Odpira se največja samopostrežna trgovina z ekološkimi izdelki v Sloveniji

Slavnostno odprtje največje samopostrežne trgovine z ekološkimi izdelki v Sloveniji bo v soboto, 21. maja, spremljali pa ga bodo pokušina ekoloških izdelkov, srečelov in nastop Jadranke Juras.

16. 5. 2011

Na štiristo kvadratnih metrih bodo kupci lahko izbirali med štiri tisoč različnimi izdelki, od katerih ima vsak ekološki certifikat

Eko je bolj zdravo

Ekološka živila so živila z visoko prehrambno vrednostjo, odlikuje pa jih višja vsebnost vitaminov in mineralov ter bogatejši okus.

Raziskave potrjujejo, da so boljša od konvencionalnih živil. Ekološka živila so pridelana brez pesticidov, predelana pa brez kemijskih dodatkov. Vsaj 95 % sestavin mora biti sledljivih iz eko-pridelave, seznam morebitnih dodatkov je omejen le na dodatke naravnega izvora.

Ekološka živila so tudi nadvse primerna oblika prehrane pri vseh bolezenskih stanjih, od prehlada do najbolj resnih obolenj, saj telesu zagotavljajo nujno potrebne hranilne snovi in antioksidante ter ga ne obremenjujejo s kemičnimi dodatki, ki bi lahko še dodatno ogrožali zaradi bolezni zmanjšano odpornost. Na naših policah boste našli veliko primernih izdelkov zase tudi tisti, ki morate upoštevati določene omejitve pri prehrani, bodisi med nosečnostjo in  dojenjem bodisi ob dietah zaradi alergij ali bolezni.

Proces staranja je tesno povezan s kopičenjem škodljivih snovi v telesu. Konvencionalno pridelani hrani se je dobro čim bolj izogniti, saj je marsikdaj polna kemičnih dodatkov, ki pospešujejo proces staranja. Pri pridelavi in predelavi ekoloških živil ne uporabljajo kemičnih dodatkov. Taka živila so lahko vir vitalnosti, saj so polna antioksidantov in hranilnih snovi, ki ohranjajo zdravje in dobro počutje. Posledica tega je tudi večja življenjska moč in celo bolj mladosten videz.

Ekološki izdelki so pridelani in predelani na naravi in človeku prijazen način, s spoštovanjem do zemlje, živali in človeka. Postopek pridelave in predelave mora ustrezati strogim predpisom, ki urejajo sestavo končnega izdelka, stranske proizvode in oddajanje slednjih v okolje. Tako je zagotovljeno, da vsi izdelki vsebujejo le biološko razgradljive snovi, ki ne onesnažujejo okolja, ne rušijo ravnovesja v naravi in ne uničujejo rastlinskih in živalskih vrst.

Na njihovih policah boste našli tudi pestro izbiro naravne kozmetike in okolju prijaznih čistil, celo takih, ki jih po uporabi lahko odvržete na kompost (npr. pralni oreški).

Bio, eko in organic

Oznake BIO, EKO in Organic so registrirane in strogo kontrolirane oznake, za katere veljajo strogi predpisi o načinu uporabe.

Biološko (bio), ekološko (eko) ali organsko, so zaščitena poimenovanja za ekološko pridelane proizvode. Kmetijski pridelek je dovoljeno označevati z označbo 'ekološki' in uporabiti določen znak, če je zanj izdan certifikat. Neodvisni testi kažejo na visoko zanesljivost teh oznak: v Evropi se zanesljivost giblje med 90 in 97%.

'Eko' certifikat je uradni dokument, ki ga izda neodvisna pooblaščena kontrolna organizacija, s katerim se potrjuje skladnost pridelave, predelave, pakiranja, skladiščenja in transporta ekoloških pridelkov in živil z veljavnimi mednarodnimi (IFOAM ) in slovenskimi predpisi za ekološko kmetijstvo. Nadzorna organizacija vsaj enkrat letno izvede nenapovedan pregled celotne kmetije. Če je kontrola pozitivna, dobi kmetija certifikat, za proizvode pa lahko uporabljajo oznake - pri nas eko in biodar, v tujini pa ernte, biodyn, bioland, demeter in drugi.

O družbi Kalček:

Družba Kalček že več kot 20 let slovenskim kupcem ponuja najboljšo izbiro ekoloških izdelkov. Iz pionirja na tem področju smo se sčasoma razvili v vodilno družbo v segmentu specializiranih ekoloških trgovin v Sloveniji. V naših trgovinah so posebej označeni tisti izdelki, ki NISO ekološki. In teh je manj kot 2% od skupno štiri tisoč različnih izdelkov. Redno nas obiskuje več tisoč zvestih kupcev. Prvo ekološko samopostrežno trgovino v Sloveniji smo odprli pred šestimi leti, sedaj ji na pobudo naših kupcev in poslovnih partnerjev sledi druga, še večja in lepša specializirana EKO trgovina.

Več o družbi Kalček lahko izveste na www.kalcek.si