Globoko vdihnite – počasi, nežno, globoko - izdihnite

Privoščite si Lifeclass »Mind vikend« v Portorožu (14. 10. – 16. 10. 2016).

Globoko vdihnite – počasi, nežno, globoko - izdihnite (foto: lifeclass pr) lifeclass pr
4. 10. 2016

»Zavedanje, sprejemanje in dopuščanje trenutnega nosi v sebi možnost spreminjanja.« Dr. Tjaša Šubic

Odkrijte tišino in mirnost. Odkrijte popolno sprostitev. Odkrijte svoje stanje prisotnosti v tem trenutku. Udeležite se »Mind vikenda« v Portorožu. Skozi uporabne tehnike sproščanja in uravnavanja stresa vas bo 3 dni vodila dr. Tjaša Šubic. Je udeleženka strokovnih izobraževanj pod vodstvom utemeljiteljev programa Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) dr. Jon Kabat-Zinna in dr. Saki Santorellija. Dr. Šubičeva ima večletne izkušnje z vadbo meditacije in čuječnosti, vsako leto namreč vodi številne skupine na tečajih programa MBSR v Sloveniji. Vodi delavnice čuječnosti in na strokovnih srečanjih predava o pomembnosti čuječnosti za zdravje. Je specialistka interne medicine, dela na področju kardiologije in pulmologije ter se vsak dan sooča s škodljivimi učinki stresa na zdravje in zadovoljstvo posameznika.

Program MBSR je eden najučinkovitejših in najbolj raziskanih programov za odpravljanje stresa. Temelji na razvijanju in uporabi čuječnosti v vsakdanjem življenju. Oblikovan je tako, da pomaga pri učenju novih načinov soočanja s težkimi fizičnimi občutki, čustvi in razpoloženji. Ker si želimo, da bi se v času bivanja v hotelih LifeClass naučili uporabnih nasvetov za mirnejše in uravnoteženo življenje, smo za vas pripravili Mind vikend (http://bit.ly/2dtFwfp)  v petzvezdičnem hotelu Grand Hotel Portorož.

OČISTITE SVOJE MISLI IN NAJDITE SVOJO ČUJEČNOST

Ste tudi vi med tistimi, ki bi se radi naučili meditirati in si želite najti svoj notranji mir, pa ne veste kako začeti? V našem LifeClass Shakti – Ayurveda centru vas bodo naši strokovnjaki iz Kerale, Indije, naučili kako bolj zdravo živeti, kako najti način za boljše počutje, zmanjšati stresne trenutke ter začeti uživati življenje. Tudi z meditacijo.

Meditacija je lahko sestavljena iz ponavljajočih se stavkov. Imenujemo jih MANTRE. Uporabljajo se pri različnih tehnikah sproščanja kot sta joga in meditacija. A kaj pravzaprav je mantra in kako jo uporabiti?

POZNAŠ MANTRE, A NE VEŠ KAJ TO SO?

Beseda mantra je sestavljena iz besede “mana”, kar pomeni um, in besede “tra”, ki pomeni prenos, projekcijo ali orodje. Mantra je torej orodje ali projekcija uma, je energija v obliki zvoka in moč vsake mantre je v njeni vibraciji. Vsaka ima svoj namen. S ponavljanjem in koncentracijo na določeno mantro prikličemo njeno energijo. Uporabimo jo, ko želimo vstopiti v globoko meditativno stanje. Opisujejo jo tudi kot besedo moči, ki ščiti naš um pred lastnimi mislimi, ki skačejo na vse strani in jih s pomočjo mantre usmeri v eno točko. Kot je vsaka kapljica v morju pomembna za nastanek soli, s katero lahko zdravimo telo, tako lahko vsaka mantra poživi delček naše pozornosti. V našem umu se skriva ogromno besed, ki nosijo svoj pomen. To je zvok našega uma. Vsak um, notranji duh, ima svojo melodijo. Če hočemo spremeniti našega duha, moramo spremeniti melodijo naše zavesti. S tem, ko sami sebi »pripovedujemo« drugo »zgodbo«, začenjamo spreminjati našo zavest.

