Tesla – človek prihodnosti

Ob razstavi z naslovom Tesla - človek prihodnosti, ki jo bodo odprli v Cankarjevem domu, bo potekal ciklus predavanj o Nikoli Tesli in njegovem delu.

3. 4. 2016

Torek, 12. aprila, ob 19. uri

JANE ALCORN:  TESLOVO ZNANSTVENO SREDIŠČE WARDENCLYFFE: SLEDENJE SANJAM

Predavanje se bo osredotočilo na zgodovinski pregled Wardenclyffa od njegovih začetkov kot laboratorija Nikole Tesle pa do današnjega dne. Na podlagi vizualnega gradiva bo predstavitev posebno pozornost namenila Teslovemu delovanju v njem ter kako je organizaciji Friends of Science East, Inc. uspelo ohraniti znamenito postajo in jo preoblikovati v znanstveni muzej in učno središče posvečeno Nikoli Tesli.

Jane Alcorn dela v Teslovem znanstvenem središču v Wardenclyffu, vse odkar ga je 1994 le pomagala ustanoviti, že več kot petnajst let pa mu tudi predseduje. V tem času je bila ključna oseba pri pridobivanju sredstev za nakup nekdanjega Teslovega laboratorija v Shorehamu v New Yorku. To je bil zadnji laboratorij, v katerem je deloval Tesla.

Diplomirala je na Newyorški državni univerzi v Stony Brooku in pridobila diplomo iz umetnosti, magisterij iz humanističnih ved ter magisterij iz knjižničarstva in informatike. Med drugim je bila tudi soustanoviteljica, urednica in založnica časopisa The Sound Observer, nekdanja predsednica in trenutna podpredsednica Zgodovinskega društva Wading River. Leta 2014 je prejela nagrado Women's Recognition v mestu Brookhaven in leta 2015 nagrado oddelka Narodne zveze hčera ameriške revolucije v Suffolku.

Sreda, 13. aprila, ob 19. uri

DR. NEIL BAGGETT: TESLA V AMERIKI

Pri 28 letih se je Nikola Tesla preselil v ZDA. Postal je ameriški državljan in v Ameriki ostal do konca svojih dni. Predavanje bo posvečeno življenju in delu Nikole Tesle v ZDA, v interakciji z občinstvom pa bomo razmišljali, kakšen vpliv (dober ali slab) je ameriško okolje imelo na njegovo življenje in dosežke.

Neila Baggetta je uspešna pot vodilapo fiziki osnovnih delcev. Na Univerzi Tulane v Louisiani je pridobil diplomo iz fizike in matematike ter nato doktorat iz fizike na Univerzi v Marylandu.

Po desetletju raziskav na univerzah v Združenih državah, Nemčiji in Angliji je prevzel upravne naloge v Narodnem laboratoriju v Brookhavenu v New Yorku, v Laboratoriju superprevodniškega trkalnika v Teksasu in na državnem ministrstvu za energetiko v Washingtonu, D. C. Na ministrstvu je bil pomočnik direktorja oddelka za fiziko osnovnih delcev. Leta 2007 se je na ministrstvu upokojil in se leta 2013 pridružil upravnemu odboru Teslovega znanstvenega središča v Wardenclyffu v New Yorku, kjer opravlja naloge tajnika.

Dr. Baggett je dosmrtni član Ameriškega združenja za fiziko in član Ameriške zveze za napredek znanosti.

Sreda, 18. maja, ob 19. uri

DR. ANDREJ DETELA: KAKO RAZUMETI TESLOV VPOGLED V GOVORICO NARAVE?

Nikola Tesla je bil orfiški znanstvenik (deloval je po načelu trilogije znanost-umetnost-duhovnost) in ga v tem smislu lahko postavimo ob bok npr. starima mojstroma Pitagori in Leonardu. Ustvarjal je v svojem lastnem znanstvenem »meta-jeziku«, ki ga je potrpežljivo razvijal kot sintezo obstoječega naravoslovnega znanja v 19. stoletju in njegovih lastnih vizualizacij »živih« elektromagnetnih polj v naravi. Za to drugo komponento ustvarjalnosti je imel poseben naravni dar, ki je dan le redkim, zato je okrog tega veliko špekulacij in napačnega razumevanja. Vendar lahko na osnovi Teslovih dosežkov (izumov), njegovih zapisov in številnih pričevanj zanesljivo zatrdimo, da ga intuitivni uvid v skrite govorice narave ni varal. Torej je prav, da o tem povemo še več.

