Kako postati otroku prvi terapevt

Spoznajte morfološki tip vašega malčka in postanite njegov prvi terapevt.

Kako postati otroku prvi terapevt (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 5. 2015

V Zdravilnem centru Medin mednarodno priznana italijanska zdravilka Lina Lo Faro, specialistka kitajske dietetike, tuinologinja in refleksoterapevtka, znova pripravlja tečaj za nosečnice, mame, očke, babice, tete in vse pomembne odrasle, ki želijo postati sebi in svojim malčkom, pa tudi bližnjim, ne le ljubeči skrbniki, ampak tudi pozorni in odločni ter neobremenjeni prvi terapevti, ki znajo videti, slišati, zaznati in tudi odreagirati.

Treba je razumeti raznolikost otrok

Otroci so majcena, čista bitja, ki so odprta in popolnoma brez zaščite. V prvih nekaj mesecih, celo letih, so povsem odvisni od odraslih, prepuščeni našim privzgojenim ali priučenim prepričanjem in metodam glede skrbi za otroka, za katere trdno verjamemo, da so za njihov optimalen razvoj najboljši. A Lina opozarja, da je vsak otrok povsem svoja zgodba, ki jo je treba pazljivo prebrati, da lahko doživi optimalen zaplet, vrh, razplet in konec. Zato je prva naloga mamic in očkov, da otroka skrbno opazujejo, saj le tako lahko spoznajo njegove potrebe, zdravstveno stanje, počutje, bolezenska nagnjenja, težave in darove ter mu tako omogočijo čustveno, psihično in telesno zdrav razvoj.

Lina Lo Faro, ki se z zdravilstvom v skladu s tradicionalno kitajsko medicino ukvarja že 40 let, je v vseh teh letih dela in izpopolnjevanja pridobila neverjeten čut za opazovanje in diagnostiko, na podlagi izkušenj pa izdelala tudi sistem petih morfoloških tipov otrok. Kako prepoznati, kateremu tipu posamezen otrok ustreza, ter kako mu pomagati razviti potenciale v skladu z njegovimi naravnimi danostmi, hkrati pa se izogniti težavam, ki posameznemu morfološkemu tipu pretijo, bi rada naučila čim več bodočih in sedanjih staršev.

Lina, katere so tiste stvari, na katere morajo biti mamica pozorne, ko želijo spoznati, kakšen je njihov otrok, kaj potrebuje in kje so razlogi za določene težave?

Stanje, potrebe in težave otroka lahko vidite preko barve kože, tona glasu otroka, vonja, kakšno kosistenco ima, ko ga primete za roko, kakšno temperaturo ima - rok, nog in trebuščka; znojenje - hladno ali toplo. Zelo pomemben je stisk roke: je otrokova roka mrzla, topla, vlažna, suha, rdeča. Ton glasu, predvsem če je ta slaboten, če zveni, kot bi se otrok pritoževal, vzdihoval, jasno kaže, da nekaj z otrokom ni v redu. Preko tona glasu in stiska roke se že vidi, če se otrok pravilno prehranjuje ali ne.

Pravite, da je hrana prvo zdravilo, saj tradicionalna kitajska medicina časti veliko sposobnost samozdravljenja telesa. Katere osnove moramo vedeti glede prehrane otrok?

Poudarjam, da se mora hrana uskladiti z določenim tipom otroka, zato ne govorim o dietah za otroke, ampak želim, da se mamice zavedajo, da ima vsak otrok svojo morfologijo in da zato ni pomembno, kako si ona želi, da se otrok prehranjuje, saj ima njegovo telo mordadrugačne potrebe kot njeno. Prehrana mora biti prilagojena energetskemu metabolizmu otroka, zato je lahko precej drugačna od tiste, s katero bi otroku rada postregla mama.

V sodobnem času ob množici prehranskih 'diktatur' zato prihaja do številnih težav, ker starši hranijo otroke v skladu z lastno filozofijo in ne v skladu z njihovimi potrebami. Eno pa je dejstvo: otroci do 7. leta starosti ne bi smeli jesti sladkorjev, saj ti upočasnijo rast črevesnih resic. Če resice ne zrastejo do polne velikosti, se oteži absorpcija hranil, razvijejo pa se lahko tudi različne alergije oz. netolerance - na primer na gluten.

Ko enkrat ugotovimo morfologijo otroka, kako se lotimo reševanja problemov, ki se pojavijo?

Kitajska medicina dela na tem, da razširi človekov pogled na problem, zato univerzalnega recepta, ki bi držal za vse primere, ni. Prav tako ni hitre rešitve.Zato se moramo naučiti opazovati telesne znake - obraz, telo, jezik, celo oko. In ko vidimo, kje v telesu se je pojavila težava oz. zastoj, se lahko situacije lotimo s prehrano, pri dojenčkih in majhnih otrokih pa je zelo uporabna tudi ena najstarejših terapij - pediatrična masaža, ki spodbuja akupunkturne točke in izboljšuje energetske kanale in funkcije, povezane z njimi.

To pomeni, da lajša bolečine, vpliva na prebavo, pomaga pri izkašljevanju, umirja ali zgolj krepi otrokov imunski sistem. Nežen dotik je nekaj najlepšega, kar lahko daste svojemu otroku. Ljubeč stik s kožo je tisto, kar otrok v prvem letu življenja nujno potrebuje za razvoj. Če pa se ob tem naučiteše pritisniti na prave točke in slediti energijskimkanalom, vaju ta dotik ne bo le zbližal na čustvenem nivoju, ampak bo tudi zdravilen. Naučite se masaže skupaj z vašim otrokom in v praksi boste videli, kako deluje.

Tečaj bo potekal v štirih delih, 14. , 22. in 29. maja ter 12. junija - lahko boste pripeljali tudi vaše malčke, da boste v praksi lahko preiskusili, kako deluje pediatrična masaža - vam bo razkril neverjetno raznolikost otrok, energijski vpliv odnosov med vami in njimi ter močno povezanost zdravega razvoja s pravilnim bioenergijskim prehranjevanjem.

V kratkem bo izšla tudi knjiga Line Lo Faro o 5-ih morfoloških tipih otrok, kjer so zbrane številne informacije in prijemi, ki vam bodo pri reševanju različnih zdravstvenih težav v veliko pomoč. Udeleženci tečaja jo boste lahko dobili po še posebej ugodni ceni.

Kdaj bo potekal tečaj: 4 srečanja po 3 ure - od 17.30 do 20.30 v četrtek 14. maja - v petek 22. maja - v petek 29. maja - v petek 12. junija

Kje: ZC Medin, Stegne 21, Šiška, Ljubljana

Tečaj poteka v italijanskem jeziku. Za prevod je poskrbljeno.

Informacije in prijave

I: www.zcmedin.si

E: info@zcmedin.si

T: (01) 513 11 46

M: 051 377 388

Obiščite nas tudi na Facebook-u