Srčni ples s konji

Stik, peščeno plesišče, topla konjeva koža, prebujeno telo, vonj po senu, polna prisotnost, meditacija s čredo, veter v laseh, raziskovanje čutenja, pesem ob ognju, dobra družba, spanje v snu konja, jutranji ''wake up'' za življenjski ''wake up''...

1. 9. 2014

Od 6. septembra (ob 10h) do 7. septembra (do 20h) bo potekala Vikend delavnica z Nejo Meto Rojc (Center Kiron), Sandro Anais in Goranom Bogdanovskim.

Plesni oddih s konji!

Jutra bomo začenjali z meditativno somatskim prebujanjem. Ob popoldnevih in večerih pa plesali in improvizirali ob/s konji, pod milim nebom, na pesku, trati ali v gozdu. Prisluhnili bomo utripu konjevih modrosti in se skozi različne nebesedne načine z njimi povezali, jih začutili in se poskusili zliti v interakcijo z okoljem. Večerno prepevanje in druženje ob tabornem ognju, prespali pa bomo kar na seniku, v neposredni bližini konj.

Ples s konji nas vabi v poglobljeno zavedanje telesa, misli, energije in čustev. Njihova prisotnost je zdravilna, naša energija se spremeni in izzovejo nas, da se naučimo delati z njo.

Konji odgovorijo na pristnost in jasnost in zahtevajo od nas, da stopimo ven iz naše glave v srce in telo. Gnani smo od ambicij, ki sploh niso naše, medtem ko naše srce kriči nekaj čisto drugega. Konji se odzovejo na srce, na čustva. Mentalna hotenja jih ne zanimajo.

Prispevek: 75 eur ( v ceno je všteta nočitev in prehrana)

Obvezna prijava na: bogdanovski7@gmail.com

Sandra Anais je magistrica kulturnih študij. A se je odločila za delovanje, raziskovanje in razvijanje programov na področju plesa, ki ga razume kot interdisciplinarno polje umetniške, znanstvene in spiritualne prakse. Trenutno raziskuje telesne prakse, utelešanje misli, sodobne performativne prakse in nomadizem v povezavi z urbanimi rituali, New age praksami in ustvarjanjem urbanih skupnosti/ plemen. Iz te ideje je zrasla tudi ideja za nov potujoče-izmenjujoč (travel&exchange) tip festivala Fičo Dance Journey.

Goran Bogdanovski je plesalec, koreograf, pedagog, umetniški vodja in kurator. Od leta 1989 je kot plesalec in performer sodeloval z več kot sedemdesetimi koreografi in režiserji na področju uprizoritvenih umetnosti. Bil je tudi član ljubljanskega Baleta do leta 2000, nato je ustanovil Fičo Balet, kjer skozi inovativne plesne in gledališke produkcije ter ustvarjalne delavnice razvija lastni izraz. Pripravlja in vodi mednarodne raziskovalne projekte, festivale in poučuje ples.

Fičo trening je sinteza plesnih tehnik, od klasičnega baleta do avantgardnih smeri, od modernega do sodobnega plesa, od kontaktnih do gledaliških improvizacij, od tradicionalnih ljudskih plesov do sodobnih urbanih gibanj ..., ki se vežejo s konkretnimi zmožnostmi, željami in pričakovanji posameznika, ki želi razviti avtonomno plesno oziroma ozaveščeno telo. Gradi na moči in mehkobi gibanja, na pretoku energije, na neskončnosti gibanja in na usmerjanju pozornosti.

"Ne bomo vas učili kako plesati, ker to že znate. Trenirali bomo svoja telesa, um in duh skozi ples." Goran Bogdanovski

Jutranji wake-up

bo povezal različne telesne prakse - vključno z vajami iz somatskih praks , izkustvene anatomije in samo-masaže, pilatesa, joge in improvizacije plesnih orodij. Poudarek bo na fleksibilnosti in dihanju.