Odkritja zlate dobe islamske civilizacije

Vsakič, ko pijete kavo, jeste obrok s tremi hodi, vonjate svoj najljubši parfum, poiščete zatočišče v potresno varni gradnji, vam naravnajo zlomljeno kost ali rešite problem z algebro, je to zaradi odkritij islamske civilizacije. (National Geographic)

18. 3. 2015

Samo pomislite, ta civilizacija je trajala približno 1000 let, raztezala se je od Kitajske do Španije – in kaj vemo o njej? Bore malo ... A s svojimi dosežki je tako odločilno vplivala na razvoj znanosti, tehnologije in kulture.

Odkrijte, spoznajte zlato dobo islamske civilizacije in se načudite fascinantnim izumom od 7. od 16. stoletja – odkritjem izjemnih osebnosti, tudi žensk, različnih veroizpovedi in prepričanj.

Razstava 1001 izum je sestavljena iz sedmih sklopov: iz sklopa dom, kjer med drugim lahko občudujemo znano vodno uro v obliki slona; kako se je igra šah razširila iz Indije, kako je nastala zobna pasta; iz sklopa trg s predstavitvijo predhodnikov vodnih koles, destilacijskega postopka, z mlinom na veter, papirjem idr.

V sklopu šola spoznamo korenine različnih jezikovnih skupin, razvoj desetiškega sistema; odkrijemo, da je prvo univerzo leta 859 ustanovila Fatima al Fihri. V sklopu zdravje se med drugim predstavlja »knjiga vode«, v kateri so na 900 straneh klasificirani medicinski izrazi. Sklop mesto razkriva, da je že takratna civilizacija poznala osvetlitev ulic. Morda je poleg sklopa vesolje najbolj zanimiv sklop svet, kjer med drugim izvemo, kako je bila odkrita skrivnost mavrice.

Ta svetovno znana potujoča razstava je pravo interaktivno doživetje, ki med drugim z več kot 60 interaktivnimi eksponati, z vrhunsko paleto modelov, simulacij, različnih iger,produkcij, izdelkov in verodostojnih virov prikazuje znanstveno in kulturno dediščino omenjene dobe.

Razstavo si je po premierni postavitvi v Londonu leta 2010 po vsem svetu ogledalo okrog šest milijonov ljudi. Projekt uglednih strokovnjakov iz celega sveta je bil večkrat nagrajen, med drugim s prestižnima nagradama, kot sta nagrada za najboljšo potujočo razstavo 2011 (Museum Heritage Award London) ter nagrada Google za znanost in tehnologijo 2010.

Propagandni film, ki spremlja razstavo oziroma osvetljuje odkritja, pa je prejel kar 24 mednarodnih priznanj s filmskih festivalov v Londonu, New Yorku, Los Angelesu, Cannesu in Hamburgu. V njem igra z oskarjem nagrajeni Sir Ben Kingsley. Partner razstave je National Geographic.

Še zlasti je razstava zanimiva za šolski obisk, ker skuša izume naravoslovnih znanosti približati mladim, hkrati pa med najširšo javnostjo krepiti večkulturno zavest in s tem podirati enostranske stereotipe o islamskem svetu.

Razstava 1001 izum torej razkriva genialnost človeškega duha, napredek, razvoj kot gonilo vseh časov; znanje, ki ga potrebujemo vedno in povsod; vedenje, ki nam odpira vrata k razumevanju drugačnosti; izročilo bogate dediščine neke civilizacije, brez katere ne bi bili danes to, kar smo.

Razstava je primerna za vse generacije, zlasti za mlade od 7. leta dalje, na Gospodarskem razstavišču pa bo odprta od 2. aprila do 2. julija 2015, vse dni od 9.00 do 20.00 ure.

Več: www.1001izum.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri