Raziskave življenja in prehranjevanja stoletnikov kažejo, da je vsem skupno to, da so jedli zmerno, zdravo, zelo preprosto hrano, ki temelji na žitih, stročnicah in gomoljih ter z veliko zelenjave in sadja, so se veliko gibali ter so razmišljali zelo pozitivno in optimistično. Prav te značilnosti ima ajurvedska hrana in podpira človeka kot celoto.
1. Zdravilo za zdravstvene težave: En izmed temeljev zdravja je pravilna prehrana: kombinacija hranilnih snovi, njihovih lastnosti in začimb je zdravilo za vse zdravstvene težave.
2. Daljša življenjska doba: uravnovešene energije v telesu pomagajo telesu in umu, da delujeta najbolje, sinhrono, povezano. Uravnovešene energije telo podprejo, da tvori zdrave celice, ki zdravo delujejo celo svojo življenjsko dobo. Zdravje celic je temelj zdravja celega telesa.
3. Zdrava telesna teža: Veliko diet telesu vzame hranljive snovi in ga opustoši življenjske energije. Pravilna hrana, ki podpira telo, pa mu daje hranilne snovi in odstranjuje toksine. Na tak način človek zgradi telesno težo, ki je prava zanj/zanjo. Tisti, ki potrebujejo zgubiti težo, jo zgubijo, tisti, ki jo želijo pridobiti jo pridobijo, ostali pa jo ohranijo.
4. Več energije: Funkcija prebavnega sistema je pridobivanje energije iz hrane za vzdrževanje delovanja telesa in funkcij v telesu. Prvi učinek zaužite hrane se kaže v prebavnem sistemu. Če hrana povzroča težo in utrujenost, spahovanje in vetrove, potem telo energijo zgublja in ne pridobiva. Primerna hrana je zato lahko prebavljiva, zagotavlja dober pretok energije po telesu in energijo uravnovesi po celem telesu. Po hrani se počutimo vitalni in polni življenjske energije.
5. Izboljšane funkcije telesa: Ko jemo glede na dejanske potrebe telesa, potem telo deluje optimalno. Tako telo ničesar ne zavrže in ne shranjuje v maščobo. Zato se umiri živčni sistem in krvožilni sistem (tlak, srce, žile). Hrana podpre cirkulacijo in izločanje vode. Limfa lažje odstranjuje strupe iz sistema. Delovanje imunskega sistema je učinkovito. Zato je človek čustveno bolj miren in možgani (um) deluje bolj učinkovito.
6. Podpora telesnim potrebam: Hrana je osnovana na 6 okusih: slano, sladko, kislo, pekoče, trpko, grenko ter 6 kvalitetah hrane: maščobna/brezmaščobna, hladna/topla, težka/lahka. Če so vse kvalitete in okusi združeni v enem obroku, potem vzdržujemo ravnovesje v celotnem telesu. Lahko pa glede na potrebe in bolezenske težave sestavimo takšen jedilnik, da bomo telo uravnovesili.
7. Dvig prebavnega ognja: Če ima naš prebavni sistem majhen prebavni ogenj, potem ne uspe odstraniti toksinov, ker ne zmore prebaviti hrane. Dobra hrana podpre dvig prebavnega ognja, kar se odraža v sposobnosti odstranjevanja strupov iz telesa in splošnem zdravju.
To so značilnosti Ayurvedske hrane. Ayurvedska hrana nima strogih pravil. Če sledimo potrebam telesa po 6 okusih in 6 značilnostih, zadovoljimo vse potrebe telesa in ustvarjamo ravnovesje, ki ima za posledico zdravje in notranji mir.
Moja osebna izkušnja uživanja ayurvedske hrane kaže zelo pozitivne vplive na celotno telo in prebavo: ni zaprtosti, vetrov, drisk, napenjanja, teže v želodcu, utrujenosti po hrani, ni spahovanja, pH nad 7 (to pomeni, da telo ni zakisano, temveč je bazično – bazčno telo je osnovna podpora zdravju, zakisano telo pa je dobro okolje za razvoj bolezni). Hrana je raznolika, vsebuje različne sestavine (minerale, vlaknine, vitamine, beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe), različne začimbe, različne barve, različne okuse, različne vonje. Hrana je zelo okusna.
