Predstavitev knjige SMEM BITI TO KAR SEM in pogovorni večer

Vabljeni na pogovorni večer in predstavitev knjige Smem biti to, kar sem avtorice, novinarke, založnice in publicistke Maje Megla.

Predstavitev knjige SMEM BITI TO KAR SEM in pogovorni večer (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
9. 6. 2021

Pogovorni večer bo potekal na prostem pred Švicarijo (nad Mednarodnim grafičnim likovnim centrom v ljubljanskem Tivoliju) v torek, 22. junija ob 19. uri.

 

Pogovor bo vodila publicistka Marjana Lavrič. Tema pogovora bo kako ustvarjati najboljšega sebe.

 

Kaj so naše temeljne pravice in kaj sploh smemo, ne da bi kratili pravice drugih ali dušili sebe, svoje darove in vizije? Kje črpati moč za spremembe, ko se znajdemo na življenjskih smereh, po katerih ne želimo več hoditi? Kako se soočati s trpljenjem in negativnostmi? Mar res ljubeče skrbimo zase in svoje potrebe ali živimo v skrajnostih: sebičnosti ali žrtvovanju? Sploh vemo, kaj je ljubeče in kaj sploh je ljubezen? Smo zmožni resnično sprejeti tudi svoje omejenosti in omejitve, saj nismo vsi geniji in talentirani podjetniki ter tudi mladi prenehamo biti? In najpomembnejše: kako nas zaznamujejo zlorabe v otroštvu in kje najti moč za ozdravitev ter spremembe?

 

Pridružite se nama na potovanju skozi mehanizme človekovih notranjih svetov. Po krajšem pogovoru ste dobrodošli s svojimi vprašanji, pogledi in razmišljanji.

Srečajmo se pod zvezdami v objemu drevesnih krošenj in skupaj nazdravimo življenju.

V primeru dežja bo dogodek v notranjih prostorih.

 

Toplo dobrodošli.

 

Maja Megla

 

Več o avtorici na https://majamegla.si

 

 

Maja Megla je dolgoletna novinarka in urednica (Mladina, Delo). Diplomirala je iz primerjalne književnosti in v novinarskem času pisala pretežno o kulturi in sodobni umetnosti. Njen prvenec, Stres, kuga sodobnega časa, je knjižna uspešnica s tremi natisi. Nedavno je izšla njena druga knjiga Smem biti to, kar sem, vodnik po človekovih temeljnih pravicah in psiholoških mehanizmih, ki je pripovedovan skozi avtoričino osebno življenjsko zgodbo in osvetljen s spoznanji iz psihologije, (nevro)znanosti in duhovnosti.

 

Marjana Lavrič je diplomirana literarna komparativistka in profesorica slovenskega jezika s književnostjo, nekdanja novinarka in urednica, scenaristka in avtorica dokumentarnih in drugih oddaj na TV Slovenija, avtorica knjižnih recenzij in publicistka ter vodja službe za odnose z javnostmi Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

 

O KNJIGI 'SMEM BITI TO, KAR SEM' SO ZAPISALI 

Valentina Plahuta Simčič, odgovorna urednica Air Beletrina
»Majini knjigi sta napisani z veliko empatije do sočloveka, ki se je znašel v podobni stiski kot ona, obenem pa sta zelo strokovno poglobljeni in izčrpni. Bralcu dajta upanje in napotke, kako se lahko izkoplje tudi iz najbolj nezavidljivega psiho-fizičnega stanja, ki so ga povzročili bodisi stres bodisi zlorabe v otroštvu.«

