Popotovanje skozi čas: Matriarhalne kulture po svetu – Kreta (Obredno-meditativni stik z matrico prostora in časa)

Z Matejo Vavtar pripravljava cikel popotovanj skozi prostor in čas k matriarhalnim kulturam po vsem svetu. Izkustveno potovanje bo potekalo tako, kot je pri Rdečem Šotoru v navadi – skozi meditativni obred. Mateja pa bo med obredom potovala skozi prostor in čas in nam predala modrost različnih matriarhalnih kultur. Vsaka udeleženka bo prejela tudi osebno branje njene povezave z matriarhalno kulturo, ki jo bomo raziskovale.

Popotovanje skozi čas: Matriarhalne kulture po svetu – Kreta (Obredno-meditativni stik z matrico prostora in časa) (foto: Profimedia) Profimedia
14. 1. 2015

kdaj: 31.1.2015 ob 14.00 – 20.00

kje: Štihova ulica 5, Ljubljana (v oknu piše Micelij; zraven je frizerski salon)

prijave obvezne na: ana@rdecisotor.com ali 068 61 41 40. Število mest je zaradi intimnosti delavnice omejeno. Prijave obvezne do najkasneje 29.1.2015.

prispevek: 80 €, plačilo obvezno do en dan pred delavnico, preko računa, ki ga prejmeš ob prijavi. Na dan delavnice je cena delavnice 90 €.

več informacij: www.rdecisotor.com 

Preberite intervju z Matejo Vavtar: Vzorci iz preteklih življenj in duhovna zgodovina človeštva 

Nekoč, v času, ki se je končal pred približno 5000 leti je bila človeška družba urejena po drugačnih vzorcih. Nekateri pravijo tej družbi matriarhalna družba, torej družba, osredotočena na Žensko, Mati kot središčni element svoje ureditve. Drugi imenujejo to družbo miroljubna civilizacija, katere osrednje vrednote so bile miroljubnost, solidarnost, umetnost in duhovnost. Arheološki ostanki iz tega časa pričajo o odsotnosti bojevanja in poslikave v jamah, templjih in predmetih pričajo o enakovrednosti moških in žensk ter moške in ženske energije. To je bil čas, ko je bila Ženska čaščena kot počelo življenja in njeni misteriji, ki so temeljili na ciklu življenja – rojstvu, rasti in smrti, so bili temelj družbenega duhovnega življenja. Življenje, Zemlja, Narava so bili čaščeni kot sveti, saj so ljudje v njih videli utelešenje Boginje Matere. Ženska modrost in védenje, za katera so se ljudje zavedali, da izhajajo iz ženskih biološko-duhovnih prehodov, ki ženske obdarujejo z globoko preobrazbo in dostopanjem do notranjega vira modrosti, sta bila temelj etike, duhovnosti in družbenih vrednot te civilizacije.

Po 5000 letih ponovno odkrivamo svoje ženske korenine, zdravimo svojo izvorno ženskost in s tem – zdravimo svet.

Matriarhalne kulture nas skozi svoje obrede, običaje, mitologijo, zgodbe, učijo o matriarhalni zavesti – zavesti prebujene in opolnomočene ženske. Naš namen je spomniti se matriarhalne zavesti, skozi branje matrice prostora in časa, ki ga bo opravila Mateja, začutiti jo, da bi lahko modrosti starodavnih kultur vnesle v vsakdanje življenje in soustvarjale nov svet ravnotežja med božansko žensko in božansko moško energijo.

Z Matejo Vavtar pripravljava cikel popotovanj skozi prostor in čas k matriarhalnim kulturam po vsem svetu. Izkustveno potovanje bo potekalo tako, kot je pri Rdečem Šotoru v navadi – skozi meditativni obred. Mateja pa bo med obredom potovala skozi prostor in čas in nam predala modrost različnih matriarhalnih kultur. Vsaka udeleženka bo prejela tudi osebno branje njene povezave z matriarhalno kulturo, ki jo bomo raziskovale.

