BAOFEST 2012 - festival afriške kulture se nadaljuje v ritmu zahodnoafriških bobnov

Letošnji festival afriške kulture Baofest 2012, ki se je septembra pričel z enodnevnim programom, se 25. novembra nadaljuje v ritmu afriških bobnov in tradicionalnih plesnih korakov.

BAOFEST 2012 - festival afriške kulture se nadaljuje v ritmu zahodnoafriških bobnov (foto: Arhiv Baofest.si) Arhiv Baofest.si
5. 11. 2012

Baofest 2012 se je septembra pričel z enodnevnim programom s plesno-glasbenim večerom 'Stopinje' in razstavo ter dražbo fotografij Sekumadyja Condéja, 25. novembra pa se nadaljuje z delavnico plesa z bobni dundun, koncertom pevskega zbora Sankofa in gostom Soryjem Diabatejem ter plesno predstavo Mase Kagao Knez.

Delavnica plesa z bobni dunduni s Soryjem Diabatejem

Nedelja, 25. 11., ob 19.00, Studio Baobab (Parmova 25, Ljubljana)

Na delavnici bomo preko zahodnoafriških ritmov spoznavali tradicionalne plesne korake in obenem s palicami igrali basovski boben 'dundun'. Udeleženci bomo stali za bobnom ter s plesom ustvarili komunikacijo z bobnarjem, ki nas bo spremljal, dialog pa bomo poudarili z bobnanjem na dundun.

Delavnico bo vodil Sory Diabate, vsestranski umetnik iz Gvineje, ki nas bo s kombinacijo plesa in bobnanja popeljal med bogate ritmične in gibalne strukture afriške kulture.

Komu je delavnica namenjena:

•    vsem, ki si želijo dati duška ob ritmu bobnov ter spoznati nekaj novega;

•    plesalcem, ki si želijo novega izziva ter ples nadgraditi z bobnanjem;

•    bobnarjem, ki si želijo svojemu znanju bobnanja dodati nekaj akcije s plesom.

Potek delavnice: po ogrevanju telesa se bomo predali ritmu bobnov, postopoma se bomo naučili sekvenc 'dialoga'. Igrali bomo določena ritmična zaporedja in jim dodali preproste plesne korake. Ko se bomo naučili vseh korakov in bobnanja, bomo stopnjevali hitrost in energijo in s tem skupaj ustvarili plesno glasbeno vzdušje.

Koncert Sankofa in Sory Diabate

Četrtek, 29. 11., ob 20.00, Mini teater na Ljubljanskem gradu

Zaključni dogodek Baofesta bo vokalno potovanje skozi Zahodno Afriko. Edinstven pevski zbor Sankofa združuje Afričane, njihove potomce in vse željne praznovanja, ki ga nudi afriška kultura. Tokratni koncert bo posvečen zahodnoafriškim tradicionalnim napevom različnih ljudstev.

Kot poseben gost se jim bo pridružil gvinejski virtuoz Sory Diabate, ki bo z balafonom (prvim  glasbilom zahodnoafriških griotov, ki je podoben ksilofonu) pričaral melodično preprogo in občutek neskončnega ritma.

Ker Sankofa pomeni vzeti iz preteklosti in ustvariti v prihodnosti, bo tudi tradicionalna vsebina programa zazvenela v sodobnih aranžmajih in popolnoma svežem zvoku.

Po koncertu bodo na pokušino okusne zahodnoafriške jedi.

Vstopnine ni!

Plesna predstava Maša Kagao Knez: Rojena zunaj svoje vasi, 19787

Petek, 30. 11. 2012, ob 20.00 v Plesnem teatru Ljubljana

Afriški izraz »kagao« v prevodu pomeni „ženska, rojena zunaj svoje vasi". 1978 označuje leto njenega rojstva.

Maša Kagao Knez, korenine katere izhajajo po materini strani iz Slovenije, po očetovi iz Burkine Fasa, je plesalka in koreografinja, ki od rojstva živi v Ljubljani in je v slovenskem plesnem prostoru prisotna že skoraj dve desetletji.

Kot izhodišče za dvodelni solo performans si je postavila izkušnjo zunanjosti in (ne)pripadanja ter principe dvojnosti in identitete ter k sodelovanju povabila koreografinjo Rosano Hribar (Slovenija) in koreografa Filiberta Tologo (Burkina Faso), da iz različnih perspektiv razvijeta gibalni material, ki ga vsebuje eno telo, telo plesalke Maše Kagao Knez.

"Poleg razpršene atmosfere, h kateri prispeva izvrstno lučno oblikovanje, predstavo odlikuje izvajalski razpon Maše Kagao Knez, ki v tem trenutku sodi v vrh slovenskih plesalcev." M. Kumerdej, DELO

Festivalska vstopnina za plesno predstavo: 7 €; 5 € za člane KUD Baobab (dokazilo s člansko izkaznico). Info/ rezervacije/akreditacije: ptl@mail.ljudmila.org; info@ptl.si; 041-707-475

Več informacij je na voljo na baobab.si.