“Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?”

V pravljicah si, ko živiš modrosti. Pripravite se za vstop v pravljično doživetje, 17. oktobra 2017 ob 18. uri, v pritličju Galerije Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1.

13. 10. 2017

Vljudno vabljeni na odprtje razstave “Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?”

v torek, 17. 10. 2017, ob 18h, v pritličje Galerije Mestne občine Kranj, 
Slovenski trg 1, ki bo na ogled do 31. 10. 2017.
 
Doživite preplet legend o Zlatorogu in Ajdovski deklici v sodobni viziji, 
ki gleda čez okvir današnjega sveta, kjer pravljice niso samo za otroke.

Oživite se v protagoniste pravljičnega sveta, ki bo začaral tudi odrasle ter spoznajte nauke legend na fotografski razstavi “Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?” 

Fotografska zgodba legend o Zlatorogu in Ajdovski deklici, ki se odvija v svetu Julijskih Alp, zrcali nauke ter njihove kulturne in družbene vrednote. Te so ujete v seriji fotokolažev z naslovom »Kje?« gostujočega avtorja Miha Mallyja, ki poudarja nauke izbranih legend in opazovalce popelje v njihov svet. 

Pravljice v svojih dogajanjih prikazujejo nauke in odkrivajo njihovo modrost. Govorijo o povezanosti narave in človeka s človekom, slikajo podobe in zbujajo občutja, s katerimi nam želijo približati razumevanje njihove povezanosti s širšo celoto in obratno - kot skupne harmonije.

Zapis naslova vzklika: "V pravljicah si in pika." Zgodba o Zlatorogu in Ajdovski deklici, v Kranj postavlja njun preplet in slovensko prestolnico alpskega sveta poveže z njegovo dediščino.

Projekt V pravljicah.si avtorice Tare Jovanović povezuje avtorje sodobne umetnosti in nosilce obrti, ki z interpretacijo sporočila v svojih delih prenesejo modrosti pravljic v prostor, širši od okvira današnjega sveta, v katerem prav zaradi svoje univerzalnosti, v dinamikah vsakodnevnega življenja, svojo aktualnost dokažejo tudi danes. 

Projekt predstavlja bogastvo modrosti, vpletene v zgodbe o človeških usodah in o okoliščinah, ki so jim botrovale, preko junakov in žrtev, sveta narave ter vloge živalskega in rastlinskega sveta. Temu je pripisana mistična, magična vloga, ki zgodbam daje nauk. 

Je kot ogledalo trenutka, v katerem živimo in nam nudi, da se v njegovem odsevu vključimo v zgodbe in v njih iščemo svoje vloge.

Projekt V pravljiicah. si avtorice Tare Jovanović se tematsko naslanja na stare narodne legende, mite in pravljice ter je posvečen negovanju njihovih naukov.

vpravljicah.si