Javno predavanje prof. Alana GUTHA: Je naše vesolje le eno od vzporednih vesolj?

V okviru 27. Mednarodnega simpozija o interakcijah leptonov in fotonov pri visokih energijahLepton Photon, ki bo na Gospodarskem razstavišču od 17. do 22. avgusta, prihaja v Ljubljano prof. Alan Guth (MIT), ameriški teoretski fizik in kozmolog, znan po teoriji kozmološke inflacije.

11. 8. 2015

V javnem poljudnem predavanju "Inflationary Cosmology: Is Our Universe Part of a Multiverse?" (Je naše vesolje le eno od vzporednih vesolj?), ki je namenjeno širši javnosti, bo predstavil delovanje inflacije v zgodnjem Vesolju in utemeljil svoje prepričanje, zakaj moramo resno jemati možnost, da živimo v enem od vzporednih vesolj.

Večina inflacijskih modelov predvideva, da naše Vesolje ni edinstveno, temveč le eno od morda neskončno vzporednih vesolj, ki ležijo izven dela Vesolja, ki ga lahko opazujemo. Kozmološka inflacija nam verodostojno razloži mnoge opažene lastnosti Vesolja, kar vključuje njegovo enakost v vseh smereh, porazdelitev mase v njem in vzorce grebenčkov, ki jih opazimo v kozmičnem prasevanju.

Predavanej bo v četrtek, 20. 8. 2015, ob 19.30 uri, v Marmorni dvorani. Vstop je prost!

Obiskovalce predavanja pred samim predavanjem vabimo tudi na ogled razstave 1001 izum, ki med drugim v posebnem sklopu govori o odkritjih, povezanih z vesoljem, v času razcveta zlate dobe islamske civilizacije od 7. in 16. stoletja. Še posebej opozarjamo na vodenje po razstavi ob 17.00 uri.

Za obiskovalce razstave je parkiranje brezplačno tudi v času predavanja.