Stereotip #5: Pri jogi mi bo gotovo kmalu postalo dolgčas

Za vse, ki mislite, da je joga dolgočasno izvajanje počasnih položajev. 

Stereotip #5: Pri jogi mi bo gotovo kmalu postalo dolgčas (foto: profimedia) profimedia
18. 6. 2018

Razbijamo stereotipe o jogi

Pred nami je zadnji teden jogijskega izziva in prav je, da se vam najprej zahvalim za zvesto spremljanje, branje in (upam) razmišljanje o tem, da jogo tudi sami pobližje spoznate. Zadnji stereotip namenjam vsem, ki mislite, da je joga dolgočasno izvajanje počasnih položajev in ste prepričani, da vas bo to odvrnilo od uživanja ob tej vadbi.

Pri jogi mi bo gotovo kmalu postalo dolgčas

Joga ni ena in načinov izvajanja joge je dejansko toliko, kolikor je vadečih. Prav vsak jogijski učitelj, četudi spremlja določeno zvrst, stil ali vejo joge, kmalu pride do svojega načina vadbe, ki mu sledijo njegovi učenci. Vse oblike joge, ki jih poznamo, so se razvile iz skupne, hatha joge, ki predstavlja sistem ključnih jogijskih asan, s katerimi svoje telo pripravimo na duhovni vidik vadbe (na primer meditacijo). Vsem, ki bi želeli jogo vključiti v svojo rednejšo prakso, priporočam, da poiščete tisti stil vadbe, ki ustreza vaši naravi. Če ste kot jaz po naravi dinamični, nemirni, imate težave s koncentracijo in v eni sekundi radi mislite na deset različnih stvari, potem bo za vas primernejša dinamična oblika vadbe, pri kateri ne boste imeli časa za druge misli. Skozi vadbo boste hitreje prehajali iz enega položaja v drugega, v vsakem pa se boste zadržali manj časa. Če želite umirjeno vadbo, potem poiščite uro statične joge, na primer klasično hatha jogo, v kateri boste počasi prehalai iz položaja v položaj, v vsakem pa se boste zadržali več časa. Jogijski stili so nekaj takega kot tek. Imate raje hiter in kratek tek ali dolg in umirjen tek?

Da bo vaša odločitev lažja, vam predstavljam nekaj najbolj zanimivih stilov, ki vam bodo pomagali pri odločitvi, kakšna vadba vam bo najbolje ustrezala.

Ashtanga joga

Ashtanga je sistem jogijskih vaj, ki jih je v prejšnjem stoletju razvil Sri K. Pattabhi Jois. Ashtanga velja za eno od najbolj dinamičnih stilov joge, v kateri se iz vadbe v vadbo prehaja skozi enako število zaporednih asan. Ashtanga je dinamična oblika vadbe, ki je odlična za vse, ki iščete fizične izzive. Obstajata dva ključna tipa vadbe ashtanga joge: Mysore vadbene ure, kjer vadimo sami in nimamo učitelja, ki bi nas vodil skozi program in vodene ure ashtanga joge, pri katerih učitelj vodi vadečega in ga opozarja na pravilno dihanje, popravlja napake pri postavitvah teles in spodbuja uporabo drugih veščin, kot je spodbujanje pretoka energije skozi telo z uporabo badh ali energijskih zapor.

Vinyasa joga

Gre za dinamično obliko joge pri kateri svoje gibanje telesa in prehanjanje iz položaja v položaj uskladimo z dihanjem. Lep primer vinyasa joge je pozdrav soncu. Gre za dinamično obliko joge, pogosto imenovano flow joga, kjer v skorajda koreografsko prehajamo iz enega v drug položaj. Vinyasa joga je (poleg aerial joge, ki je opisana nižje) moj izbran stil jogijske vadbe, o katerem sem več napisala tukaj. Gre za odlično vadbo za popolne jogijske začetnike in tiste, ki se z jogo že poznate in iščete nove izzive.

Aerial joga

Aerial joga ali joga v zraku je oblika vadbe, pri kateri uporabljamo jogijski pripomoček, imenovan hamaka. Gre za tkanino, ki je obešena s stropa in nam ob vadbi pomaga, da se enostavneje ali globje "zazibamo" v določen jogijski položaj. Ure aerial joge vključujejo klasično, navadno vinyasa jogo, ki ji dodamo hamako. Učenec bo z uporabo tega pripomočka lažje spoznal določene, tehnično zahtevnejše, asane, določene položaje kot je na primer stoja na rokah, bo lahko izvedel prvič ali držal dlje. Gre za obliko joge, ki sem jo tudi sama pobližje spoznala v zadnjih mesecih, vmes opravila mednarodni tečaj za učiteljico tega stila joge, in komaj čakam, da jo s prihajajočo sezono vključim v svoje vadbene ure dinamične vinyasa aerial joge.

Bikram joga

Podobno kot pri ashtanga jogi, ima tudi bikram joga vnaprej predpisano število in zaporednje položajev, ki se jih izvaja skozi vadbeno uro. Vsekakor pa gre za popolnoma različna stila joge. Bikram joga je statična oblika joge, pri kateri je čas, ko držimo telo v določenem položaju, daljši. Ta stil joge se izvaja v ogretem prostoru, kjer se temperatura giblje okoli 40 stopinj Celzija, vlaga pa je približno 40 odstotna. Zaradi vročine vaše mišice ob vadbi postanejo prožnejše, zato se lahko hitro poglobite v določene asane, ki bi vam ob drugih oblikah joge predstavljale večji izziv.

Iyengar joga

Ta oblika joge je za vse, ki ste v življenju radi natančni. B. K. S. Iyengar je razvil to obliko joge, pri kateri je ogromno poudarka na načinu izvajanja jogijskih asan. Učenec pri tej obliki vadbenih ur uporablja veliko jogijskih pripomočkov (kocke, trakovi, stoli, blazine...), učitelj pa veliko časa nameni preverjanju in popravljanju izvajanja položajev.

Kundalini joga

Ta oblika joge vključuje ponavljajoče vaje, dinamično dihanje, petje in meditacijo. Gre za obliko joge, pri kateri želimo spodbuditi našo energijo v spodnjem delu hrbtenice in jo dvigniti skozi vseh sedem čaker do vrha glave.

Yin joga

Yin je stil joge, ki se jo izvaja počasi, določene položaje izvajamo tudi pet ali več minut. Čeprav je nekoliko pasivnejša oblika vadbe, je tudi za stil joge poln izzivov prav zaradi dolgih intervalov, ko vztrajamo v določenem položaju.

To je le nekaj stilov, ki jih lahko najdemo tudi pri nas v različnih studijih, ki ponujajo tudi jogo. Verjamem, da prav vsak od vas lahko najde stil, ki vam bo pisan na kožo. Pri izbiri bodite pozorni na dvoje: ali stil joge ustreza vašemu karakterju in željam oziroma ciljem in kako se ujamete z učiteljem.

Napisala: Nina Gaspari

Pridružite se nam na dogodkih Dnevi joge

Dnevi joge prihajajo v Ljubljano (Špica, 23. 6.): Prijavite se!

Prejšnji stereotipi: