Intenzivni meditacijski umik v tišini

Jezik je sredstvo izražanja uma. Notranja tihota je sredstvo izražanja Duše, je univerzalni jezik Enosti. Ni je moč izsiliti, se je naučiti ali se truditi zanjo, zgodi se, ko um potihne... Meditacija je nekakšna ukana, ki pomaga, da um potihne...

5. 4. 2016

Sodobni človek in meditacija

Večina raziskav, ki so bile posvečene učinkom in vplivom meditacije na človeka, je bila izvedenih na budističnih menihih, ki živijo v samostanskih in podobnih skupnostih. Meditacija je v takih skupnostih podlaga vsem aktivnostim, je način življenja od jutra do večera. Iz tega izhaja, da izsledkov takih raziskav ni mogoče neposredno prenašati na individualiziranega in vase zagledanega sodobnika, ki živi potrošniško orientiran način življenja, kjer je zanj tudi meditacija tržno blago, s katero si pomaga prenašati življenjske stiske.

Zato je za praktikanta pomembno, da vzpostavi ustrezno psihološko podlago, na kateri bo pričel s prakso meditacije, če naj učinkuje dolgoročno. Zelo pomemben je učiteljev osebni pristop. Če take podlage ni, je posameznik v preizkušanju novih oblik, pristopov ter načinov notranje umiritve, četudi so kvalitetni, vedno znova razočaran. Opažam, da je tudi v zenu pri posameznikih, ki niso prevetrili podlage, na kateri temelji njihova praksa, podobno. Praktikant lahko hitro postane nekakšen odvisnik, ki se pred tegobami vsakdanjega življenja zateka v "varne notranje svetove" različnih meditacij, učiteljev ali ideologij.

Meditacijski umik v tišini

Sešin (intenzivni meditacijski umik v tišini) z Ryushinom P. H. Roshijem se bo zgodil tudi letos. Glede na udeležbo v letu 2015, ko je bilo 26 udeležencev, in predlani 30, je bila izbrana lokacija, kjer je prostora le za 28 udeležencev. Na današnji dan je prostih še 18 mest. Možna sta dva načina udeležbe: od srede, 4.5., od 17.00 ure ali od petka, 6.5.2016, od 17.00 ure (možno tudi prej). Udeležba od petka je primerna tudi za začetnike, ki so en dan (v soboto) pripravljeni vztrajati deset krat po 35 min meditacije v sedečem položaju.

Ryushin Paull Haller Roshi http

Interaktivno predavanje Zen v vsakdanjem življenju

Interaktivno predavanje se lahko udeležite v torek, 3.5.2016, ob 19:00 v knjižnici Šiška.

Več o programu in prijavah: zencenter.si

Preberite tudi: Zapiski z meditacijskega umika