Dan staroverstva v Posočju

V Tolminu se 28. maja obeta zanimiv celodnevni dogodek, ki se ponaša z imenom Dan staroverstva v Posočju.

Dan staroverstva v Posočju (foto: profimedia) profimedia
6. 5. 2016

Dogodek je posvečen dediščini posoškega predkrščanskega obdobja, organiziran pa z namenom počastitve dolgoletnega raziskovanja in obeležitve avtohtonega izročila Posočja ter posameznikov, ki so pri tem sodelovali v zadnjih 40-ih letih.

Osredotoča se na delo in raziskave s področja zahodne Slovenije - popisa izročil, ki jih je opravil g. Pavel Medvešček - in daje poudarek avtohtonemu verovanju soške doline ter zaokrožuje z delom institucij, umetnikov in posameznikov, ki so s projektnim delom in ustvarjanjem pripomogli, da danes tako močno vznika zavedanje, da je predkrščanska kulturna dediščina evropskega človeka preživela v samo osrčje moderne dobe in kako bogate se lahko čutimo ob tem.

Pavel Medvešček, kateremu gre največja zahvala, da danes poznamo kačarsko - staroversko izročilo, nam bo ob pogovoru skupaj s svojo vnukinjo mag. Dašo Medvešček predstavil svojo zadnjo monografsko študijo Iz nevidne strani neba (2015) na nekoliko drugačen način; skozi video projekcijo s še neobjavljenimi fotografijami, skicami in grafikami bomo potovali v čas nastajanja le-te.

Mag. Rafael Podobnik, ki ima prav tako velike zasluge pri odkrivanju staroverstva nam bo predstavil svojo fotografsko razstavo, Jože Munih pa še neodkrite megalitske kroge. Mag. Darja Skrt, kustosinja goriškega muzeja, nam bo predstavila preteklo etnografsko razstavo Staroverstvo in staroverci in napovedala prihajajočo; ogledali si bomo igrano-dokumentarni film o staroverstvu v režiji Jadrana Sterleta. Uvod v glasbeni del bo naredil Tomaž Gržeta. Govoril bo o obredju magičnosti in starih glasbilih, nadaljevali pa bodo Alenka Gololičič, Tomaž Rauch in Darja Skrt, ki nam bodo predstavili unikatno trikotno glineno piščal, sončevo kabrco, ki jo je Alenka Gololičič izdelala po skicah Pavla Medveščka in na katero nam bo Tomaž Rauch tudi zaigral. Zaključili bomo s koncertom Boštjana Gombača in Janeza Dovča. Njun nastop je vedno presenečenje in užitek za glasbene sladokusce.

Na ogled bodo tudi spremljevalni dogodki in razstave. Pavel Medvešček bo v mali avli prvič razstavil svoje grafike in skice; vse so še iz časa, ko je bila risba edini medij kamor je lahko slišano in doživeto prelil. Razstavljeni bodo njegovi do sedaj še neobjavljeni dnevniki iz časa raziskovanja in za presek dela do sedaj izdane publikacije.

Silvo Močnik, ki ga zanima umestitev svetišč v prostor nam bo podrobneje predstavil prostorske tročane in svoje delo. Peter Mignozzi, akademski slikar je izdelal repliko staroverske zdravilne 'naprave' - trojaka, ki jo je zdravilec nosil od vasi do vasi in bo razstavljena v galeriji. Prav tako si boste lahko ogledali sončevo kabrco in se o njej pogovorili z izdelovalko Alenko Gololičič.

Kačarsko izročilo ne nosi v sebi samo nek davno izgubljeni čas, ampak je predvsem navodilo za prihodnost, za poglabljanje odnosa med človekom in naravo, iskanje pristnega duhovnega stika ter doživljanje prostora. Staroverje nosi v sebi mnoga sporočila, ki jih danes opredeljujemo kot načela trajnostnega razvoja; stremljenje k samozadostnosti ter sožitju. Človeški duh namreč v vedno hitrejšem, podivjanem sodobnem svetu čuti pretrgano nit z naravo ter našimi predniki. Stara vera pa je ciklična, kakor je ciklična narava. Ali kot pravi eden glavnih pripovedovalcev v Medveščkovi knjigi, Janez Strgar: »Vera je končna. Staroverstvo pa je temeljno in večno kot narava, ki se vseskozi obnavlja in spreminja ter zato preživi.«

Na vse dogodke je vstop prost.

Več o dogodku in natančen program dogodka si lahko preberete na danstaroverstva.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri