Sonja Klopčič: Od light showa do voditeljstva

29. 2. 2016
Deli

Energična, sproščena, pretehtana, sistematična, vedno fleksibilna. Usmerjena v precizen izraz, učinkovito dejanje, povezovalno rešitev. Predvsem pa izredno topla in dostopna oseba: Sonja Klopčič je avtorica prve slovenske in v svetu unikatne knjige z naslovom VODITELJSTVO.

Veliko in jasno o knjigi govori že podnaslov: Vodenje in sodelovanje, moč in odgovornost. V njej osebno izkušnjo v vrhunskem menedžmentu ter delo v trdem gospodarskem okolju poveže s toplino in z navdihujočimi poudarki. Kot v napetem romanu spremljamo, kako je v trenutkih preboja prihajala do vedno boljših rešitev: sama, s sodelavci ter z ljudmi, ki jih je pritegnila v svoje življenje.

Sonja Klopčič in Alex Lan

Nova predstavitev dinamične življenjske in poslovne poti  Sonje Klopčič se obeta v četrtek, 3. 3., ob 18. uri v KOŽ-u, Mestni knjižnici Ljubljana (na Kersnikovi 2). Družbo ji bo delal Alex Lan, ki ob vstopu v 40. leto povezuje duhovno in poslovno: z ekipo Sun of art, pa tudi sam, samosvoje, iskrivo in humorno. Oba sta prebrodila velike in težke preizkušnje, zdaj lahkotno vabita k sodelovanju. Druženje so poimenovali: VODI ME S SODELOVANJEM.

 Sonja Klopčič

Foto: Uroš Mikelj

Sonja Klopčič je bila in je podjetnica, managerka in voditeljica. Nanizala je že za četrt stoletja intenzivnih podjetniških izkušenj: Oria, ustanoviteljica in 14 let direktorica, nato sredi ugodnih razmer, ko bi se lahko sproščeno naslonila na minulo delo, drzna odločitev za korak naprej. To jo je pripeljalo v Trimo do delovnega mesta, ki si ga je ustvarila s samoiniciativnostjo in z razumevanjem duha časa: direktorica razvoja kompetenc. Spet prelepo, da bi lahko trajalo? Sredi kreativnega in nagrajujočega dela je sledil nov pogumen korak: Svea Zagorje, krizna menedžerka. Intenzivna avantura, ki se je konec leta 2013 morala končati.

Zdaj Sonja Klopčič daje impulze za spremembe in utira nove poti z iskanjem pravičnosti za vse. Zanimajo jo ljudje, njihovi potenciali in razvijanje novih pristopov in poslovnih modelov za ustvarjalno, uspešno in učinkovito delo. Na samostojni svetovalni poti je napisala pretehtano, pa vseeno lahkotno, napeto, inovativno ter izredno jasno strukturirano knjigo: VODITELJSTVO.

Ob knjigi je avtorica ustvarila sistematično spletno stran, ves čas potekajo tudi živahne predstavitve po Sloveniji, tudi v družbi vrhunskih menedžerjev. In če Sonjo Klopčič vprašamo, kaj je njena strast? Pisanje. Že knjiga je praktičen odraz te strasti, na spletu se prepletata še blog in domiselne ideje za voditelje. Tam med drugim beremo inspirativno ugotovitev Sonje Klopčič: »Ekonomija se zelo spreminja, ob opazovanju nekaterih prebojev podjetij bi lahko celo dejala, da bo ekonomija nove dimenzije temeljila na ljubezni.«

Že naslovnica knjige Voditeljstvo je posebnost, saj jo krasi energijski portal. Poleg Svetlobnega vodnika je to edina knjiga, ki ji nudi podporo takšna vibracija, torej več kot slika. Portal deluje v spodbudo in podporo knjigi in njeni avtorici. 

 Sonja Klopčič in Urška Lan

Foto: Uroš Mikelj

Energijski portal za naslovnico je ustvarila Urška Lan, raziskovalka novih tehnologij in energijska slikarka, ki ustvarja unikate znotraj svoje blagovne znamke Sun of art. Na sliki obe avtorici, Urška Lan in Sonja Klopčič.

Kako si razporejate dneve, zdaj, ko vam dela ne določa več klasična hoja v službo?

Glede načrtovanja se najraje držim nenavadnega načela poslovneža iz Avstrije, ki je takole razložil planiranje: načrtuješ samo zato, da razmisliš, kaj je treba narediti, ne zato, da se tega 100 % držiš. Potrebuješ samo približno sidro, potem se pa ne obremenjuješ preveč!  

Ste inženirka elektro smeri. Kdo je v vas prižgal iskro za vaš poklic:)?

Res je bila dobesedno iskra: na gimnaziji me je izzval učitelj tehnike, češ da sem prava za točno to smer. V razredu smo bile same punce. Same punce! Pa vendar nas je profesor pripravil do tega, da smo ustvarile čisto pravi light show.

Ste to svetlobo inženirke elektro smeri videli že od malega?

(smeh) Kot otrok sem razmišljala, da bom postala predsednica! A to so bili časi, ko je bil Tito dosmrtni predsednik, tako da sem ugotovila, da ne bo šlo. Potem pa sem si želela, da bi bila pisateljica. Sicer pa – ne, poklicne poti nisem prav nič načrtovala.

Ste kdaj začutili, da ste v slepi ulici?

Kot pred zidom sem se počutila, ko je šla Svea v stečaj, konec leta 2013. Točno sem vedela, da sem bila v tistem trenutku nezaposljiva. Tik pred stečajem sploh ni bilo časa niti razmišljati, kaj bom potem, med vsem tistim žongliranjem. V času reševanja Svee sem se počutila kot v centrifugi. Dokler sem videla možnost rešitve, sem se borila. A še enkrat bi se odločila za to potezo. Mislila sem, da moram poskusiti, sicer bi verjetno imela slabo vest. Toliko se že čutim zavezana svojim krajem. Še vedno me zaboli, ko pomislim, kaj se je dogajalo. Sicer pa – če ne drugega – sem neskončno hvaležna, da se godba tukaj še vedno imenuje Svea Zagorje!

Vedno tako poudarjate, da ne načrtujete – pa vendar ste toliko ustvarili …

Seveda pomaga, če si cilj zelo jasno zastaviš oziroma si ga celo zapišeš. To, da ne planiram, ne drži čisto, ne zastavljam si pa ne vem koliko različnih planov. Ni veliko področij, kjer bi si želela postavljati cilje; je pa res, da znam vzeti, kar pride naproti, in iti s tokom.

In druga stran te medalje – kateri izziv vas najbolj motivira?

Najbolj me privlači odpiranje možnosti, da iz Slovenije širimo znanje in pristope voditeljstva nove dobe v svet.

Očitno ste zato tudi lahko tako sistematično spisali knjigo; včasih se zdi, da imate dobesedno zapisnike za vse pogovore in vso korespondenco od leta 1993 skrbno spravljeno!

Gotovo lahko rečem, da sem organiziran človek, malo sem pa tudi 'hrček': stvari, ki so mi zelo pomembne, shranim, vsake toliko časa kaj vržem ali pa recikliram.

Vas sploh kaj lahko spravi iz tira?

Zelo redko, pravzaprav se mi zdi, da me prav nič več ne razburi tako zelo, da bi nastala neka drama; so nihanja, ni pa ekstremov, da bi dva dni skupaj skakala v zrak.

Kaj vas še navdihuje?

Spoznavanje novih ljudi in njihovih poklicanosti – denimo slovenskih vinarjev, raziskovanje neznanih krajev in dežel, morje … Sicer me je nedavno navdušil menedžerski koncert simfonikov RTV z gostujočimi solisti – poslušanje klasične glasbe v živo me vedno 'odpelje'.  V znanosti se mi zdi največja zgodba sodobnosti Higgsov bozon, čeprav je od odkritja minilo že nekaj časa, navdušujejo me vedno nova odkritja v vesolju ter dopolnjevanje periodnega sistema elementov. V svetu tehnologije me preseneča merjenje dogajanj v možganih opazovalcev za napovedovanje učinkovitosti oglaševalskih akcij. Na nivoju globalne družbe pa navdušuje uspešnost španskih zadrug – dokaz, da sodelovanje prinaša trajnostne rezultate. Vedno znova pa me zapelje silna moč narave, tudi njena rušilna moč je osupljiva – samo poglejte 'pokošena' drevesa v gozdu, podrl jih je veter in razmetal kot mikado!

Ste vedno imeli toliko energije?

Po sebi sklepam, da se lahko vsega tega naučiš. Sebe nisem videla kot menedžerko, ne kot vodjo in ne kot voditeljico, vsega tega sem se naučila v živo. Vedno sem občudovala, denimo, Sandija Češka, še ko smo bili skupaj sodelavci (v Oria Computers, op. a.). Vedno je imel tisoč idej! Včasih se mi je zdelo to nemogoče, zdaj pa v vsaki situaciji vidim priložnosti, vedno kaj novega.

Se kdaj 'izklopite'?

