Kako misli vplivajo na otrokovo vedenje

Ker se otrokovi zgornji možgani, odgovorni za obvladovanje misli in čustev, še razvijajo, se niso sposobni sami umiriti. Zato potrebujejo starše, da jim postavijo ustrezno mejo, in se tako lažje pomirijo in čustveno uravnovesijo.

Kako misli vplivajo na otrokovo vedenje (foto: profimedia) profimedia
29. 5. 2017

Otroci imajo v svojem umu pozitivne in negativne misli. Negativne misli povzročijo slabe občutke in otroci se počutijo žalostni, jezni ali v strahu. Pozitivne misli pa povzročijo, da se počutijo srečni, izpolnjeni in bolj uspešni.

Spominjam se dogodka, ko sta bili moji hčeri še majhni, stari okrog tri leta in smo bili v družbi otrok naših dobrih prijateljev. Otroci so se lepo igrali, bili so zelo srečni, se veselili, peli in plesali in ko je prišel čas za odhod domov, so postali žalostni. Niso več želeli sodelovati s starši, njihovo vedenje je postalo neracionalno.

Pa si poglejmo, kaj se dogaja z otrokovim notranjim svetom - mislimi, čustvi in potrebami - ko postane žalosten in ne želi več sodelovati s starši? Otrokova močna žalost je vedno odsev njegovega notranjega doživljanja.

Katera misel je prevladovala v njegovem umu? Tako lepo se imam. Še bi rad ostal. Zakaj moramo že domov!?

Katero čustvo se je pojavilo? Žalosten sem, ker je konec igre in ker so starši ustavili tako lepo igro.

Kaj je otrokova potreba? Kako zelo močno si želim, da bi se lahko še naprej igral z mojimi prijatelji. Želim si, da bi moji starši razumeli, kako se počutim v tem trenutku.

Kakšno je bilo otrokovo vedenje? V avtu, med vožnjo domov, sedim s prekrižanimi rokami in kislim izrazom na obrazu.

Kot vidimo na tem primeru so misli, čustva, potrebe in vedenje tesno povezani. Skoraj tako kot bi opravljali timsko delo. Prav čustva, misli in potrebe so glavni povzročitelji otrokovega vedenja. Negativne misli in nezadovoljene potrebe povzročijo negativna čustva, te pa imajo negativen vpliv na obnašanje otroka. Negativne misli povzročijo, da se počutimo slabše in to tudi povzroči, da se začnemo obnašati težavneje.

Ker se otrokovi zgornji možgani, odgovorni za obvladovanje misli in čustev, še razvijajo, se niso sposobni sami umiriti. Zato potrebujejo starše, da jim postavijo ustrezno mejo, in se tako lažje pomirijo in čustveno uravnovesijo.

Če želite pridobiti več znanja o tem, kako deluje otrokov notranji svet in kako postavljati meje bolj ustrezno, vas vabim na delavnico z naslovom: Zakaj se otroci neprimerno vedejo, ki bo 15. junija v Divači. Ko boste bolje razumeli notranji svet otroka in spoznali ustrezne pristope pri postavljanju mej, se boste tudi na otrokovo težavno obnašanje odzvali bolj učinkovito in z manj stresa.

Česa se bomo učili?

·      Kateri so resnični razlogi za otrokovo težavno vedenje?

·      Kako se lahko starši bolje odzovemo, ko se otroci spoprijemajo z močnimi bolečimi čustvi, kot so jeza, frustracije, razočaranja, skrbi, ljubosumje in izpadi trme?

·      7 korakov, kako otrokom postaviti ustrezne meje, ko vpijejo, hočejo nadzorovati, udarijo sorojenca ali prijatelja, nočejo pospravljati, se obleči, obuti, učiti, sodelovati, se obnašajo neracionalno itn.

Več informacij o delavnici dobite na spletnem naslovu pozitivnostarsevstvo.com/delavnice.html Prijave na delavnico pa pošljete na e-naslov: pozitivnavzgoja@gmail.com

Napisala: Klara Bajec