Kaj je obred? Obred je posoda. Alkemijska posoda. Torej posoda, kjer se dogajajo transformacije. Obred navadno druženje med ljudmi dvigne na novo raven – ne delujemo več zgolj na ravni budne zavesti in linearnega, logičnega razmišljanja, temveč odpremo tudi globlje dele sebe. Z drugimi ne komuniciramo zgolj besedno in linearno, temveč skozi simbole, občutja in skupno doživetje. Poglaviten cilj obreda je, da smo po njem spremenjene. Da obudimo nov del sebe, ki ga želimo v življenju. Namen obreda je prebuditi speče sile, ki spijo globoko v nas – zato, ker je čas, da so prisotne v naših živjlenjih. Priklicujemo jih z načini, ki jih te sile razumejo in na katere se odzivajo – s simboli, gibom, dihom, meditacijo, obrednimi dejanji, ki imajo globoko simboliko, čeprav se umu zdijo nesmiselni. Zato gremo na obred sproščene, osrediščene v sebi in prav nič se ne obremenjujemo s formalnostmi, vljudnostjo, vljudnostnimi pogovori, obremenjevanjem s tem, kako te vidijo druge, kaj si o tebi mislijo druge... Vse si želimo globoke izkušnje! To lahko dosežemo preprosto tako, da se tej energiji povsem predamo.

Tokrat bomo potovale na Kreto. Kreta je znana po matriarhalni minojski kulturi. Zelo znan je kipec kačje Boginje, najden v Knososu, starodavni kretski prestolnici. Minojci so častili predvsem Boginje, zato raziskovalci označujejo njihovo religijo kot matriarhalno. Glede na arheološke ostanke naj bi bila minojska civilizacija tudi zelo miroljubna.

O Mateji:

Svoj "dar" je Mateja odkrila v težkem obdobju v svojem življenju, ko se je znašla na prelomnici. Sama se je odprla simboliki, ko je v potepanjih po Sloveniji iskala svoj mir. Na nekaterih krajih, kjer je bila, so se ji začele pojavljati slike iz preteklosti iz teh krajev. Ko jo je znana zgodovinarka in etnologinja Jelka Pšajd pomirila, da vidi prav in da ne izgublja stika z resničnostjo, je začela iskati smisle v svojih novih zaznavah in se začela učiti pri najrazličnejših mojstrih. Enkrat sta sedeli ob ptujskem polju in Mateja je videla vojske, letnice, zastave, simbole. Etnologinja pa je zapisovala njene vizije, jih kasneje tudi preverila in ugotovila, da je šlo za zgodbe, ki so sovpadale z zgodovinskimi dejstvi. Mateja se je izobraževala tudi na freiburškem Mednarodnem institutu za intuicijo.

»Ta znanja so bila pozabljena, zaprta, odrinjena, skrita, ker so obstraktna in simbolna. Prihaja čas odkrivanja.«

"Ženska, spomni se. Spomin prebiva globoko v tvojem umu, v tvoji krvi, v tvoji življenje-dajajoči temi. Sezi dol k njemu in ga prinesi na plano.

Spomni se časa, preden je moški začel šteti čas. Spomni se časa, ko je bila ženska svet in svet je bil ženska. Spomni se časa, ko je vsaka mama ustanovila svoj klan, vodila svoje otroke, uveljavila smernice vedenja za svoje ljubimce in posedovala dom, ki se je prenesel na njene hčerke. Spomni se časa, ko so Materini zakoni moškim prepovedovali nasilje do drugih, še posebej do žensk in otrok. Spomni se časa, ko je bilo posilstvo nepoznano, saj se je vsako spolno srečanje zgodilo po izbiri ženske. Spomni se časa, ko si moški niso drznili lastiti si kateregakoli od aspektov ekonomskih, političnih, spolnih ali reproduktivnih dejavnosti ženske, temveč so častili ženske, ker so rojevale in negovale človeško raso ...

Spomni se, da je le ženska ... imela pravico uveljavljati modre zakone v dobrobit prihodnjim generacijam. Spomni se, da je le ženska poznala misterije življenja in smrti, zdravljenja in prekletstva. Spomni se svetišč, ki so jih postavile naše prvobitne prednice. Spomni se vélikih templjev, kjer so prebivale svečenice in pomagale ljudem. Spomni se, da je bil svet v miru, ker je bilo moškim prepovedano ubijati ...

Spoznaj ... da je resnična osnova človeškega življenja Ženska. Spomni se svoje Boginje.

Ženska, spomni se."

Barbara Walker