Moč-Vir-Je: najbolj ogrožen in obenem najbolj dragocen ekosistem

Mokrišča so ledvice pokrajine in zakladnica biodiverzitete, biotsko najbolj raznoliki ekosistemi.

Moč-Vir-Je: najbolj ogrožen in obenem najbolj dragocen ekosistem (foto: Neja Meta Rojc) Neja Meta Rojc
11. 5. 2023


V slovenščini korena besede močvirje - moč in vir, kažeta, da je to prostor, ki je vir moči.

Iz vidika ekonomije imajo močvirja majhno vrednost, zato jih najraje zadušijo z betonom industrijskih con. Mokrišča izgubljamo hitreje kot tropski gozd - od leta 1700 smo na globalni ravni izgubili skoraj 90 % mokrišč. Ti najbolj ranljivi ekosistemi zemlje so pomembni kot klimatske naprave pri obvladovanju podnebnih sprememb, zagotavljanju pitne vode in prečiščevanju ter bogatenju podtalnice. Mokrišča so ledvice pokrajine in zakladnica biodiverzitete, biotsko najbolj raznoliki ekosistemi.

V dušnem jeziku so močvirja kotli moči, ki krepijo našo ustvarjalnost in pomagajo vzdrževati notranje ravnovesje. 

Močvirje je vstop v čustveno podzemlje. V blatno podzavest. V dušeče globine in rodovitne razkošnosti. V strašljivo in lepljivo, sluzasto in krveno, a obenem ekstatično in ravno rojeno. Lahko ga vidimo kot zastano, polno žuželk ali brbotajoče, prekipevajoče od življenja.

Kakorkoli, tam, kjer se voda tako gosto zmeša s prstjo, vse stvari, zvezdne iskre, svetle ideje in sanje dobijo obliko. Tu se začne uresničevati Življenje.

Mi živimo v neposredni bližini čudovitega močvirnega ekosistema Blate in Mlake. Kraj ni naš ampak smo mi njegove. Živeti globoko povezan z zemljo, pomeni živeti z močjo kraja, kakršenkoli že je, in mu pripadati. Nas je sprejelo močvirje. Dinamika njegovega ekosistema se odraža v naših delih, načinu življenja, ustvarjalnosti in izzivih.

Pripadati kraju, pomeni tudi sprejeti odgovornost in se zavzeti zanj.

Leta 2015 smo v društvu Terra Anima vzpostavile civilno iniciativo za zaščito tega področja in sedem let je trajalo, da so se postopki sprožili in imamo zdaj krajinski park Češeniško in Prevojske gmajne. Tako s prihajajočim majskim Močvirnim simpozijem želimo opolnomočiti posameznike, ki jim je dragocen njihov lokalni okoliš, jim pokazati, kako se zavzeti zanj, kako postati njegov varuh ali le nekdo, ki spusti moč kraja skozi sebe in s tem postane veliko več. Kako vzpostaviti civilno iniciativo, kako najti argumente za zaščito, kako sodelovati, na koga se obrniti, vse to in še več z veseljem pomagamo vsem tistim, ki imajo željo in ljubezen do svojega kraja. Želimo, da naša zgodba navdihne in pokaže, da se da! 

Moč-Vir-je: Močvirni simpozij, 18-20. maj v Radomljah

Z Močvirnim simpozijem želimo proslaviti uspeh - razglasitev krajinskega parka Češeniško in Prevojske gmajne. Obenem pa z dogodkom želimo ozaveščati o pomenu in problematiki močvirij. Dogodek je tako namenjen otrokom in odraslim, strokovni javnosti in vsem posameznikom, ki jih zanimajo močvirja in varovanje narave v širšem pomenu. Pestro bo, kot se za močvirja, ki so zakladnica biodiverzitete, spodobi!

Entuziastična in predana skupino devetih otrok se že dva meseca pripravlja na otroško predstavo Pesem iz vira moči, s katero bodo povedali o skrivnosti močvirja. Avtorica predstave je Špela Kaplja, zgodba pa sloni na njeni knjigi Kako ozeleni Srce, ki je nastala prav v močvirju Blate in Mlake.

Strokovnjaki bodo v Wet - Talku spregovorili o različnih pristopih izobraževanja o močvirjih. Prihaja dr. Gregor Torkar, z izjemnimi izkušnjami s  področja izobraževanja o naravi. Dušica Kunaver z bogatim znanjem o ljudskem izročilu bo povedala, kakšno mesto imajo v njem močvirja. Anton Komat prinaša svojo zakladnico znanja. Špela Kaplja iz Terra Anime bo govorila, kako so močvirja pomembna za naš osebni razvoj, iz parka Kozjansko prihaja Anja Bolčina, strokovnjakinja za dvoživke, pesem ptic pa nam prinaša Tilen Basle iz DOPPSa.

Oba dogodka bosta v petek, 19. maja v Kulturnem domu Radomlje, začnemo z otroško predstavo ob 17 uri!

V soboto se obeta alternativno vodenje po poučni poti Blate in Mlake in zvečer pripovedovanje zgodb za odrasle: Močvirne metamorfoze.

Vabljeni, da se nam pridružite pri razširjanju ljubezni do močvirij, teh čarobnih, skrivnostnih in izjemnih krajev moči.

Špela Kaplja