Predavanje: Duhovnost in zvočnost sibirskih šamanov

Vabljeni na predavanje dr. Mire Omerzel - Mirit, ki bo v sredo, 29. maja 2019 ob 19. uri v Slovenskem etnografskem muzeju. 

Predavanje: Duhovnost in zvočnost sibirskih šamanov (foto: profimedia) profimedia
24. 5. 2019

Predavanje dr. Mire Omerzel - Mirit ob zvočni demonstraciji ansambla VEDUN (Mirit, Tine Omerzel Terlep, Igor Meglič)

DUHOVNOST IN ZVOČNOST SIBIRSKIH ŠAMANOV KAMOV V HAKASIJI IN TUVI

v sredo, 29. maja 2019 ob 19. uri v Slovenskem etnografskem muzeju

Mira Omerzel-Mirit, dr. (etno)muzikoloških znanosti in dipl. etnologinja ter začetnica nove znanstvene discipline etno-arheo-medicinske muzikologije, se je že v gimnazijskih letih lotila raziskovanja staroslovenske glasbene in duhovne dediščine. Še posebej jo je pritegnil svet starodavnih glasbil. Kasneje je svoje zanimanje razširila tudi na evropsko in svetovno izročilo. Že skoraj 50 let raziskuje različne kulture in ljudstva sveta.

Leta 2008 je skupaj s sodelavci in sinom Tinetom, prav tako glasbenikom in novodobnim zdravilcem-šamanom, obiskala sibirske šamane v Hakasiji in Tuvi. Kot novodobna šamanka, duhovna učiteljica in zdravilka, je delovala skupaj z njimi tudi za dobrobit Zemlje. Tamkaj se je praktično poučila o njihovi filozofiji življenja ter slovanski šamanski logiki, ki je v drobcih preživela tudi v staroslovenski ljudski kulturi. Še vedno živa prazgodovinska filozofija je živa knjiga in zrcalo široke kozmične zavesti modrecev minulih dob, hkrati pa sodi tudi med svojevrstna pričevanja o vrednotah in načinih življenja slovanskega sveta. Sibirska kultura je v veliki meri živ muzej evropske slovanske in naše staroslovenske preteklosti; spomenik stoletja in celo tisočletja (od prazgodovine) dedovanih obredovanj, odzivanj, trans-zvočnih ustvarjanj, urejanj, invokacij, zdravljenj ter duhovnih spoznanj naših prednikov...

Poslušati svojstveno slovansko in sibirsko grleno (alikvotno) petje homej ter povezovati se z zvočnimi kodami in ritmi šamanskih bobnov, sibirskega čartana in igila, pomeni dvigovati se po osi zavesti skozi dimenzije resničnosti. Svojevrstno in neponovljivo čarobnost. Tovrstno posebno doživetje bo ob Mirinih besedah ponudil tudi ansambel VEDUN v svoji zvočni demonstraciji. Vsi trije glasbeniki, ki muzicirajo v šamanskem poltransu s spontanimi zvoki in grlenim petjem, bodo igrali na originalna šamanska glasbila izdelana v Hakasiji in Tuvi. Ansambel nosi veličastno ime staroslovanskega božanstva – VEDUN, ki je zdravilo z besedo in zvokom, poznano pa je tako v Sibiriji kot v Sloveniji.

Vabimo na predavanje in poslušanje starosvetnih zvokov slovanskih korenin!

Več o dogodku tukaj.