Čajanka z Manco Košir v torek, 8. maja

Vabljeni na čajanko z Manco Košir, ki bo v torek, 8. maja, ob 18. uri v Konzorciju.

23. 4. 2018

Krog priljubljenih Čajank z Manco Košir v knjigarni Konzorcij bo sklenilo majsko srečanje v torek, 8. maja, ob 18. uri. Pogovor s pesnikom, pisateljem, režiserjem in dramatikom, ki je pravkar dobil že tretjo Grumovo nagrado, Vinkom Möderndorferjem, bo predstavil njegov veličasten roman DRUGA PRETEKLOST. Večer bo z glasbo obogatil duo harmonik Miha Debevec in Dejan Kušer. 

Odlomek za pokušino:

Vinko Möderndorfer DRUGA PRETEKLOST.

Če verjameš v življenje, se sprava zgodi sama od sebe.

Bistvo pripovedovanja zgodbe je v tem, (…) da s pripovedovanjem razgrneš dogajanje z vsemi detajli, da ga osvetliš z vseh strani, da nisi do nobenega dela zgodbe bolj prizanesljiv in bolj popustljiv. … Skratka, da poveš zgodbo čim bolj kompleksno, kot nekakšno fresko časa, in šele potem se resnica lahko sama izlušči iz vsega. Resnica ni absolutna, resnica ni formula, resnica žari iz zgodbe kot radioaktivna snov.

(…)

»Kaj je res? Kaj sploh je res? Res je moje življenje, ki sem ga živel in ki ga živim. To je res. Preteklost pa ni res. Preteklost je preteklost. Minila je in ni res. Ker preteklost ni več življenje. Z njo se da barantati, trgovati, jo obračati, jo prirejati, prodajati, lahko se jo izkoristi, zlorabi …«

(…)

»Preteklost je mrlič, ki ga je treba zakopati. Če ga ne zakoplješ, nam usmradi sedanjost in zastrupi prihodnost.«