Stereotip #4: Joga ni za moške

Prejšnji teden smo se posvetili temi, da joga ni zgolj za suhe in mlade punce v najsodobnejših leggicah. Danes pridejo na vrsto moški. Ta stereotip mi je, priznam, najljubši. Predvsem zaradi dejstva, da ženske do preloma prejšnjega stoletja sploh niso prakticirale joge, ki je bila v večji meri v domeni moških.

Stereotip #4: Joga ni za moške (foto: profimedia) profimedia
10. 6. 2018

S prihodom in popularizacijo joge na zahodu smo bili pred nekaj desetletji priča njenemu razmahu med holivudskimi zvezdnicami in starletami resničnostnih oddaj. Moški so se praktično izgubili. Razen nekaterih izjem, na primer Stinga, ki se je vedno rad pohvalil, da pridno jogira. 

Joga je odlična vadba za moške. Po njej "posegajo" vrhunski športniki od LeBrona Jamesa naprej. V ZDA so zadnja leta z jogo sistematično ukvarjajo vojni veteran in policisti, v zadnjem času otroke, ki imajo vedenjske težave, namesto “pojdi sedeti v kot” vključujejo v šole joge in meditacije. Med znanimi jogisti so Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Adam Levine, Matthew McConaughey … in še in še in še.

Odločila sem se, da današnji zapis, ki bo posvečen predvsem moških, nekoliko obrnem in namesto razbijanja stereotipov predstavim 5 razlogov, zakaj bi moški morali jogirati.

1. Pri jogi je aktivno celo telo

Moški se ob telesnih aktivnostih večinoma osredotočajo na zadnje stegenske mišice, zadnjico, prsne mišice in ramena. In seveda na trebušne mišice. Pri jogi bo aktivirano celotno telo, tudi mišice, za katere se večina od nas, tudi žensk, niti ne zaveda, da obstajajo. Joga zahteva uporabo moči celotnega telesa in to pri prav vsakem položaju. Z redno vadbo se tako mišice dodatno razvijejo, pridobijo na prožnosti, dodatno okrepljeno telo pa se bo lažje izognilo morebitnim poškodbam pri drugih športnih aktivnostih.  

2. Joga izboljšuje počutje in osredotočenost

Z vadbo joge se energija v našem telesu obnovi in poveča. Po uri jogijske vadbe se naše telo napolni z energijo, izboljša se osredotočenost na prihajajoče zadolžitve in sprosti se hormon sreče. Pomislimo, kaj vse lahko naredimo, ko smo polni energije!

3. Izboljšuje prožnost telesa

Vadbe visoke intenzivnosti in treningi v fitnes centrih pogosto vodijo do sproščanja mišične kisline. Z jogo poskrbimo, da bo naša telesna togost le še vprašanje časa. Z redno vadbo v telesu spodbujamo prožnost, s tem pa sproščamo mišične napetosti in ustavljamo ustvarjanje mišične kisline. Z rednim jogijskim raztezanjem se bodo siceršnji treningi fitnesa, teka ali drugih športov izboljšali predvsem pri hitrejši obnovitvi telesa, vse to pa vodi v boljšo pripravo na intenzivnejše treninge.

4. Z jogo nad stres

Je tudi tvoj vsakdan nasičen s prepolnim koledarjem sestankov in obveznosti, tvoj "to-do" seznam pa nima konca? Z redno vadbo joge in časom, ki si ga namenimo za raztezanje telesa in uma, bomo poskrbeli za umiritev in osredotočenost na počasno dihanje. Slednje je eden od najbolj učinkovitih načinov obvladovanja stresa in vsakodnevnih obremenitev. Veliko ljudi stres skriva v sebi in se ob misli, da bi o tem spregovorili, ustrašijo, da bodo s tem pokazali, da niso vsemogočni. Nihče ni vsemogočen, ne jaz, ne ti in zagotovo ne naši dragi moški. To tudi ni zdrav način spopadanja s stresom. Stres navadno spremljajo slaba in hitro dostopna hrana, neprespane noči, razdražljivost v krogu najbližjih in izguba osredotočenosti, ki jo več kot potrebujemo pri delu in življenju nasploh. 

Joga zagotavlja občutek jasnosti in ravnovesja naših misli, ki jih treniramo podobno, kot treniramo naše telo. Z upočasnjenim ritmom dihanja in osredotočenostjo dobimo občutek, da obvladamo svojo situacijo. Stanje umirjenosti, ki ga dosežemo med vadbo joge, pa hitro začnemo prenašati tudi v svoje poslovno in zasebno življenje. 

Kakšen stil joge je primeren zate? O tem več prihodnji teden.

Napisala: Nina Gaspari

Se še niste prijavili na joga izziv za začetnike z Nino Gaspari? Potem lahko to še vedno storite tukaj.

Pridružite se nam na dogodkih Dnevi joge

Merkur Zavarovalnica skupaj s Hitradiem Center po Sloveniji na prostem, v objemu narave, organizira dogodke Dnevi joge. Pred nami sta še dva termina, in sicer Izola, 16.6., San Simon ter Ljubljana, 23. 6., Špica med 9. in 12. uro dopoldne. Za prijave poglejte tukaj. 

Prejšnji stereotipi: 

Stereotip #1: Za jogo nisem dovolj fleksibilen!

Stereotip #2: Vsi jogisti so vegani ali vegetarijanci

Stereotip #3: Joga je za mlade in suhe punce v najbolj modernih pajkicah