Ja, se poskušam vsak dan vsaj enkrat, a vsak dan ne uspe. Zdaj vem za cel kup načinov, kako naj bi se to delalo, a nekako še ni časa (smeh). Lahko bi delala vse tisto, za kar mi je včasih primanjkovalo časa, pa sem si želela to delati; a še najdem izgovore (smeh). Je pa res, da sem bistveno več v naravi, v gozdu, zdaj si pač malo prilagodim urnik, in grem, prej res ni šlo. Imam tudi več časa za zdravo prehrano. In za kakšno potovanje! Lani v Indiji sem neskončno uživala z otrokoma, ker je bilo toliko vegetarijanske hrane. Zdaj tudi doma več eksperimentiram.  

Kaj priporočate za izobraževanje v zvezi z voditeljstvom – poleg svoje knjige?

Vsekakor delo Danah Zohar in dr. Iana Marshalla, Duhovna inteligenca. Veliko se naučim ob gledanju prispevkov na TED govorih, prav tako rada prisluhnem oddaji Frekvenca X na Valu 202.

In za sprostitev?

Odlična knjiga Elizabeth Gilbert Pečat stvarjenja, pa film Eksotični hotel Marigold (1. in 2. del :), ter vedno znova klavirski koncert P. I. Čajkovskega.

Kaj je ostalo v vas kot najpomembnejša izkušnja?

Spoznanje, da je sistem močnejši od posameznika, in da ima tisti, ki upravlja sistem, veliko odgovornost tako za materialni kot duhovni razvoj sistema.

Je bilo v najbolj napetih poslovnih dneh tudi kaj časa za smeh?

Seveda; nekaj časa sem imela poslovnega sekretarja, pač skladno s prizadevanjem za enake možnosti:) In ko sem ga prosila, naj organizira sestanek z zdravnico glede nekega investicijskega projekta, me je kar naročil na pregled v njeni ambulanti!

Kaj pa je za vas neizbežni ritual ali sprostitev?

Ritual se zgodi že zjutraj – sadje, črni čaj in časopis. Popolno sprostitev pa lahko ponazorim z refrenoma dveh pesmi: 'Možgani na off in čivava na straži …' ter 'Da sjednem na verandu i uz karte i bevandu brojim valove …'

Kaj vas je v življenju najbolj presenetilo?

V Svei so bili tudi zelo lepi trenutki: navdušilo me je, recimo, kako je bila Ksenija Špiler Božič takoj pripravljena vskočiti, ne da bi se pogovarjali o plačilu – in odlično speljala delavnice s ključnimi zaposlenimi. Zadnje dni pa sem doživela veliko presenečenje, ko sem dobila pismo bralke Voditeljstva Danice Zupan. V njem je gospa izpostavila take podrobnosti, povzela take misli, da sem samo osupnila. Z veseljem sem z njenim privoljenjem del zapisa objavila tudi na svojem blogu. To je bilo pa res presenečenje.

Sonja Klopčič

Prvi del knjige z naslovom Preobrazba inženirke v voditeljico predstavlja poklicno pot avtorice od razvojnice elektrotehničnih izdelkov do predsednice uprave in krizne managerke. Celotna pot je privlačno predstavljena z osebno noto in bralca potegne v dinamična poslovna dogajanja. V drugem delu knjige, imenovanem Spoznanja in procesi, ki so me oblikovali, avtorica opisuje zanimive poslovne zgodbe in na spodbuden način podaja ključna sporočila za vodenje. Tretji del, Sodelovalno voditeljstvo, govori o voditeljstvu za novo dobo, ki temelji na sodelovanju, zaupanju, notranji in zunanji moči ter odgovornosti. Ta del je odličen vodnik za vse, ki se želijo razvijati v voditelja za novo dobo.

Sonja Klopčič v Klubu CD

Foto Uroš Mikelj

Mag. Sonja Klopčič še vedno predstavlja knjigo na številnih živahnih in uglednih dogodkih po Sloveniji; eden prvih je bil v Klubu Cankarjevega doma v novembru 2015, ko sta v ciklu Žarenje novih energij gostovala Urška Lan in dr. Yurij Yatsko, ter pred dnevi, ko sta v njem gostovala Tatjana Fink in Andrej Božič. Naslednja predstavitev sledi v četrtek, 3. 3., ob 18. uri v KOŽ-u, Mestni knjižnici Ljubljana. Avtorica obljublja, da bo razkrila kaj več podrobnosti o tem, kako živi knjiga, ki jo podpira prav posebna vizualna podoba, to je energijski portal Sun of art Urške Lan na naslovnici. Pa tudi njen sogovornik Alex Lan je izreden poznavalec vibracij in svetlobe, ki tičijo za umetninami njegove soproge Urške Lan. V kratkem bo Alex gost tudi na delavnici na Gospodarski zbornici Slovenije – Najboljša verzija sebe 2.0. Tudi knjiga Voditeljstvo je odličen praktični prikaz tega prizadevanja.

S. T.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu