Čajanka z Manco Košir v Konzorciju

Čajanka z Manco bo dan pred ženskim praznikom dišala po ženskah in Italiji. Pogovor ob kozarčku italijanskega vina bo tekel o dveh uspešnicah: Susanne Tamaro Pojdi, kamro te vodi srce in skrivnostne Elene Ferrante Genialna prijateljica.

2. 3. 2017

Gosta bosta srčna: dr. Irena Samide, docentka za nemško književnost na Oddelku za germanistiko ljubljanske Filozofske fakultete in Marko Pisani, župana občine v tržaški pokrajini Repentabor.

Čajanka z Manco Košir bo v torek, 7. marca, ob 18. uri v Konzorciju

Odlomka za pokušino:

Susanne Tamaro Pojdi, kamro te vodi srce

Nič, kar se nam zgodi, ni samo sebi namen, nič ni poljubno; vsako srečanje, vsak še tako bežen dogodek skriva v sebi pomen in samega sebe lahko razumeš šele tedaj, ko si te pomene voljan sprejeti, sposoben v vsakem trenutku spremeniti smer, odvreči staro kožo kakor kuščarji, ko se zamenja letni čas.

(...) Če se nočeš zazreti vase, ni nič lažjega, kakor poiskati izgovore. Vedno se najde zunanja krivda in zelo pogumen moraš biti, da si priznaš, da je krivda – pravzaprav odgovornost – samo tvoja. In vendar je to edini način, da greš naprej. Če je življenje pot, potem pelje nenehno navkreber.

Elene Ferrante Genialna prijateljica

In prav med tisto vožnjo sem se začela čutiti tujko, ki jo je onesrečevala lastna tujost. S temi ljudmi sem odraščala, njihovega vedenja sem bila vajena, njihov grob jezik je bil tudi moj. Vendar sem zdaj že šest let stopala tudi po drugi poti, ki je bila njim povsem neznana in na kateri sem se tako dobro znašla, da sem se izkazala za najboljšo. (...) Spraševala sem se, kaj počnem v tistem avtomobilu. Tu so bili seveda moji prijatelji, tu je bil moj fant, peljali smo se na Lilino poročno zabavo. A prav ta zabava je potrjevala, da Lila, edina, ki sem jo klub drugačni življenjski poti še vedno potrebovala, ne sodi več k nam in brez nje me ni na te mladce in ta avtomobil, ki je drvel po cesti, vezalo nič več.