Vabljeni na ogled mednarodne razstave DIŠEČI PODPISI v Arboretum

"Parfum je kot koktajli brez mačka, kot čokolada brez kalorij, kot afera brez solz, kot počitnice, s katerih se ti nikoli ni treba vrniti." – Marian Bendeth, kreatorica parfumov

Vabljeni na ogled mednarodne razstave DIŠEČI PODPISI v Arboretum (foto: URŠKA BOLJKOVAC) URŠKA BOLJKOVAC
7. 6. 2022

V sklopu letošnjega Slovenskega dneva vrtnic v Arboretumu bo v petek, 10. junija 2022, od 13. do 20. ure na ogled mednarodna razstava DIŠEČI PODPISI / FRAGRANT SIGNATURES.


Obiskovalci razstave bodo lahko uživali v dišavah, urili svoje čutilo za voh in prepoznavanje vonjev, se poučili o zgodovini parfumeristike ter o principih parfumerskega skladanja dišav.
Izbrali bodo lahko svojega dišečega favorita ter sodelovali v nagradni igri. Povonjati bo mogoče povsem naravne parfume ustvarjalcev iz Slovenije, Hrvaške, BIH, Portugalske in Izraela. Parfumi vsebujejo izvlečke dragocenih dišečih rastlin, kot so vrtnica, jasmin, neroli, bergamotka, sandalovina, tonka, hrastov lišaj, jelka, narcisa in druge.

Namen razstave je osveščanje zainteresirane javnosti o lepoti naravnih dišav ter o razlikah med naravnimi in sinteznimi dišavnimi snovmi. Večina parfumov na svetovnem tržišču namreč vsebuje sintezne aromatične molekule, proizvedene v laboratoriju. Zato je spoznavanje naravnih dišav v sodobnem času izjemno zanimiva senzorična izkušnja, ki sega v preteklost, saj so bili do leta 1880
vsi parfumi podobni razstavljenim, torej naravni.

Vstop na razstavo je za obiskovalce Arboretuma prost.

Parfumi že od pamtiveka vznemirjajo človeštvo, z njihovo pomočjo zapeljujemo, se osrečujemo in obdarujemo. Nešteto zgodb slavnih ljubimcev vsebuje zgodbe o dišavah, od Kleopatre do Napoleonove Josephine, slavnih kraljev in princes, Coco Chanel in mnogih drugih.

Parfumi nekoč in danes

Parfumeristika se je skozi čas razvila v mogočno in profitabilno gospodarsko panogo, pri kateri so danes v ospredju zgodba, ime, dizajn, brand, manekenka, marketing. In danes si parfum lahko privošči vsak.
Modne hiše prodajajo svoje parfume, celo zvezde v glasbi in v športu si mnogokrat omislijo "svoj parfum". Po drugi strani marsikoga sodobni parfumi zelo motijo, zaradi njih jih boli glava in se jim zdijo preveč agresivni. Marsikdo si svojega življenja ne predstavlja brez parfuma in imeti parfum je statusni simbol, ki pokaže, koliko ima kdo pod palcem.
Vendar pa le redki ljubitelji parfumov vedo, kako se je parfumeristika sploh razvijala in iz česa so pravzaprav sodobni parfumi izdelani. Do leta 1880 so parfumi vsebovali dišeče snovi naravnega izvora, pridobljene iz rastlin, kot so vrtnica, jasmin, osmantus, neroli, sandalovina, vanilija idr., pa tudi iz živali,
npr. iz izvlečkov mošusnega jelena, mačke cibetovke, ambre – izbljuvka kita glavača. Bili so ročno izdelani in v majhnih serijah. Ko pa so kemiki uspeli sintetizirati aromatične molekule v laboratoriju, so se naravne snovi počasi začele umikati iz parfumov. Za množično industrijo so bile predrage in preveč
variabilne. V sodobnem parfumu, ki "diši po vrtnici", tako sploh ni več dejanske vrtnice. Namesto nje je tam sintezna molekula, ki oponaša vonj vrtnice.

O razstavi Dišeči podpisi

Namen razstave je osveščanje javnosti o razlikah med parfumi iz sinteznih snovi ter parfumi, ki vsebujejo snovi naravnega izvora. Parfumi v zbirki so podobni starinskim parfumom, kot so bili pred letom 1880, ko so še vsebovali dragocene dišeče snovi. Glavnino razstave predstavljajo alkoholni parfumi, ki vsebujejo absolute, eterična olja, CO2 ekstrakte, koekstrakte in tinkture. Razstavljeni so v kakovostnih vinskih kozarcih, kar omogoča odlično senzorično izkustvo. Vsak parfum je opremljen z
imenom avtorja, imenom parfuma ter navedbo sestavin (v slovenščini, angleščini in latinščini).
Razstava je namenjena ljubiteljem parfumov, pristašem naravnega, ljubiteljem rastlin in zdravega načina življenja, gurmanom, someljejem in drugim, ki jih zanima senzorično izkustvo. Čutilo za voh je prastaro čutilo, ki je v bučnem avdiovizualnem svetu potisnjeno ob stran in mu nasploh posvečamo premalo pozornosti. Obiskovalci razstave bodo lahko uživali v dišavah, urili svoje čutilo za voh in prepoznavanje vonjev, se poučili o zgodovini parfumeristike ter o principih parfumerskega skladanja dišav. Izbrali bodo lahko svojega dišečega favorita ter sodelovali v nagradni igri.
Mednarodna razstava naravnih parfumov je unikum v svetovnem merilu. Ideja za edukativno gostujočo razstavo se je porodila Ani Ličina in Slobodanki Poštić ter prerasla v mednarodno zbirko parfumov in razstavo. V celotni zbirki je trenutno več deset različnih parfumov, ki vsebujejo dišave rastlinskega izvora (z izjemo absoluta čebeljega voska in tinkture kozje brade). Parfumi v zbirki so ročno izdelani iz dragocenih in pogosto tudi zelo dragih materialov. Ustvarili so jih parfumerji iz različnih evropskih držav pod mentorstvom priznane parfumeristke Slobodanke Poštić. V Arboretumu bo ob tej priložnosti razstavljen izbor parfumov, pripravljen prav za to priložnost – v ospredju pa bo vrtnica.
Zaradi trenda vračanja k naravnemu, postajajo v tujini naravni parfumi zopet iskano blago: o naravnih parfumih pišejo cenjene parfumerske revije, slavne osebnosti želijo naravni parfum, izdelan posebej zanje, parfumerji za svoje naravne parfume prejemajo prestižne nagrade. Naravno postaja novi luksuz in naravne rešitve na področju prehrane, kozmetike, bivanja, oblačenja in dišavljenja so v trendu.
Naravni parfumi so bili doslej predstavljeni:
• premierno marca 2018 v Atriju ZRC SAZU
• septembra 2018 v Veliki Britaniji na mednarodni konferenci Botanica 2018
• maja 2019 v samostanu Kostanjevica v Novi Gorici na Festivalu vrtnic