Delavnica: Ključi za inspiracijo - skozi slikanje do kreativnega mišljenja

9. marec 2013 začetna delavnica; 10. marec 2013 nadaljevalna delavnica z Dr. Tatiano Lobanovo

4. 3. 2013

Namen delavnice je aktivirati kreativen način mišljenja in dobiti novo vizijo sebe, svojega življenja in svojih odnosov. Metoda mišljenja, ki jo spoznamo na delavnici, omogoča, da se izostri intuicija, in pomaga najti rešitve, ki jih do sedaj nismo videli. To se zgodi, ker ima naša desna možganska polovica sposobnost, da ustvari celostno sliko situacije, tudi ko ni na voljo vseh razumskih informacij in ko leva možganska polovica problema ne more rešiti ali ga rešuje na napačen način. Desna možganska polovica deluje preko podob in občutkov. Z namenom, da okrepimo njeno delovanje, bomo delali s posebno metodo izraznega slikanja.

Opis delavnice

Tradicionalne metode učenja slikanja uporabljajo levo možgansko polovico, ki je verbalna in razumska. Vendar ta »ne vidi«, kako to storiti, desna polovica pa s svojim izjemnim občutkom za prostor in oblike to »ve«. Izrazno slikanje temelji na tem, da se preplavi levo možgansko polovico s situacijo, ki zanjo »ne more biti resnična«, in na katero se odzove na način »vidim, a ne verjamem svojim očem«. V takšnih situacijah se ta izklopi in desna možganska polovica začne delovati bolj aktivno ter v trenutku najde neverjetne rešitve. Na delavnici bomo ustvarjali slike, pri čemer bomo uporabljali različne barve, saj so te neposredno povezane s čustvi. Pri delu z barvami se udeleženci začnejo zavedati svojega prevladujočega načina čustvovanja in, kar je še bolj pomembno, lahko ga spremenijo v želeno smer.

V okviru delavnice je veliko demonstracij izraznega slikanja, mnogo je poglobljenega dela z notranjim kritikom in sprejemanjem sebe. Manj kot pol ure takšnega slikanja odstrani stereotipe predvidevanja in ustaljenega mišljenja, sinhronizira osrednji živčni sistem in gibanje rok ter prinese občutek navdiha in veselja. 8 ur takšnega kreativnega dela nam da ključe do tovrstnega načina mišljenja in gledanja, kadar koli to potrebujemo. Poleg tega postanemo slikarji.

Metoda dela na delavnici je izkustvena, pri čemer se uporabljajo papir, čopiči in gvaš barve.

O predavateljici

Predavateljica Dr. Tatiana Lobanova je psihologinja z doktoratom znanosti s področja psihologije. Rojena je bila v St. Petersburgu v Rusiji. 12 let je kot profesorica na Visoki tehniški šoli med drugim predavala o »Teoriji kreativnosti in izumov« ter »Učinkovitih načinih poučevanja v srednji šoli«.

Že preko 16 let ima svojo privatno psihološko prakso, kjer deluje kot svetovalec in coach. Ustvarila je več novih metod in edinstvenih delavnic na področju osebnostne rasti, socialnega prilagajanja in razvoja kreativnosti. Njena dela so bila objavljena v mnogih ruskih publikacijah. Veliko dela v Evropi, predvsem v Nemčiji in na Norveškem.

Pomembne pridobitve delavnice

Delavnica okrepi sposobnost mišljenja in predvidevanja s pomocjo desne možganske polovice.

Udeleženci bodo lahko:

  • osvojili nov, energije poln, kreativen in intuitiven nacin predvidevanja in mišljenja,
  • odstranili ustaljene stereotipe zaznavanja in mišljenja o sebi in svojih odnosih,
  • postali bolj zavestni svojega nacina custvovanja in ga znali spremeniti v želeno smer,
  • postali slikarji in ustvarjali slike z motivi narave,
  • vnesli obilo veselja v svoje življenje in odnose.

 

Center za kakovost odnosov: info@odnosi.com; www.odnosi.com