Andrej Detela je teoretski fizik ter svetovno priznan inovator za električna vozila nove generacije. Poleg dela pri inventivnih rešitvah elektromotorjev je ves čas izpopolnjeval teorijo o sintropiji, ki jo je izdal v dveh knjigah na to temo (Magnetni vozli; Sintropija v polifaznih zibelkah). Dalj časa je bil zaposlen na Inštitutu Jožef Štefan. V različnih delovnih vlogah je potoval po Japonski, Indiji, Avstraliji ... Povsod je radovedno in kritično spoznaval zgodovinsko in sodobno družbeno dogajanje ter ga povezoval z znanostjo-umetnostjo-filozofijo-duhovnostjo. Je tudi izvrsten pisatelj (knjiga Sanje v vzhodni sobi), predvsem in najgloblje pa je samosvoja umetniška, pesniška duša – skupaj z vsemi velikani, inovatorji človeštva.

Torek, 27. septembra, ob 19. uri

DR. STANISLAV JUŽNIČ: NIKOLA TESLA ZNOVA MED SLOVENCI

Genialni izumitelj z obiskom Cankarjevega doma ni prvič med Slovenci. Svoj čas si je že privoščil skoraj enoletno pohajkovanje po Mariboru, ki se je, žal, končalo klavrno. Tokratnemu Teslovemu obisku deželice na sončni plati Alp rojenice obetajo veliko lepšo usodo.

Že kot najstnik se je Tesla navzel idej Ruđerja Boškovića, drugega velikana, ki je prav tako odraščal na meji med vzhodno in zahodno kulturo. Oba sta tako uspešno učila Zahodnjake, da njune fizikalne zamisli še dandanes prodajajo za suho zlato. Čar njunih večno zelenih sporočil sodobni znanosti in tehniki je v celostni predstavi o delovanju očem nevidnih preprostih vzgibov, skritih izza vidnega sukanja sodobnih naprav.

Američan slovenskega rodu prof. dr. Stanislav Južnič je diplomant enega največjih slovenskih fizikov dr. Roberta Blinca. V dolgih desetletjih raziskovanja je o Tesli, Američanu slovanskega rodu, objavil desetine znanstvenih razprav, knjig, radijskih in filmskih intervjujev, tudi v sodelovanju s svojim starejšim sošolcem Andrejem Detelo. Posebej podrobno se posveča Teslovim mariborskim mesecem in srednjeevropskim elektrotehnikom, pri katerih je Tesla črpal svoje zamisli. Svojo prvo znanstveno razpravo je posvetil ljubljanskemu dediču Teslovih izumov, Antonu baronu Codelliju s Kodeljevega.

Četrtek, 6. oktobra, ob 19. uri

TIBOR HRS PANDUR: TESLOV HYBRIS IN ZAKONI NARAVE: STRUKTURA, KONTEKST IN IMPLIKACIJE ESEJA PROBLEM POVEČANJA ČLOVEŠKE ENERGIJE

Predavanje bo osvetlilo kontekst nastanka Teslovega eseja Problem povečanja človeške energije (1900), ki je obenem znanstvena dizertacija sežetkov spoznanj iz Colorado Springsa kot tudi načrt vzpostavitve globalnega sistema brezžičnega prenosa energije in "samogibnih strojev". Reflektiralo bo tudi posledice in okoliščine zadnjega velikega Teslovega projekta (Wardenclyffe), ki ga esej propagira, razloge za njegov neuspeh (kar se uvršča med največje tragedije 20. stoletja) in bistvena spoznanja do katerih je Teslo to kockanje z vesoljem in kapitalizmom pripeljalo. Predavanje bo na kratko predstavilo strukturo eseja in pregledalo rešitve vseh materialnih problemov človeštva, ki jih Tesla v njem predlaga, 116 let kasneje iz zornega kota sodobnih izzivov s katerimi se kot človeštvo neizbežno soočamo.