POT V MINDFULNESS

V LifeClass hotelih in termah se nam lahko pri sproščanju pridružite na sončni terasi ali v zračni, prostorni telovadnici. Razvajali vas bomo z različnimi aktivnostmi za dušo in telo: s kinesis vadbo, s skupinskimi vadbami s fizioterapevtom, z meditacijo pod vodstvom indijskega terapevta in s pranajama jogo z asanami. Pranajama joga z asanami je nadzorovano jogijsko dihanje, kjer se dlje časa sproščeno vztraja v določenem telesnem položaju. Med nadzorovanjem dihanja nadzorujete svoje misli in čustva ter se ob tem polnite z energijo in iz telesa čistite strupe. Osredotočeni ste samo na eno stvar. In to je trenutek, ko lahko v meditacijo vključite mantro. Ta vas bo popeljala v svet, kjer boste lahko sproščeno razširili svoje zavedanje in prisotnost v prostoru.

"SO-HUM" JE MANTRA DIHANJA

"So-hum" je mantra, ki ponazarja dihanje. Če globoko vdihnete in izdihnete boste slišali zvok "so-hum". Ob vdihu nastane zvok "so" in ob izdihu se zvok pretvori v "hum". Mantro “so-hum” ponavljajte v času meditacije za lažje doseganje in krepitev aktivnosti uma. Mantro izvajajte tiho. Mantra “so-hum” nima pomena, zato svojih misli ne boste obremenili z razmišljanjem in svoje osredotočenosti na dihanje ne boste zmotili. Mantra je enostavno orodje, s katerim boste lažje dosegli povečano raven lastnega zavedanja. Vključite um, telo in dušo v svoje življenje.

AYURVEDA STROKOVNJAKI IZ SHAKTI – AYURVEDA CENTRA

Pridružite se nam na jutranji meditaciji na sončni terasi z idiličnim pogledom na morje in Portorož. Strokovnjakinja Ayurvede, dr. Kavitha, vas bo z vodenimi vadbami meditacije, joge in dihalnih vaj popeljala v svet globokega zavedanja in osredotočenosti. Meditacija sprošča telo in duha, njeni učinki blagodejno delujejo na zdravje, saj zmanjšujejo stres in izboljšajo koncentracijo. Svež morski zrak in jutranje sonce vas bosta popeljala do popolnega notranjega miru in sprostitve.

To so nasveti, kako lahko zase, za svoje sproščeno bivanje v življenju, ki ga ogroža hiter tempo življenja, poskrbite sami. Lahko pa se nam pridružite v našem LifeClass Shakti – Ayurveda centru, kjer boste stanje popolne sproščenosti našli skupaj z našimi strokovnjaki, ki vam bodo svetovali, katera je najprimernejša vadba za vas glede na vaš način življenja.

 

3 MINDFUL KORAKI ZA MIREN ZAČETEK DNEVA

Vzemite si nekaj minut samo zase. Čas, ki ga boste ob jutranjem svitu posvetili svojemu telesu, lahko močno vpliva na nadaljevanje dneva.

Prvi korak: Skrbno izberite prve zvoke

Zvok budilke nastavite na nežne in pomirjajoče zvoke, kot so zvončki, zvonovi, sproščujoča glasba. Mirni zvoki bodo pripomogli k mirnemu začetku dneva.

Drugi korak: Odžejajte se preden spijete kavo

Namesto, da najprej popadete skodelico kave ali toplega čaja, spijte velik kozarec sveže vode. Telo je namreč vso noč bilo brez tekočine. Potrebuje osvežitev. Šele nato si privoščite dišečo skodelico kave.

Tretji korak: Opazujte okolico in naravo, ki se prebuja

Namesto, da najprej pograbite svoj telefon ali računalnik, stopite na balkon, odprite okno in se naužijte svežega zraka. Naužijte se pomirjujoče narave okoli sebe, ozrite se na krošnjo, privoščite svojim očem nežne in naravne barve modrega neba in zelene okolice. Nato pogumno stopite v nov dan.

Kar nas vznemirja pri drugih, nas lahko vodi k razumevanju samega sebe. ‒ Carl G. Jung