Andrej Detela, fizik, izumitelj, pisatelj, pesnik, filozof
»Sporočila, ki nam jih Maja Megla razgrinja v svojih knjigah, so človeško občutena, pisana iz srca, pa hkrati s polno ogovornostjo preverljiva, znanstveno utemeljena. K nam je prinesla svež način pisanja, ki smo ga dolgo pogrešali in je zato tem bolj dragocen. Gre za vrhunski preplet sodobnih znanj z mnogih področij (nevrologija, psihologija, sociologija, antropologija …), a ta znanja zna avtorica smiselno uporabljati za nekaj več, za ljubečo pomoč vsem čutečim bitjem, ki tako kot vsakdo od nas išče pot iz trpljenja. Poti med trdnimi izkustvenimi dejstvi in duhovno presežnostjo zna prehajati spretno in sistematično kot le malokdo. Vse, kar napiše, je usidrano v njeni lastni dozoreli izkušnji, oplemeniteno z globoko etičnim in svetovljanskim zrenjem duhovne resničnosti časa, ki se prebuja prav zdaj. Torej zapisi, ki se nam odpirajo kot dragocen dar!

Renate Rugelj, Bukla
»Dolgoletna uspešna publicistka, avtorica in založnica Maja Megla je prvo knjigo Stres, kuga sodobnega časa zapisala leta 2018, neposredno po svojem zlomu v bolezen. Ob raziskovanju fizičnih in fantomskih bolečin pa jo je odnašalo tudi v preteklost, v zlorabo, kar je na novo odprlo stare rane in nastala je druga knjiga, v kateri na zanjo značilen izviren način razmišlja o spolnih, fizičnih in čustvenih zlorabah, ki posebej pri otrocih izmaličijo pogled na svet in ustvarijo nezdrave vzorce obnašanja.«

Prof. dr. Marko Pavliha, profesor prava, pisec in publicist
»Knjiga Smem biti to, kar sem ni le priročnik, marveč je sistematična strokovna monografija, ki je opremljena s številnimi opombami pod črto, pronicljivimi citati modrecev in spiskom sijajne literature. Temeljno pisateljičino sporočilo je vgravirano v misel, ki naj bo sleherniku osrednje življenjsko vodilo: ‘Ustvarjanje najboljšega sebe je najžlahtnejša oblika umetnosti.’ Po šokantnem prvem poglavju o zlorabah in programiranju otroštva sledi preostalih devet, v katerih nam pisateljica argumentirano pokaže, da SMEMO čutiti svoja čustva, imeti svoje mnenje, poskrbeti za svoje temeljne potrebe, se postaviti na prvo mesto, biti nepopolni in delati napake, postaviti svoje meje, imeti lastne vrednote in izbire, biti srečni in biti to, kar smo. Prisrčno priporočam v branje, razmislek in udejanjanje.«

                                                                           

Bojana Leskovar, novinarka

»Ko začnete brati knjigo Smem biti to kar sem, avtorice Maje Megla, ste najprej šokirani, potem vas boli, zelo boli. Potem vas je strah. Strah zato, ker se bojite, kaj vse se bo še zgodilo deklici Maji. V kaj bo odrasla? Kakšne bodo posledice otroštva, ki ga je preživljala? Potem je knjiga en sam optimizem in vera v dobro, v moč, v premagovanje travm.  Tako se tudi konča. Odložila sem jo z olajšanjem. Majo poznam od vedno, a ni nikoli govorila o tem, o čemer govori njena knjiga. Poznala sem jo kot srčno, vedno nasmejano in ljubeznivo žensko. Dokler se ji ni zgodilo tisto, kar je opisala v knjigi Stres, kuga sodobnega časa. In potem v knjigi  Smem biti to kar sem.  Knjigo Smem biti to, kar sem bi morali prebrati vsi, ki se jim je zgodilo kaj podobnega, kot njej. Zdaj jo spoštujem še bolj, kot sem jo kot novinarko. Zaradi vsega, kar se ji je zgodilo v življenju, zaradi načina, kako se je s tem spopadla, zato, ker sta obe njeni knjigi  odkriti in brezkompromisni, natančni, dobro napisani in zato, ker je še vedno takšna kot je bila, srčna, nasmejana in ljubezniva.«