Kundalini meditacija - prebudite svoj potencial

16. 10. 2016
Deli
Kundalini meditacija - prebudite svoj potencial

Kundalini meditacija je oblika aktivne meditacije s ciljem ponovne vzpostavitve pretočnosti kundalini energije v telesu.

Kundalini energija je pravzaprav čista esenca prvobitne naravne življenjske energije, iz katere telo črpa moč za opravljanje vseh naravnih procesov, tudi za regeneracijske procese. Regeneracijski procesi telesa neprestano porabljajo energijo, da v telesu vzpostavljajo ravnovesje oz. naravno pogojeno stanje, ki se odraža v obliki zdravega, gibčnega in čutečega telesa.

S kundalini energijo prežeta, sproščena, mehka, gibka in pretočna telesa, polna energije, lahko vsak dan opazujete okoli sebe - a skoraj izjemoma le pri mlajših otrocih, ki se nikoli ne utrudijo, neštetokrat padejo ali se udarijo brez resnih poškodb in jim ne manjka lahkotnosti, igrivosti, radosti do življenja, raziskovanja in ustvarjanja.

Potencial, ki čaka, da ga prebudimo

Vsi mi smo nekoč bili takšni in zato potencial kundalini energije še vedno obstaja znotraj vsakega posameznika, saj smo se z njo rodili. Zaradi sodobnega načina življenja, predvsem v razvitem svetu, smo skozi postopke vzgoje in odraščanje skoraj vsi s to energijo izgubili stik. Zato je pri večini uspavana, pri nekaterih evoluira in le pri redkih je prebujena. Lahko bi tudi rekli, da je postala speče seme, ki v sebi nosi vse naše neslutene in pozabljene potenciale. Ljudje nosimo v sebi številne moči in sposobnosti, a če se jih ne zavedamo, jih ne moremo uporabiti. Ti potenciali v nas zato čakajo, da jih prebudimo.

Ponovno odpiranje kundalini energije kot energetska prha z vas strese napetosti, vas osveži, zmehča, odpravi utrujenost ter sprosti fizične in emocionalne napetosti. Fizično telo se samodejno uravna v optimalno stanje, čustva postanejo stabilna, misli jasne in ustvarjalne. V krajšem času smo zmožni narediti bistveno več in boljše. Postanemo energetsko pretočni, subtilni, telo ponovno vzpostavi lastno samozavest, okrepi se imunski sistem, življenje prežemata veselje in mir.

Ko se kundalini energija trajno odpre, življenje postane lepota, ekstaza, užitek bivanja.

Kundalini meditacija ni zgolj duhovna praksa

Kundalini meditacije torej ne moremo opredeliti zgolj kot duhovno prakso, kot je dandanes večinoma mogoče zaslediti med najrazličnejšimi sodobnimi zapisi. Zgoraj opisano naravno stanje, ki ga v človeku vzpostavi, je tudi vsakemu odraslemu dano živeti. Po naših izkušnjah pa izvajanje tehnike lahko dejansko pripelje tudi do najglobljih doživetij stanj zavesti.

Potrebno je še pojasniti, da kundalini meditacije ne smemo enačiti s terapijo, metodo zdravljenja ali zdravilstvom.

Kako poteka

Meditacijo, ki traja 60 minut, sestavljajo štirje deli. Prve tri spremlja glasba, četrti poteka v tišini.

Prvi del: 15 minut

Sprostite se in začnite tresti telo od stopal navzgor. Tresenju se povsem predajte in dovolite, da vam preplavi vse telo.

Drugi del: 15 minut

Prebujeno energijo prvega dela izrazite skozi ples. Telo naj se premika, kakor hoče. Praznujte in uživajte.

Tretjii del: 15 minut

Sede popolnoma mirujte. Bodite priča vsega, kar se dogaja v vas.

Četrti del: 15 minut

Meditacija. Lezite in čakajte...

Kako bo potekal seminar Kundalini meditacije

Seminar Kundalini meditacije ima dva cilja - popeljati človeka v stanje meditacije (stanje uma brez misli) ter telo pripraviti do te mere, da se omogoči ponovna vzpostavitev stika z virom kundalini energije.

Zaradi današnjega načina življenja imamo ljudje počasneje odzivna telesa, kot so jih imeli naši predniki. To so v svojih dognanjih zapisali tudi psihologi, fiziki, kemiki. Raziskave namreč kažejo, da so ljudje iz azijskih držav, kjer je sicer manj blagostanja kot pri nas, bolje funkcionalno sposobni. V primerjavi z njimi smo odrasli na Zahodu pod večjim pritiskom in različnimi zahtevami manj svobodni in zato posledično tudi fizično bolj omejeni. Različne omejitve namreč naredijo telo trše, kar se v odrasli dobi kaže v bolečinah v mišicah, hrbtenici, okončinah... Če povzamemo, naša celotna struktura telesa je bolj ali manj otrdela.

Zaradi prevelike napetosti, pomanjkanja časa ter občutka fizične nemoči se je posledično večina ljudi upočasnila, kar v društvu Bindu opazujemo zadnji dve desetletji. Zato smo dosedanji program Kundalini meditacije nekoliko modificirali in ga razmejili na dva dela.

Pri del smo poimenovali priprava telesa na kundalini meditacijo, drugi del pa izvajanje kundalini meditacije.

Priprava telesa: prek sistematičnega spoznavanja strukture telesa in njegovega delovanja bomo vaše telo pripravili na pravilno izvajanje meditacije. Presegli bomo navade gibanja ter telesu znova omogočili stik z njemu lastno notranjo koordinacijo, ki se je pri večini prekrila z naučenimi formami. Večina teles je danes namreč v stanju, da tudi stati, sedeti in hoditi ne znamo več pravilno, sproščeno in svobodno. Znova bomo vzpostavili stik s spečimi sinapsami, t. i. stikom med dvema sosednjima nevronoma. Možgani namreč ne tvorijo sinaps, ki jih potrebujemo, temveč tiste, ki jih uporabljamo. Da bi se možgani dobro razvijali, iščejo stimulacijo. In ker je človekova primarna aktivnost gibanje, bomo začeli z njo. Prek vitalnosti telesa se bo s tem povečala tudi vitalnost čutenja in razmišljanja na nekoliko drugačen način, kot smo ga bili vajeni doslej.

Priprava telesa na meditacijo bo trajala 2 meseca 3-krat na teden in občasno za vikend.

Izvajanje meditacije: 5 tednov vsakodnevnega izvajanja kundalini meditacije z razširjenim programom ob sobotah.

Več informacij: www.drustvo-bindu.si

Priporočamo v branje:

Kundalini – eksplozija semena: kako nam je kundalini meditacija spremenila življenje

Novo na Metroplay: Žiga X Gombač: "Mene tek pomirja, daje mi dodatne zorne kote razmišljanja"