V Slovenijo prihaja priljubljena glasbenica svete glasbe - Ajeet

“Zvok je zdravilen in v naši naravi je, da se zdravimo z njim.” Tako pravi priljubljena irska glasbenica Ajeet, ki slovi kot ustvarjalka svete glasbe, ki 23. septembra prihaja v Ljubljano.

V Slovenijo prihaja priljubljena glasbenica svete glasbe - Ajeet (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
5. 8. 2022

S čudovitim glasom in videospoti, posnetimi v neokrnjeni naravi, ki si jih lahko privoščimo na njenem kanalu na YouTubu, nas popelje v neskončne globine duše.
Ajeet je umetnica, ki črpa navdih iz irske ljudske glasbe in jo prepreda v mistična in meditativna zvočna popotovanja. Njena glasbena skupina prihaja iz Španije, Irske in Združenih držav in ponuja glasbeno izkušnjo, ki presega meje uma ter poslušalce popelje na globoko potovanje vase. Visoko harmonijo in poetična besedila ustvarja z najrazličnejšimi instrumenti, s harfo, afriškimi in latinskimi tolkali, akustično kitaro in irskimi glasbili.
Ajeet je na Irskem in v ZDA odraščala v družini, predani glasbi in duhovnosti ter tako že v mladih letih odkrila čarobnost svete glasbe. Zaljubila se je v pesmi, zgodbe in skrivnosti številnih svetih tradicij. S svojo glasbo je osvojila ljudi po vsem svetu, saj s svojimi pesmimi, kot pravi sama, ustvarja sveti prostor.

Pred koncertom, smo bili z njo v kontaktu in ji zastavili nekaj vprašanj. Njen celoten intervju si lahko preberete v reviji Sensa avgust/september. 

Poznamo vas po imenu Ajeet Kaur, nedavno pa ste iz svojega
imena Kaur odstranili. Ima to kakšen globlji pomen?

Pri 19 letih mi je ime Ajeet Kaur podelil mamin učitelj joge. Ime, ki pomeni ‘brez poraza’, mi je dajalo moč in oporo, da sem si upala z njim v svet. Kot precej sramežljivi študentki mi je bil všeč občutek, da začnem svojo življenjsko pot s tako močnim imenom. Naziv Kaur smo nosile vse njegove študentke, ker se ga v skladu s tradicijo sikhovske religije baje podeli ženskam – pomeni namreč ‘princesa’, a tega je že več kot deset let. Danes se počutim veliko bolj samozavestno in živim svoje življenje. Pripravljena sem bila izpustiti del svojega imena, ki me je vezalo na
skupnost in na otroštvo. Ajeet mi zdaj kaže jasno sliko in stabilnost; je del moje preteklosti in je ime, ki je hkrati preprosto in zelo močno, tako da me ni strah hoditi po vseh hribih in dolinah, ki jih prinaša življenje. Všeč sta mi moč in jasnost mojega umetniškega imena, v tej preprostosti se počutim doma.

Pesmi in meditacije z vašega predzadnjega albuma, ki so ga
številni označili za zelo duhovnega, ste strnili pod skupnim
naslovom Lunar (lunarni). Vas je začarala energija Lune?

Luna je zame nadvse zanimiva metafora življenjskih trenutkov, nenehnih sprememb, rasti in razvoja, kajti Luna se nenehno spreminja. Vsaka njena faza je edinstvena, vsaka nosi v sebi posebno lepoto. V albumu Lunar je čutiti posebno energijo morda zaradi prostora – snemali smo ga namreč samo ponoči.
Morda je prav zaradi izkušnje globoke tišine in samote ta album tako poseben.

Kaj je za vas duhovnost?

Osebno me duhovnost in duhovna praksa zelo privlačita že vse življenje. Čeprav je v medijih duhovnost pogosto prikazana kot neka samostojna, ločena stvar, sama menim, da ni ločnice med vsakdanjim življenjem in duhovno prakso. Duhovnost je pravzaprav človeška lastnost. Mene zelo privlači duhovnost narave in raziskovanje njenih zvokov. Raziskujem, kateri zvoki iz narave ljudem pomagajo do naravne sprostitve.

Potem je narava vaš največji ustvarjalni navdih?

Vsekakor. Narava je zame največji navdih. Pa tudi ljubezen, poezija in globoke zgodbe, ki jih pripovedujejo ljudje. Z ustvarjanjem glasbe izražam svoje najgloblje občutke, svoja razmišljanja, pogled na življenje. To je moj način, da ostanem povezana z najglobljim delom sebe in tudi z drugimi.


V Lunarju je veliko tradicionalnih irskih zvokov

V zadnjih nekaj letih se vse bolj vračam k svojim irskim koreninam. Irska glasba je del moje glasbene podlage. V življenju sem glasbo veliko raziskovala. V poznih najstniških letih me je zelo zanimala ljudska glasba; šla sem v Indijo, da bi študirala
njihovo tradicionalno ljudsko glasbo. Obožujem tudi ambientalno ljudsko glasbo. V različnih zvokih najdem osebno globino, udobje in ljubezen. Ko se vrnem s turneje, večkrat obiščem pub v svojem kraju, kjer prepevam in ustvarjam tradicionalno irsko glasbo. Mislim, da je glasba zelo pomembna za povezanost, za meditacijo. Zvok ustvari zdravilni prostor, ustvarja skupnost in veselje.
Irska glasba je v bistvu moja prva ljubezen, z njo so povezani moji glasbeni začetki. Odraščala sem ob sorodnikih, ki so to glasbo igrali na zares zabaven in lahkoten način. Glasba nam je pomenila sredstvo za uživanje z vsemi, ki jih imamo radi.
Moja prva učitelja sta bila oče in dedek; njuna ljubezen do glasbe je bila nalezljiva, vendar sta mi pustila občutek svobode pri lastnem raziskovanju. Ta pristop in čutenje glasbe poskušam ohraniti še danes. Irska glasba in zgodbe v besedilih bodo name vedno imeli močan vpliv – to so moje zgodbe, moje korenine. Zvok, ki prihaja iz te dežele, ima v mojem srcu posebno mesto, irska glasba resonira globoko v meni in čutim, da jo moram širiti naprej.

Koncert Ajeet bo 23. septembra ob 19.30 v Festivalni dvorani v Ljubljani. 

Karte lahko kupite tukaj.

Več na: https://www.facebook.com/ajeetvsloveniji