Tibor Hrs Pandur je diplomiral leta 2011 na Oddelku za primerjalno književnost na FF v Ljubljani s tezo o življenju in delu Ezre Pounda: Pesem kot vorteks in hiperlink ter Guy Deborda: Umetnost v času spektakla. Izdal je več pesniških zbirk, ustanovil Paraliterarno organizacijo in revijo I.D.I.O.T., kjer deluje kot odgovorni urednik. Z življenjem in delom Nikole Tesle se ukvarja od leta 2009, ko je pričel pisati dramo Tesla Unplugged. Prevaja iz nemščine, angleščine, srbščine in hrvaščine. Ob 160. obletnici Teslovega rojstva bo izšel njegov prevod eseja Problem povečanja človeške energije, ki ga bo predstavil tudi napredavanju.

Ponedeljek, 17. oktobra, ob 19. uri

DR. ANDREJ DETELA: RAZVOJ IN FIZIKALNI KONCEPTI ENERGIJE OD ANTIKE DO DANES

V antiki so uporabljali samo pojem moči (lat. vis) v zvezi z nasilno močjo, prevlado. Znanstveni pojem energija se je izoblikoval šele sredi 19. stoletja (čeprav so se zametki te novodobne ideje pojavili že v dobi renesanse). Zdaj je energija osrednji pojem v moderni fiziki – kot matematično definirana količina v okviru zakona o ohranitvi energije. V tem pomenu se uporablja tudi na drugih področjih naravoslovja, vse do energetike in sodobne ekologije. A čim bolj se oddaljujemo od naravoslovja (npr. na področju psihologije ali socialne dinamike), tem večjo pestrost pomenov dobiva pojem energije, ki pa se še vedno izkaže kot zelo uporaben v aktualnem modusu razmišljanja. Vse bolj se uveljavlja tudi v tistih pomenih, kjer ne gre več za nasilno prevlado, temveč za harmonično sodelovalnost enakovrednih entitet.

Četrtek, 27. oktobra, ob 19. uri

DR. BRANIMIR JOVANOVIĆ: TESLOVA DOKTRINA IN PROBLEM PREUSMERITVE ČLOVEŠKE ENERGIJE

Teslova doktrina je skupek njegovih misli in idej, ki jih je zapustil v svojih številnih pismih, intervjujih, člankih in predavanjih – zapisanih in izgovorjenih predvsem v zadnjem obdobju njegovega življenja – v katerih podaja izvirna in dragocena razmišljanja o usodi ljudi v sodobnem svetu, o težavah in rešitvah, ki jih je treba pozorno in vsestransko preučiti, ker predstavljajo temelj za odgovorno in učinkovito blaženje nekaterih pomembnih oblik krize v današnjem svetu. Teslova doktrina nam omogoča dragocen vpogled v bistvo tega problema skozi vodilno misel, ki se glasi: za uravnotežen (stabilen) razvoj civilizacije je potrebno rešiti tako duhovne kot moralne probleme, ne le socialnih.

Dr. Branimir Jovanović je večji del svojega raziskovalnega dela posvetil razumevanju osebnosti in dela Nikole Tesle. Leta 1987 je na Filozofski fakulteti v Zagrebu magistriral z nalogo Teslova raziskovanja v strojništvu – mehanski oscilatorji, doktoriral pa leta 1995 na Strojni fakulteti v Beogradu s temo Teslov prispevek k metodologiji raziskovanja v strojništvu. Je avtor številnih strokovnih in znanstvenih del, knjig in predavanj s področja zgodovine znanosti, še posebej o Teslovih dosežkih, med drugim tudi knjige Teslov čudoviti svet. Leta 2014 je znova prevzel funkcijo direktorja Muzeja Nikole Tesle.

Vsa predavanja bodo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma

Posamezno predavanje 5, 3* EUR; komplet vstopnic za vsa predavanja 28 EUR

* Cena s popustom na najnižjo kategorijo sedežev za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence

Dodatne informacije:T 01 2417 146 E janina.pintar@cd-cc.si

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri