Okrogla miza: ENERGETIKA IN TURIZEM NA REKAH

Kajakaška zveza Slovenije, Zavod Leeway collective in Gospodarsko razstavišče vabita na aktualno okroglo mizo v petek, 3. februarja 2017 ob 16. uri v predavalnici Povodni mož 2, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Dogodek je del spremljevalnega programa sejma Natour - Alpe Adria.

Okrogla miza: ENERGETIKA IN TURIZEM NA REKAH (foto: Jan Pirnat) Jan Pirnat
31. 1. 2017

Območju Slovenije in Balkanskega polotoka grozi 2.700 novih hidroelektrarn, na prosto tekočih rekah in rečnih odsekih, več deset tudi v Sloveniji. Ali gre za hudo grožnjo ekologiji in turizmu ali za zelen vir energije? Slovenija je neto izvoznica električne energije, v tem pogledu načrtovana gradnja novih hidroelektrarn ni upravičena, še posebej na zaščitenih naravnih območjih. Okrogla miza aktualno sooča stališča stroke, Ministrstva za infrastrukturo, hidroenergetskih družb, civilnih pobud in nevladnih organizacij, gospodarskih podjetij in interesnih združenj. Na okrogli mizi bodo predstavljena mnenja, podkrepljena z dokazi in izkušnjami na lokalni in mednarodni ravni. Pomanjkanje javnega dialoga na temo izrabe rek je trenutno največja težava kakor tudi transparentnost načrtovanih projektov. Okrogla miza skuša odstraniti prikrite interese in pred glavne akterje postavlja konkretna vprašanja. Bo Slovenija zelena dežela ali bo betonirala in poplavljala evropsko naravno in kulturno dediščino? Kaj je kompromis v dobro gospodarstva in ekologije dolgoročno?

Udeleženci okrogle mize:

Prof. dr. Mihael Jožef Toman , Biotehniška fakulteta Uiverza v Ljubljani

Jakob Marušič , sektretar Kajakaške zveze Slovenije

Bojan Kastelan , vodja področja obratovanja v Soški elektrarni Nova Gorica.

Igor Miličič - sektretar Ribiške zveze Slovenije

Femke Koster, predstavnica podjetja Sandiline

Stojan Habjan , predstavnik društva Moja Mura

Martin Šolar,  direktor WWF Adria

Jože Dimnik , v.d. gen. direktorja Direktorata za energijo, Ministrstvo za infrastrukturo

Vodja okrogle mize: Rok Rozman, nekdanji olimpijski veslač, ekstremni kajkaš, biolog in vodja projekta Balkan Rivers Tour.

Vabljeni h udeležbi!

Več tukaj. 

foto: Jan Pirnat

Poglejte si še: