Prisluhnimo divjim glasovom v nas. Štiri dnevna delavnica kreativnega pisanja

Vabljeni na delavnice dramskega pisanja v divjo naravo nad Polhovim Gradcem.  Za nekaj dni bomo pozabili na udobje svojih s tehnologijo prepredenih stanovanj in skušali prisluhniti samim sebi in divjim glasovom, ki spregovorijo, ko hrup mesta in hitrega tempa življenja potihne. V treh ustvarjalnih dneh boste pod vodstvom mentorice Kim Komljanec razvijali svoje misli, občutke in ideje spravili na papir ter uživali v osrčju narave, ob večernem ognju in spali na seniku. 

Prisluhnimo divjim glasovom v nas. Štiri dnevna delavnica kreativnega pisanja (foto: shutterstock) shutterstock
16. 9. 2022

Poleti smo si odpočili in se napolnili z novimi vtisi. Morda smo si celo vzeli čas za premislek o svojem življenju in svetu, v katerem živimo. Septembra smo se vrnili v rutino, ampak poletni premisleki nas še malo žulijo in opominjajo, da jih je potrebno spraviti na plano. Zato je zgodnja jesen najboljši čas, da svoje misli in ideje za dramska besedila, saj veste, vse tiste, ki jih je že cela vrsta, pa jih nikoli nimate časa napisati, spravite na papir. Tako kot narava, ki nam jeseni obrodi najbogateje, je tudi za našo ustvarjalnost najbolj ploden čas prav zgodnja jesen.

V vasi Briše nad Polhovim Gradcem, na stari kmetiji, le lučaj iz Ljubljane (če imate dober zamah in zdrav ramenski sklep) pa vendar že v pravi divjini stoji stara kmetija, ki postaja srečališče ustvarjalnih ljudi in dogodkov. V barvitem začetku jeseni tam organiziramo rezidenčne delavnice dramskega pisanja. V treh ustvarjalnih dneh bo pod vodstvom mentorice Kim Komljanec lahko vsakdo napisal svoje kratko dramsko besedilo. Delavnice so zasnovane tako, da lahko na njih sodelujejo popolni začetniki ali pa že izkušene dramske pisateljice, zato vabljeni k prijavam prav vsi.

Program je zasnovan iz kombinacije vodenih skupinskih aktivnosti in samostojnega ustvarjalnega dela. Ob dopoldnevih bomo vsi skupaj razvijali osnovne ideje ter se preizkušali v vajah in nalogah za razvoj dramskih oseb in zapleta. Po kosilu pa bo vsakdo ob podpori in specifičnih navodilih mentorice razvijal svojo idejo skozi lastno pisanje. Poleg tega bo imel/-a vsak/-a udeleženec/-ka na voljo tudi eno individualno svetovalno srečanje (1na1), ko bo mentorica odgovarjala na vprašanja, podajala
povratne informacije in spodbujala ustvarjalno delo vsakogar z usmeritvami in specifični izzivi.
Koristne povratne informacije pa bo udeleženec/-ka lahko dobila tudi ob večerih, ko se bo skupina zbrala okrog kresa (ali ob lončeni peči v kmečki izbi, če bo vreme deževno) in bo priložnost za predstavitev svojega dela v nastajanju skupini, konstruktivno kritiko in ustvarjalni klepet.

Umetniške delavnice organizira Zavod Svet na dlani, ki sta ga ustanovila pevka in pevska pedagoginja Anja Strajnar in njen partner Andrej Bergant. Staro kmetijo v vasi Briše nad Polhovim Gradcem sta preuredila v (k)raj, kjer se srečujejo narava, umetnost in kultura, kamor zahajajo ljudje, ki iščejo mir ali ustvarjalno vznemirjenje, samoto ali srečanje s sorodnimi ustvarjalnimi osebami. 

Delavnice dramskega pisanja vodi Kim Komljanec, dramska pisateljica, scenaristka in dramaturginja, gledališka režiserka in pedagoginja. Po diplomi s Filozofske fakultete v Ljubljani (slovenistika in francistika) je magistrirala iz dramskega pisanja in dramaturgije na Univerzi v Exetru v Združenem kraljestvu. Izobraževanje je kasneje nadaljevala v Londonu, kjer se je izšolala v pisanju libreta za muzikal (Mercury Music). Sodelovala je tudi na mednarodni rezidenci za dramske pisce v prestižnem gledališču Royal Court.

Dramska besedila Kim Komljanec so bila uprizorjena v slovenskih repertoarnih, neodvisnih in ljubiteljskih gledališčih, doživela so uprizoritve v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike, nekatera so izšla tudi v knjižni obliki. Njene radijske igre so posneli in predvajali na Radiu Slovenija in Radiu Trst (RAI), njeno pisanje pa obsega tudi scenarije za televizijske nadaljevanke (RTV Slovenija) in nekaj malega za film. 

Kim se je pred kratkim zaposlila na ministrstvu za kulturo, a se v prostem času še vedno izobražuje in razvija svojo obrt dramskega pisanja. Ob redkih priložnostih, ko ji redna služba to dopušča, pa svoje znanje radodarno deli z drugimi.

