Stanislav in Christina Grof v Sloveniji

Na Hrvaškem in v Sloveniji bo prvič gostoval utemeljitelj transpersonalne psihologije dr. Stansilav Grof s soprogo Christino Grof.  

18. 9. 2013

Stanislav in  Grof v Sloveniji

Stanislav Grof, dr. med., spec. psihiater, je z več kot petdesetletnimi izkušnjami in svojim izjemnim prispevkom na tem področju eden največjih še živečih umov v psihoterapiji, saj so njegove teorije močno vplivale na integracijo najnovejših odkritij zahodne znanosti in moderne psihoterapije ter na povezovanje različnih terapevtskih šol. Zaradi tega ga mnogi (npr. Ken Wilber, Abraham Maslow, Joseph Campbell) uvrščajo ob bok samim očetom psihoterapije kot sta bila Sigmund Freud in Carl Gustav Jung.

Grof se je rodil se je leta 1931 na Češkoslovaškem, kjer je leta 1965 pridobil doktorat iz medicine.  Leta 1967 je emigriral v ZDA, kjer se je zaposlil kot asistent psihiatrije na Univerzi za medicino Johna Hopkinsa (Johns Hopkins University School of Medicine), kasneje pa je napredoval do mesta direktorja raziskav v Psihiatričnem raziskovalnem centru zvezne države Maryland (Maryland Psychiatric Research Center). Trenutno je zaposlen kot profesor psihologije na Kalifornijskem inštitutu integralnih študij (CIIS).

Grof je bil ustanovni predsednik Mednarodne transpersonalne zveze (ITA), prejemnik nagrade za izjemen prispevek k razvoju transpersonalne psihologije s strani Zveze za transpersonalno psihologijo in nagrade VISION 97, ki jo pomembnim posameznikom podarja fundacija nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla.

Njegovo vizionarsko delo ni pomembno le na področju psiholoških znanosti, temveč tudi za celoten premik v izoblikovanju novih smernic razmišljanja in delovanja človeštva nasploh. Predanost delu in globina njegovih uvidov ter razvoj nove teorije zavesti so Stanislava Grofa uvrstile med največje živeče svetovne ume.

Pomembnost Grofovega znanstvenega doprinosa mogoče najbolje opisujejo besede slavnega Abrahama Maslowa, ki trdi, da nihče ni doprinesel k razvoju teorije osebnosti kot prav Stanislav Grof ali besede Jamessa Fadimana, ki se je slikovito izrazil, da sta Freud in Jung osvetlila vsak po eno sobo naše zavesti, medtem, ko nas Grof vodi skozi celo hišo.

Grofovi ključni znanstveni prispevki:

 • preko zgodnjih poskusov s psihoaktvnihmi snovmi v psihoterapiji, je razvil teorijo in prakso, ki se še dandanes uporablja za tovrstne psihoterapije
 • raziskovanje rojstne travme ga je privedlo do temelja in konstruiranja celotne prenatalne in perinatalne psihologije
 • njegov največji znanstveni doprinos je razširjena kartografja človeške duševnosti, ki poleg biografske domene vsebuje tako pre in perinatalno domeno, kot tudi transpersonalno domeno
 • skupaj z Maslowom in Sutichom je postavil temelje transpersonalne psihologije, t.i. četrte sile v psihologiji.
 • je avtor preko 150 strokovnih člankov in preko 22 knjig, ki so prevedene v številne svetovne jezike. Je pomemben častni gost mednarodnih konferenc širom sveta.

Christina Grof

Christina Grof dr. sc. je avtorica, predavateljica in umetnica. Med drugim je študirala tudi pri slavnem mitologu Josephu Campbellu in je prejela dva častna doktorata iz transpersonalne psihologije. Christina je utemeljiteljica Internacionalne mreže za pomoč ljudem v duhovni krizi. Dolga leta je bila tudi podpredsednica in član upravnega odbora Mednarodnega transpersonalnega združenja.

Skupaj s soprogom Stanislavom Grofom sta razvila zelo učinkovito transpersonalno psihoterapevtsko metodo – Holotropno dihanje (Holotropic Breathwork) in ustanovila Grof Transpersonal Training. Že več kot 35 let predava in izvaja delavnice. Pri svojem delu se najbolj posveča problematiki zlorabe otrok in duhovnemu aspektu odvisnosti in njeni rehabilitaciji.

