Infuzija navdiha v Kavarni Slamič: Feri Lainšček in Goga Stefanovič Erjavec

Vabljeni na pogovorni večer Infuzija navdiha, v sklopu rednih mesečnih ENVIR dogodkov.

4. 10. 2017

Besede, ples in družbene spremembe

V četrtek, 26. oktobra 2017 bomo med 18.00 in 20.00 uro v Kavarni Slamič odpirali polje umetnosti  – predvsem moči besed: v zgodbi, poeziji in gibu –  in njenega vpliva na družbene spremembe.
 
 
Od kod prihajajo zgodbe in kakšno moč nosijo, ko so zapisane? Je beseda kako drugače živa, če ji dodamo še gib?   Kako se povezujejo med sabo besede, ples in družbene spremembe in kdo nastavlja zrcalo komu? Kako se lahko sodelovanja naučimo od ustvarjalnega procesa skozi pisanje ali ples? Kje so stičišča in kje križišča?
 
Na ta in podobna vprašanja bomo odgovarjali z dvema navdihujočima gostoma večera. Z nami bosta:

Goga Stefanović Erjavec in Feri Lainšček

GOGA STEFANOVIĆ ERJAVEC je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in umetniški vodja. Rojena 27. aprila 1957 v Puli, kjer se je že od majhnega ukvarjala z baletom, od svojega dvanajstega leta živi in ustvarja v Celju. Po izobrazbi je diplomirana ekonomistka, od leta 1983 deluje kot samostojna ustvarjalka na področju koreografije in pedagogike sodobnega plesa in plesnega gledališča. S sodobnim plesom in plesnim gledališčem se aktivno in uspešno ukvarja od leta 1976, ko je bilo ustanovljeno tedanje Plesno gledališče Celje. Od leta 1980, ko je prevzela umetniško, pedagoško in koreografsko vodstvo Plesnega foruma Celje, ga je razvila v pomemben plesno-izobraževalni in umetniški center, ki redno skrbi za sodobno plesno izobraževanje in umetniško plesno produkcijo otrok in mladine. Kot plesna ustvarjalka in pedagoginja na plesnem področju je vzgojila številne generacije plesalcev, s svojimi umetniškimi dosežki dvignila raven plesne kulture v Celju in bistveno prispevala k njenemu razvoju in popularizaciji v celotnem slovenskem kulturnem prostoru. Po njeni zaslugi je Plesni forum Celje danes eden najpomembnejših plesno-gledaliških centrov v Sloveniji, ki že 40 let kontinuirano skrbi za razvoj mladih plesalcev, od tod pa so številni plesalci svoja šolanja uspešno nadaljevali na akademijah v tujini in se plesu zapisali poklicno. Največji poudarek daje ustvarjalnemu delu, saj se s svojimi stvaritvami redno predstavlja z novimi projekti za otroke, mladino in odrasle, ki se z velikim odmevom in uspehom predstavljajo občinstvu pri nas in v tujini. Kot koreografinja je ustvarila več kot šestdeset celovečernih plesno-gledaliških projektov za otroke in odrasle. Je tudi ustanoviteljica in umetniška vodja Koreografske platforme ustvarjalcev – KORPUS, edinega festivala sodobnega plesa na Celjskem. Tridnevni festival v počastitev Svetovnega dneva plesa 29. aprila, poteka od leta 2008 v Plesnem forumu Celje.
 
in
 
FERI LAINŠČEK, pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist. Lainšček (1959) živi in ustvarja v Murski Soboti. Njegova bibliografija obsega več kot 100 samostojnih knjižnih enot, med njimi je tudi 23 romanov, ki so večinoma že prevedeni v tuje jezike. Je eden izmed najbolj branih slovenskih pisateljev, saj je avtor številnih uspešnic. Njegov roman Namesto koga roža cveti je, recimo, dosegel skupno naklado 32000 izvodov, pesniška zbirka Ne bodi kot drugi je bila prodana v nakladi 12000 izvodov, celovečerni film Petelinji zajtrk, ki je bil posnet po njegovem romanu z enakim naslovom, pa je med najbolj gledanimi filmi v samostojni Sloveniji. Za svoja dela pa je avtor prejel tudi številne nagrade. Leta 1995 je za roman Ki jo je megla prinesla prejel Nagrado Prešernovega sklada. Kresnika, nagrado za najboljši slovenski roman, je prejel dvakrat, in sicer leta 1992 za roman Namesto koga roža cveti in leta 2007 za roman Muriša. Večernico, nagrado za najboljše slovensko mladinsko literarno delo je prejel leta 2001 za knjigo pravljic Mislice. Desetnico, nagrado Društva slovenskih pisateljev za mladinsko književnost, je prejel leta 2012 za knjigo Pesmi o Mišku in Belamiški. Na filmskem festivalu v Portorožu je leta 2008 prejel nagrado Vesna za scenarij celovečernega igranega filma Hit poletja, na filmskem festivalu v Monteralu pa je leta 2012 celovečerni igrani film Šanghaj, ki je bil posnet po njegovem romanu Nedotakljivi, prejel nagrado za scenarij. Feri Lainšček je tudi slovenski pisatelj, katerega literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij.
 
Gostiteljica večera: Andreja Cepuš

Vstopnina: 15€

Sklop večerov Infuzija navdiha je za člane polja ENVIR brezplačen.

Prijave so obvezne: andreja.cepus@envir.si

Srčno vabljeni!