KJE IN KDAJ?

Delavnice potekajo od srede, 5. 10. 2022, popoldan, ko se na lokaciji zberemo, namestimo in zasejemo seme za naše ustvarjalno delo. Nato v četrtek, petek in soboto cele dneve pridno pišemo, se naužijemo ustvarjalne energije in čudovite narave, ki nas obdaja, v soboto, 8. 10. 2022, popoldan pa se delavnice zaključijo, naša prebujena ustvarjalnost pa živi naprej in ji čim večkrat dovolimo na plano tudi v svojem domačem okolju.

NASTANITEV IN PREHRANA

Nastanjeni bomo na zgornjem nivoju starega kozolca doplerja, ki je zdaj spremenjen v lično urejena skupna ležišča, ki omogočajo razvijanje skupinske ustvarjalne energije. Spi se na udobnih in z rjuhami opremljenih podlagah v lastnih spalnih vrečah. Po potrebi lahko dodatne odeje zagotovi organizator. Po želji je možno tudi spanje v šotoru nedaleč stran od senika.

Če pa ste med najbolj rahločutnimi, je na voljo tudi ena soba v hiši, ki nudi nastanitev eni ali dvema osebama.

Sanitarije in tuš si delimo, zgrajeni so na posesti ob seniku po načelih naravi prijaznega turizma. Niso luksuzni, a nudijo vse, kar potrebujemo za osebno higieno. Brisače prinesete s seboj. 

Zajtrki, kosila in večerje so pripravljeni na štedilniku na drva, iz telesu in okolju prijaznih sestavin. Paleto lokalnih dobrot in kruh iz krušne peči bo za nas pripravljala izkušena kuharica, ki upošteva tudi različne prehranske posebnosti. Posodo pospravljamo skupaj, to je priložnost, da se skupina bolje spozna tudi izven ustvarjalnega dela. 

Za nekaj dni bomo pozabili na udobje svojih s tehnologijo prepredenih stanovanj in skušali prisluhniti samim sebi in divjim glasovom, ki spregovorijo, ko hrup mesta in hitrega tempa življenja potihne.

Cena za štiridnevni ustvarjalni pobeg v divjino stane 360€. (420€ za spanje v sobi.)

Nastanitev in prehrana (trije obroki na dan plus prigrizki) je 50€ na noč, torej skupno 150€ na osebo. Če se odločite za spanje v sobi (do zapolnitve), je cena 70€ na noč na osebo. 

Kotizacija za delavnico dramskega pisanja je 210€.

Število mest je omejeno na največ 10, da lahko zagotovimo kvalitetno skupinsko ustvarjalno delo.

Ob dovoljšnjem številu prijav, lahko do največ dvema udeležencema nudimo štipendijo v višini do 50% skupnega stroška. Če bi se delavnice radi udeležili, pa je finančno polna cena za vas prevelik zalogaj, nam pišite, razložite, zakaj menite, da bi si zaslužili štipendirano mesto. Po zaključku prijav bomo presodili, ali lahko taka mesta ponudimo in komu. Odločitev organizatorjev glede podeljevanja štišenidranih mest je dokončna in je sprejeta diskretno, k diskretnosti pozivamo tudi prejemnike štipendiranih mest, saj ne bi želeli, da ekonomske okoliščine vplivajo na dinamiko odnosov v skupini.

PREVOZ IN DOSTOPNOST

Delavnice potekajo tukaj (https://www.google.com/maps/search/Bri%C5%A1e+pri+Polhovem+Gradcu+17,+1355+Polhov+Gradec/@46.0535207,14.2854907,13z/data=!3m1!4b1?hl=en-SI)*. Do tja se lahko pripeljete z lastnim avtomobilom, v 25 minutah iz centra Ljubljane. Prevoz bomo nudili tudi organizatorji in omogo

ili skupen prevoz udeležencev, kjer bo interes za to, da bomo naravi 

im bolj prijazni. Lokacija je odmaknjena in dostop do trgovine, zdravnika ali lekarne v primerih, kjer je to nujno, lahko udeležencem brez lastnega avtomobila nudi organizator.

PRIJAVE

Izpolni preprost obrazec v priponki, in jo do vključno srede, 28. 9. 2022, pošlji na dramaturg.queen@gmail.com. Mentorica delavnic Kim Komljanec bo med prijavljenimi izbrala najbolj obetavne dramske pisateljice in pisatelje in če boš med njimi tudi ti, ti pošljemo podrobnosti o načinu plačila, da najprej poravnaš depozit v višini 100€. Tvoje mesto na delavnicah dramskega pisanja je zagotovljeno šele s plačilom depozita. Prjave sprejemamo do 28. 9. 2022 oziroma do zapolnitve mest.

Preostanek kotizacije in nastanitve poravnate najkasneje 3. oktobra.

Za vse informacije o nastanitvi, prehrani in načinu prijave nam pišite na svetnadlani@yahoo.com.

Za vse informacije o vsebini dramskih delavnic nam pišite na dramaturg.queen@gmail.com.