Vabljeni na 1. festival nabiralništva v Sloveniji

Festival nabiralništva prvič do sedaj odpira svoja vrata v soboto, 3. junija ob 9. uri, ko se bodo po vsej Sloveniji istočasno začele nabiralniške delavnice. Vodili jih bodo slovenski nabiralci in gobarji. 

Vabljeni na 1. festival nabiralništva v Sloveniji (foto: promocijsko gradivo) promocijsko gradivo
29. 5. 2023

Z delavnicami želijo organizatorji festivala razširiti znanje o divji hrani in udejanjiti načela nabiralniške etike in spoštovanje do narave. Združeni skupaj so ob tej priložnosti izdali e-knjigo z naslovom Slovenska divja hrana. V njej so za ljubitelje kulinarike odkrili čudovito plat, ki do sedaj mogoče ni bila poznana – divje recepte, ki pocedijo sline. 

V okviru festivala poteka tudi socialna kampanja #najostanedivja, katere cilj je, da bi skupaj s svojimi dejanji vsi skrbeli za ohranjanje naše narave. 

V nedeljo, 4. junija 2023, od 10. do 19. ure pa se bo festival odvijal na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Tu bo obiskovalce pričakal bogat kulinarično – nabiralniški program. Prisotne bo nagovorila predsednica Republike Slovenije, dr. Nataša Pirc Musar. Odvila pa se bo tudi okrogla miza s slovenskimi strokovnjaki na temo etičnega nabiralništva ter strokovno predavanje o ohranjanju naravnih habitatov. 

Na več kot tridesetih stojnicah bodo obiskovalci festivala spoznavali razstavljavce in njihove prvovrstne izdelke, ki so divje nabrani v naši naravi, lokalni in trajnostni. Poskusiti bo moč hrano, ki je še niste jedli, različna piva in kombuče iz divjih rastlin ter druge dobrote izpod rok nabiralcev in vrhunskih kuharjev. Najmlajše pa čaka čaroben otroški kotiček. 

Vsi, ki bodo v nedeljo, 4. junija na Pogačarjev trg s seboj prinesli svoj krožnik in pribor, bodo kosilo prejeli ceneje. Organizatorji spodbujajo pitje vode iz pitnikov in ne-uporabo plastične embalaže, pridružili pa so se tudi projektu Disko juha, katerega cilj je združevanje etičnega prehranjevanja mladih in ozveščanja preko priprave zdravega obroka hrane, ki bi drugače romala v smeti. 

Cilj festivala je ozaveščanje ožje in širše javnosti na temo ohranjanja okolja. Zaradi tega bodo na festivalu prisotne tudi nevladne okoljevarstvene organizacije. 

Ohranimo skupaj slovensko naravo. Naj ostane divja. 

Program in celotna predstavitev festivala: www.festivalnabiralnistva.si 

Predstavitev projekta Disko juha 

https://focus.si/javno-povabilo-organizacija-disco-juhe-disco-soup-ozavescanje-mladih-o-eticnem-in-trajnostnem-nacinu-prehranjevanja/

Za vse dodatne informacije o festivalu sta na voljo glavni organizatorki festivala:

-        dr. Katja Rebolj, Rožma, info@katjarebolj.com, 031 816 793 

-        Iva Hari, Društvo Divja, ivahari@gmail.com, 070 841 231