Antični grki na Hrvaškem v mestnem muzeju

Mestni muzej Ljubljana odpira vrata izjemne gostujoče razstave Antični Grki na Hrvaškem, ki bo na ogled od 3. marca do 30. maja 2011.

3. 3. 2011

Razstava, ki pripoveduje o prvih stikih Grkov z vzhodno obalo Jadrana in kasnejši kolonizaciji, je nastala v okviru mednarodnega sodelovanja med zagrebško galerijo Klovićevi dvori, Hrvaškim restavratorskim zavodom, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije – Restavratorskim centrom ter Muzejem in galerijami mesta Ljubljane pod pokroviteljstvom slovenskega in hrvaškega ministrstva za kulturo ter Mestne občine Ljubljana.

Življenje, pomorstvo in smrt

Umetnosti, religija in miti

Razstava Antični Grki na Hrvaškem je v prvem delu zastavljena kronološko.

Na začetku z veliko karto grške kolonizacije obiskovalcu sporoča, od kod so Grki krenili, kakšna je bila njihova smer gibanja ter kako veliko območje so zasedli. Grki so Jadransko obalo kolonizirali v t. i. drugem valu kolonizacije, od 4. stol. pr. n. št. naprej. Uvodni del prikazuje na pomorstvo vezane predmete: amfore, ladijska sidra, kotle za kuhanje in podobno. Naslednji del razstave predstavlja obdobje pred grško kolonizacijo Jadranske obale, ko so grški predmeti prihajali na Jadransko obalo kot darila, trgovsko blago. Nato sledi del posvečen kolonizaciji dalmatinskih otokov Vis, Korčula in Hvar. V zadnjem delu je razstava tematska. Del je posvečen onstranskemu življenju: najdbe iz grobišč in kamniti nagrobniki z grškimi napisi. Obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi najdbe, povezane z mitologijo, religijo in umetnostjo. Slednja izpostavlja portret boginje Artemide iz 4. stol. pr. n. št., najdene na otoku Vis. Nadstropje višje si bo v ločenem prostoru moč ogledati še najdragocenejši predmet na razstavi, celopostavni bronasti kip Apoksiomena.

Na spremljajoči razstavi boste izvedeli vse o njegovem odkritju, analizah, raziskavah in restavriranju. Za najmlajše pa je pripravljen poseben 'mišji kotiček' (v levi podlahti Apoksiomena so namreč odkrili ostanke gnezda glodavca, verjetno miši, ki so se nastanile v kipu okoli leta 20 pr. n. št.).