Predavanje v Zagrebu in Predvoru

Predavanje dr. Stanislava Grofa in Christine Grof z naslovom (R)EVOLUCIJA zavesti bo potekalo v Zagrebu, 8. 10. 2013

Iz predavanja:

 • Revolucionarna spoznanja sodobnih raziskav zavesti n kako nam pomagajo celiti naše najgloblje rane/travme/poškodbe.
 • Vzporedno z odkritji v drugih znanostih, ki so zahtevale spremembe paradigem, kot na primer kvantna fizika, prihaja sedaj tudi do radikalnih preobratov v razumevanju narave zavesti.
 • Rezultati modernih raziskav mečejo novo luč na razumevanje človeške duševnosti in nam nudijo in omogočajo kvalitetne rešitve osebnih in kolektivnih problemov kot so odvisnost, tesnobnost, nezadovoljstvo, agresija...
 • S svojimi zelo obsežnimi pionirskimi raziskavami, je Grof pokazal, da je ozaveščenost primarno funkcijo obstoja, in je sposoben več dejanj, ki jih naši možgani ne more izvesti.
 • Dokazuje, da je zavest le posredovana našimi možganom in zagotovo ni produkt možganov.

Predavanje dr. Stanislava Grofa in Christine Grof z naslovom Nova kartografija človeške duševnosti in pomen duhovnosti v življenju posameznika bo potekalo v Predvoru, 9. 10. 2013

Iz predavanja:

 • V zadnjih štirih desetletjih so različne pobude v raziskovanju zavesti pokazale na bogat niz "nenavadnih pojavov," izkušenj in opazovanj, ki spodkopavajo nekatera od najbolj osnovnih predpostavk sodobne psihiatrije, psihologije, psihoterapije, naravo same zavesti in delovanje človeške duševnosti. Mnoge od teh ugotovitev so tako radikalne, da postavljajo pod vprašaj osnovne filozofske predpostavke materialistične znanosti o razmerju med zavestjo in materijo.
 • V predavanju, podprtim z bogatim slikovnim materialom, bomo pregledali te izjemne podatke in raziskali najpomembnejše večje popravke, ki jih glede na te podatke moramo sprejeti v našem razumevanju zavesti, človeške psihe, duhovnem udejstvovanju posameznika in naravo realnosti kot odziv na nove konceptualne izzive.
 • Te radikalne spremembe, so po svoji naravi in obsegu  primerljive z revolucijo v fiziki, s katero se je soočala v prvih treh desetletjih dvajsetega stoletja, ko smo se bili prisiljeni preseliti iz newtonske v kvantno-relativistično fiziko. V bistvu, nova paradigma zavesti predstavlja logični zaključek radikalnih spremembe v našem razumevanju materialnega sveta, ki se je že zgodili v fiziki.
 • Študije spremenjenih stanj zavesti, so tudi na novo osvetlile problem duhovnosti in vere. V spremenjenih, oziroma bolj specifično, holotropnih stanjih zavesti se je mogoče soočiti z bogatim naborom izkušenj, ki so zelo podobne tistim, ki so privedle do velikih svetovnih religij - vizije Boga in različnih božanskih in demonskih bitij, srečanja z raztelešenimi subjekti, epizode duševno-duhovne smrti in ponovnega rojstva, doživetje Nebes ali Pekela, izkušnje „preteklih življenj", in še mnoge druge.
 • Sodobne raziskave zavesti so brez dvoma pokazale, da tovrstne izkušnje niso plod domišlije ali patoloških procesov, ki pestijo možgane, temveč manifestacije arhetipskega materiala  kolektivnega nezavednega in torej bistvene sestavine človeške psihe. Iz tega sledi, da je duhovno iskanje pomemben in legitimen del človeške duševnosti, ki lahko korenito spremeniti naše življenje. Ker pa to iskanje ni brez nevarnosti, predavanje zajema tudi pregled najpogostejših pasti na tej poti in seveda tudi kako se jim izogniti.

DELAVNICA IN SEMINAR HOLOTROPNEGA DIHANJA

Holotropno dihanje (HB) je izredno močno orodje za notranje popotovanje, ki omogoča vstop v dimenzije notranje rasti, ki jih sicer le stežka dosežemo preko nekaterih bolj uveljavljenih pristopov dela na sebi.

Holotropna stanja nimajo le sposobnosti zdravljenja, temveč predstavljajo tudi priložnost vzpostavitve boljše povezanosti z našim globokim sebstvom, z drugimi ljudmi, kakor tudi s transpersonalno ravnijo obstoja (npr. Jungovim kolektivnim nezavednim ali drugimi duhovnimi dimenzija obstoja).

Poleg izkustvene delavnice Holotropnega dihanja, boste na odprtem seminarju imeli priložnost dobiti odgovore na vsa vaša vprašanja.

Več o delavnici

Več informacij in prijave na www.grofvisit.com