Mnogi me sprašujejo, zakaj morajo jesti nekaj kar je uvoženo iz tujine, ali naša slovenska hrana ni dovolj dobra?
1) Vzemimo primer žarnice. Izumil jo je Thomas Edison, znanstvenik, ki je živel in delal v ZDA. Torej žarnica izvira iz Amerike, pa vendar se ne sprašujemo, zakaj uporabljamo »ameriške žarnice«. Koristi iznajbe so se širile po celem svetu.
2) Tudi slovenska hrana je lahko ajurvedska, ko upoštevamo značilnosti hrane, kombinacije živil in začimb ter upoštevamo potrebe telesa in duha po ohranjanju fizičnega in energijskega ravnovesja.
V moji kuhinji večinoma uporabljam sestavine, ki so pridelane na slovenski zemlji in istočasno sledim več tisočletnemu znanju iz Ayurvede: kako kombinirati živila, katere začimbe dodati, kdaj jesti, koliko in kdaj piti vode in na kakšen način pripraviti hrano. Tako slovenska hrana postane ajurvedska.
Ker se je to znanje o ajurvedi: zdravljenju in prehrani ohranilo več kot 6000 let in se uporablja še danes, to pomeni DA DELUJE!
Konec avgusta imamo v Sloveniji posebno čast, da bomo gostili vrhunskega Ayurvedskega zdravnika, dr. Ramkumarja:
1) ima svojo ajurvedsko kliniko, ki deluje na ekološki in samooskrbovalni sistem
2) gradi prvo ajurvedsko vas na svetu, kjer bodo ljudje živeli po načelih ajurvede
3) osebno (edini na svetu) vodi ljudi skozi terapijo, ki jo ne izvajajo nikjer na svetu in je niso že zadnih 100 let
4) je izjemno karizmatična oseba, polna življenjskega žara in veselja
Kadar smo v bližini duhovno razvitih ljudi, njihova energija pomaga tudi nam, da se lažje dvignemo in sledimo svoji poti. Na predavanjih boste lahko degustiali ajurvedsko hrano in izvedeli še več o ajurvedi. Vabimo vas na predavanje vrhunskega mojstra Ayurvede medicine dr. Ramkumarja, ki bo konec avgusta gostoval pri nas v Ljubljani. Več na: Bisernica.si
Vstopnice za predavanje so na voljo na vseh Eventimovih točkah (internetna stran, bencinske črpalke Petrol,...). Vstopnice so na razpolago do razprodaje razpoložljivih kapacitet.
RECEPT ZA AJURVEDSKO KOSILO:
To je osnovna jed, ki jo pripravljajo v Ajurvedi in vsebuje vse potrebne hranilne snovi in sestavine za dobro delovanje telesa.
CURRYDAL
Sestavine:
4 porcije
- 300 g črne leče
- Za prst debelo rezino srednje velikega pora
- 1 čajno žličko drobno nasekljanega ingverja
- 1 zob česna
- 2 žlici prečiščenega masla (Ghee)
- 1 žličke celih gorčičnih semen
- 1 žličke mletega koriandra
- 1 žličke mlete rimske kumine
- 1 žličke mlete kurkume
- Himalajska sol in poper po okusu
Priprava
V posodo nalijete za 1 prsta vode in vanjo stresete naseklan por. Tik preden voda povre (to je zelo hitro) dodate prečiščeno maslo in 1 minuto pražite. Dodate gorčično seme in nasekljan ingver. Popražite 30 sek. in dodate mlete začimbe. Potem dodate oprano rumeno lečo in zalijete z dvakratno količino vode. Pustite, da voda zavre, potem pa dodate še česen. Pokrijete in na majhnem ognju kuhate do mehkega.
Voda se mora vsa pokuhati oz. jo leča vso vsrka v času kuhanja. Na koncu posolite in popoprate, česen lahko vzamete ven, če ga ne jeste, preden postrežete.
Priloga
Zraven ponudite kuhan riž, ajdovo kašo ali kus-kus. Žitarico vedno kuhate tako, da vode na koncu ne odlivate, zato bodite pri količini vode previdni. Raje jo med kuhanjem dodajte, kot da bi jo morali na koncu odlivati. Kajti ko odlijete vodo, odlijete tudi vse hranilne snovi, ki so se izlužile v vodo.
Dr. Neja Zupan, zavod Bisernica
Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj