Bobnarji iz vznožja gore Fudži

Znani po energičnih nastopih in skladbah prirejenih za tradicionalne taiko bobne, bodo člani znane japonske skupine Ondekoza nastopili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, 27. septembra 2016 s pričetkom ob 19.30.

Bobnarji iz vznožja gore Fudži (foto: pr material) pr material
27. 9. 2016

Temelj izrednih predstav Ondekoza bobnarjev je načelo "Sogakuron", ki navaja, da sta tek in bobnanje eno, saj odražata dramatičnost in energijo življenja. Iz tega razloga člani skupine Ondekoza živijo skupaj ob vznožju gore Fudži, kjer vsak dan začenjajo z 10 kilometrskim tekom, pogosto pa pred svojimi predstavami tečejo tudi maratone.

Njihovi maratoni organizirani na Kitajskem in v ZDA so pritegnili največ pozornosti, saj bobnarji tečejo od mesta do mesta, pogostokrat tudi direktno na oder, kjer začenjajo s svojo predstavo. Skupina Ondekoza je bila ustanovljena leta 1969 na japonskem otoku Sado, kjer je njen ustanovitelj Den Tagayasu zbral skupino mladih moških in žensk, ki so pripravljeni slediti njegovim idealom. Od takrat se je priljubljenost Ondekoza in taiko bobnov razširila po celi Japonski in drugod po svetu ter tako postala priznana skupina, ki je določila temelje za taiko kulturo nastopanja. Ondekoza veliko pozornost posveča izražanju z uporabo taiko bobnov in igranju na meji fizičnih sposobnosti.

Leta 2008 je Ondekoza začela z novim projektom z naslovom "Music & Rhythms" (Glasba & Ritmi). Projekt uporablja kreativo različnih izraznih orodij, s katerimi želijo prikazati spodbujanje svobode izražanja in neomejene možnosti, ki jih prinaša. Skupina Ondekoza je začela turnejo, posvečeno svoji 50-letnici leta 2015, kot del te turneje pa bodo nastopili tudi v Srbiji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini in v Sloveniji.