Ljubezen – transformacija ega

Vikend delavnica z Bodinom, 22. in 23. marec 2014, Polhov Gradec

11. 3. 2014

Zakaj je ljubezen boleča, zakaj vam povzroča toliko težav v življenju? Ker transformira vaš ego, premakne vas od sebe k nesebi, od vas zahteva, da se odprete in odvržete svoje oklepe. Ljubezen lahko zanemarite in se tako izognete težavam, vendar boste v tem primeru postali sami sebi palica. Lahko pa se z njo soočite in jo razumete. Ljubezen je vredna, da se z njo ukvarjate.

Razumeti ego

Da bi lahko razumeli, kaj ljubezen sploh je, je potrebno najprej spoznati, kaj ljubezen ni. Zato se bomo na delavnici najprej ukvarjali s spoznavanjem lastnega ega - kaj je sploh ego, kako deluje, kakšni so njegovi mehanizmi. Pravo ljubezen namreč lahko doživljamo šele, ko postanemo čisti, ko našega življenja ne obvladuje več ego, temveč mi postanemo njegov absolutni gospodar.

Razumeti telo

Telo je čudoviti inštrument s svojo lastno inteligenco, ki nam omogoča, da skozi njega čutimo in doživljamo življenje v gibanju. Gibanje je naša esenca, zato je nujno potrebno poznati svoje telo, ga čutiti in biti vešč upravljati z njim - to je prvi korak na poti k resnični ljubezni. Večina od nas je zaradi osredotočenosti na golo razmišljanje omejila svoje telesne potenciale, zato se bomo s posebnimi gibalnimi vajami spet poskušali vrniti k naravnemu gibanju.

Razumeti čustva

Ljudje smo čuteča bitja. To, da se svojih čustev zavedamo, nas loči od živali. Vendar pa večina od nas ne razume pravilno svojih občutkov in čustev. Dokler pa ne razumemo svojih čustev, ne moremo razumeti niti samega sebe niti drugega človeka. Večina nas še vedno o sebi razmišlja kot o nečem, kar je razdeljeno na racionalni del, ki misli, in na iracionalni del, ki čuti. Ker živimo v družbi, kjer vlada in je cenjen predvsem razum, smo do lastnih občutenj razvili odklonilen/zadržan odnos. Smisel našega življenja pa ni to, da smo zaprti, da ne čutimo oz. da čutimo nepopolno, temveč nasprotno - lepota popolnega čutenja in njegovega doživljanja. To pomeni, da smo do konca predani in odprti za vse informacije, ki kakor koli prihajajo v nas, da sprejemamo vse, kar smo sposobni zaznavati. V ta namen bomo se bomo na delavnici posvetili učinkovitim vajam za povečanje čutenja.

Razumeti um

Racio in racionalnost imata svoje vrline in sta nujna za naše življenje. Problem nastane, kadar postanemo tako zelo razumski in logični, da pozabimo na lepoto življenja, doživljanja, čutenja, ko postanemo predvidljivi, rutinski. Večinoma je naše življenje natančen načrt brez presenečenj z močnim nadzornim mehanizmom. Kako torej postati gospodar svojih misli in ustvariti mir v glavi? Izvajali bomo vaje za dvig zavesti, s katerimi bomo ustavili procese razmišljanja, da bi bili bližje resničnemu čutenju. Ko ustavimo miselni avtomatizem, se pojavi stanje spoznanja, ko neposredno (direktno) razumemo to, kar doživljamo, brez vpletanja misli. Kot bi nam zavest posredovala odgovor, kaj se je zgodilo. Na primer: če imate povsem prazno glavo in se dotaknete nekoga, boste točno vedeli, kakšen je ta človek na duševnem, čustvenem in telesnem nivoju, ker boste odprti do vseh informacij.

Prava ljubezen zahteva pogum, da se popolnoma odpreš in predaš partnerju

Ljudje moderne dobe smo pozabili, da moramo za resnično ljubezen uporabljati vse, kar imamo - telo, dušo, um, srce in zavest. Pravi ljubezenski odnos je razumevanje dveh bitij predvsem na čutni, ne na umski ravni. Do popolnega razumevanja med njima pride, ko si vsak od njiju dovoli biti v resničnem odnosu, ko se odpre za sprejemanje darov, ki nam jih ponuja življenje. Prava ljubezen ni dosežek, ampak stvar poguma, da se popolnoma odprete in predate partnerju.

Program delavnice vsebuje tudi:

  • razlago o tem, kako smo ljudje iz čiste ljubezni, ki je naša narava, prešli v hrepenenje po ljubezni in zakaj danes iščemo to, kar v resnici že imamo
  • predavanje in praktične vaje o komunikaciji zapeljevanja
  • predavanje in praktične vaje, kako postati bolj sproščen, radosten in zadovoljen v sobivanju s partnerjem
  • komunikacijske vaje za izboljšanje odnosa
  • po želji: psihodramatski prikaz sebe in svoje zveze

Na delavnici boste dobili uvid, spoznanje in zavedanje o tem, kako delujete sami in kako deluje vaš partner.

Delavnica je primerna tako za samske kot za pare.

Več na www.drustvo-bindu.si

Priporočamo v branje:

Nagon in duša

Srce se lahko odpre in razodene le čistemu človeku