetenico, še vedno na kavč ali na tla najraje usede po turško. Včasih ji gre to skorajda lažje kot meni.

Zakaj vam to pišem? Ne morem se znebiti občutka, kako bi izgledali moji babici (ali pokojna dedka) danes, če bi skozi življenje v svoj vsakdan vključili tudi jogo. Morda bi bili kot Tao Porchon-Lynch, 99 let mlada in ob enem najstarejša učiteljica joge na svetu.

Tao je jogo odkrila, ko je bila stara osem let, v času, ko so okoli nje jogirali le moški, saj joga za punce takrat še ni bila "sprejemljiva". Tik pred svojo stoletnico, ki jo bo dočakala sredi avgusta, Tao še vedno vsak teden uči med šest do osem ur v New Yorku in je s svojimi 75-letnimi izkušnjami poučevanja joge velika inspiracija, da ni nikoli prepozno, da se "splača" nekaj dobrega narediti zase vsak dan in da si z jogo dejansko lahko podaljšujemo vitalnost našega življenja. 

Samo za fante?

Res je, prav si prebrala. Joga je bila še ne dolgo nazaj zgolj v domeni moških, a o tem bomo govorili naslednji teden, ob razbijanju četrtega stereotipa.

Napisala: Nina Gaspari

Se še niste prijavili na joga izziv za začetnike z Nino Gaspari? Potem lahko to še vedno storite tukaj.

Pridružite se nam na dogodkih Dnevi joge

Merkur Zavarovalnica skupaj s Hitradiem Center po Sloveniji na šestih lokacijah na prostem, v objemu narave, organizira dogodke Dnevi joge

Pridružite se lahko ob sobotah med 9. in 12. uro dopoldne. Kje in kako?

Poglejte tukaj. 

Prejšnji stereotipi: 

Stereotip #1: Za jogo nisem dovolj fleksibilen!

Stereotip #2: Vsi jogisti so vegani ali vegetarijanci

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"